İlişkilerde Neden Duygusal Mesafe Yaşarız ?
Partnerinizle aranızda duygusal bir mesafe oluştuğunu mu düşünüyorsunuz? Aranızda bir kopukluk var ama siz nedenini anlayamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Duygusal mesafe birçok partnerin baş etmek zorunda kaldığı sorunların başında geliyor. Duygusal mesafe nedir, sebepleri nelerdir? Biraz yakından inceleyelim.
Bu Yazıdaki Konular
Duygusal mesafe, ilişkilerde yaygın bir sorundur. Partnerler arasında zamanla oluşan duygusal kopukluğun bir sonucudur. Duygusal mesafenin işaretleri yavaş yavaş oluşur ancak bu işaretler göz ardı edilirse ilişkiler için ciddi sorunlar doğurabilir. Duygusal mesafe birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Böyle bir sorunun ortaya çıkmasında tek bir partner sorumlu değildir. İki taraflı yapılan hataların neticesinde oluşan bir durumdur. Sağlıklı bir ilişki nasıl ki her iki partnerin başarısıysa, ilişkilerde ki sorunlar da her iki partnerin sorumluluğundadır.
Duygusal mesafe, bu sorunu görmek istemeyen partnerler için yıkıcı etkiler yaratır. Bu sorunu görmezden gelen ve sorunları yok sayan kişiler terk edildiğinde, büyük bir şok ve suçluluk duygusuyla karşı karşıya kalabilirler. Duygusal mesafeyi çok geç olmadan anlamak ve üstesinden gelmek mümkün. Öncelikle bununla ilgili bazı göstergeleri takip etmek ve duygusal yakınlığı tekrar kurabilmek için nedenlerini iyice anlamak gerekir. Bu sorunun birçok nedeni vardır. Biz de bu yazımızda duygusal mesafenin en yaygın görülen 5 nedeni üzerinde duracağız.
Partnerinizin Biraz Yalnız Kalmaya İhtiyacı Olabilir
Bir ilişki içindeyseniz ve çocuk sahibiyseniz, tek başınıza kaliteli zaman geçirmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Küçük çocuk sahibi olan bazı partnerler kulaklık takarak, kendisini televizyon izlemeye vererek ya da sürekli internet ve telefonla meşgul olarak yalnız kalmaya çalışıyor olabilir. Bu partnerlerin tek amacı biraz yalnız vakit geçirmek istemek olabilir. Partnerinizle ilgili bu durumları gözlemliyorsanız, ona tek başına vakit geçirmek isteyip istemediğini sorun. Eğer partneriniz yalnız kalmaya ihtiyacı olduğunu belirtiyorsa bununla ilgili hangi çözüm yollarının uygulanması gerektiğini konuşun. Bir plan yaparak karşılıklı olarak birbirinize alan yaratın ve siz de yalnızlığın keyfini çıkarmaya çalışın.
Partneriniz Stresli ve Sıkıntılı Bir Dönemden Geçiyor Olabilir
İnsanlar, genellikle stresli dönemlerinde duygusal olarak kendilerini geri çekerler. İş yaşamında ya da kişisel hayatta karşılaştığı stres yaratan durumlara neden olan faktörlerle ilgili partnerinize destek olmaya çalışın. Stresli hissetmesinin nedenlerini ve nasıl hissettiğini sorabilirsiniz. Ve siz, partnerinizin bu sorunlarla başa çıkabilmesi için ne yapabilirsiniz ? Alternatif seçenekler üzerinde yoğunlaşın. Partneriniz, ileri boyutlarda bir sorun yaşıyorsa profesyonel destek alması için yönlendirebilirsiniz.
Partneriniz Sizinle Aynı Duyguları Paylaşmıyor Olabilir
Uzun bir ilişki içindeyseniz ve duygusal bağı güçlendirmek için yeterince çaba sarf etmediyseniz, karşı taraf ilişkiniz ve duygularıyla ilgili karışık bir duygu durumunun içine girmiş olabilir. Aranızdaki bağın aşındığını düşünüyorsanız, uygun bir zamanda ciddi bir konuşma yapın. Partnerinize ilişki hakkında hissettiği duyguları ve kendinizle ilgili hangi yönleri değiştirebileceğinizi sorun. İçinde bulunduğunuz duruma partnerinizin bakış açısından da bakmaya çalışın.
Uzaklaşma ve Kaçınma Döngüsü
Partneriniz sizin muhtaç olduğunuzu düşünebilir. Bu nedenle kendilerini bir adım geri çekiyor olabilirler. Partnerinizin bir adım uzaklaşması, sizi daha fazla endişeli ve terk edilmiş hissettirebilir. Bu endişe ve terk edilme duygusuyla partnerinizin üzerine daha çok gitmenize neden olabilir. Bunun sonucunda partneriniz kendisini bir adım daha geri çekecektir. Böylece bir kaçınma döngüsüne girmiş olursunuz. Bu durumla karşı karşıyaysanız, öncelikle sizin kendinizi geri çekmeniz gerekir. En az 1 hafta kadar partnerinizin üzerine gitmemeye ve ona "muhtaç" bir görüntü vermemeye çalışın. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız bu durum, bağlanmayla ilgili güçlü bir sorununuz olduğunun işareti olabilir.
Eleştiri ve Geri Çekilme Döngüsü
Aranızda oluşan duygusal kopukluk, karşı tarafı daha fazla eleştirmenize neden olabilir. Bazı ilişkilerde partnerlerden biri, diğerini sürekli eleştirir, yetersiz ve başarısız hissettirir. Sürekli eleştiriye maruz kalan kişiler de çareyi geri adım atmakta ve uzaklaşmakta bulur. Buna maruz kalan kişiler, memnuniyetsizlikle ve tatminsizlikle karşılaşacaklarını düşündükleri için karşı tarafla çok az etkileşime girer. Öfkelenen partnerler, geri çekilen diğer partnerlere çok daha sert ve eleştirel bir tavır sergileyebilir. Bunun sonucunda eleştirilen partner bir adım daha uzaklaşır ve bir çekilme döngüsü başlar. Partnerinize sert davranıyorsanız nazik olmaya çalışın ve karşı tarafta meydana gelen değişimleri gözlemleyin.
İlişkilerde Neden Duygusal Mesafe Yaşarız ? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
İlişkilerde neden duygusal mesafe yaşarız ? Siz daha önce duygusal mesafe yaşadığınızı hissettiniz mi ? Merak ettiğiniz tüm soruları uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.