Psikoloji

Aviofobi (Uçuş Korkusu) Nedir?

Psikologca 17 Temmuz 2024
Aviofobi (Uçuş Korkusu) Nedir?

Uçaktan ya da uçuştan korkma hastalığı olarak bilinse de temelinde birçok etmen bulunur. Yazımızda Aviofobi (Uçuş Korkusu) ile alakalı birçok detaya değindik.

Uçak fobisi olarak da bilinen uçak korkusu, herhangi bir hava aracı ile seyahat etmekten veya uçaklara karşı özel bir korku yaşamaktan kaynaklanır. Bu korku, yükseklik korkusundan farklı olarak hava araçları yerine yükseklik korkusundan kaynaklanır. Uçak fobisi, bir kişinin herhangi bir hava aracının içinde olduğunu hayal ettiğinde panik ve korku hissediyorsa ortaya çıkar. 

Uçak Fobisi ile Yükseklik Fobisi Arasındaki Fark Nedir?

Yüksek bir yerde bulunmaktan korkmak yükseklik fobisidir. Uçak gibi hava araçlarına binmekten de korkanlar vardır. Uçak fobisi olanlar için durum farklı değildir. Uçak korkusu olan insanlar genellikle uçmaktan korkarlar.

Bazen, hava aracı pistte bulunsa bile yanına yaklaşmaktan korkabilirler. Bununla birlikte, bu durum yükseklik fobisi ile ilgili değildir. Uçaklar ve yükseklik bireyleri korkutabilir. Uçak veya diğer hava araçlarına binmekten korkanlar, ancak uçak fobisi olanlar yüksekten korkmazlar. Yükseklik fobisine sahip olanlar uçağa binmekten korkmazken, yüksek gökdelenlerin tepesinden aşağı bakmaktan korkmuşlar. 

Uçak Fobisi Neden Olur?

  • Uçak fobisi, birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bu nedenlerin bazıları şunlardır:
  • Hava araçlarının kazaları hakkında bilgi
  • Hava araçlarında karşılaşılan kötü deneyimler
  • Hava araçlarında olumsuz deneyimler yaşayan kişilerden alınan bilgiler
  • Yükseklik korkusu
  • Daha önce hava aracına binmemiş olmak

Bu nedenlerin her biri uçak fobisine neden olabilir, ancak daha önce hiç hava aracına binmemiş kişiler özellikle uçak fobisine sahiptir. Bu kişiler tipik olarak uçakların güvensiz, tehlikeli ve her an kazaya uğrama potansiyeline sahip olduğuna inanırlar. Bu nedenle uçağa binmekten korkarlar ve herhangi bir hava aracında yer almak tehlikeli olabilir. Olumsuz deneyimler de bireylerin uçak fobisi geliştirmesine neden olabilir. Uçuş sırasında bir kaza yaşamak, bir kazaya şahit olmak, bir yakınını kaybetmek veya uçakta hayati tehlikeler yaşamak gibi çok sayıda faktör bu etkiyi gösterebilir.

Aviofobi (Uçuş Korkusu) Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Uçak fobisi; herhangi bir hava aracının içinde olduğunu hayal ettiğinde bile panik atak yaşamak. Fobilerle ilgili uzman psikologlarımıza sorularınızı sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

korkular
FOBİ
UÇUŞKORKUSU
AVİOFOBİ