• Anasayfa
  • Blog
  • İnsanlara Tekrar Güvenmeyi Nasıl Öğrenirsiniz ?
Sosyal Hayat

İnsanlara Tekrar Güvenmeyi Nasıl Öğrenirsiniz ?

Psikologca 16 Eylül 2024
İnsanlara Tekrar Güvenmeyi Nasıl Öğrenirsiniz ?

İnsanlara güvenmekte zorlanıyor musunuz? Geçmişte incindiniz ve şimdi başkalarının size yaklaşmasına izin vermekten mi korkuyorsunuz?

İlk olarak, güven ve başkalarına güvenme kavramları hakkında birkaç kısa gerçeği söyleyeceğim. Sonra başkalarına daha kolay güvenebileceğiniz bir yere nasıl gideceğinizi açıklayacağım.

Başkalarına güvenme yeteneğiniz, kendinize güvenme yeteneğinizle ilişkilidir

Romantik bir partner sizi terk edebilir… ve yine de sonunda iyileşeceğinizi ve daha iyi bir yaşam kuracağınızı bilebilirsiniz. Bir iş veya kariyer yolu "başarısız olabilir"… ve parçaları toplayabilir, yeni beceriler öğrenebilir ve pazara yeni değerler katabilirsiniz. Büyük bir sağlık korkusu sizi sağlığınıza, zindeliğinize ve enerji seviyenize geri getirebilir… ve ruhunuzun derinliklerinde, bunun sizi yalnızca uzun vadede daha güçlü yapacağını bilirsiniz. Eğer kendinize genel bir "Ben, bir insanım ve yaşamımı idare edebilirim" anlayışına sahip olacak kadar güveniyorsanız, o zaman kimsenin bir yetişkin olarak sizi gerçekten terk edemeyeceğini bilirsiniz. Kendinize güvenirseniz, sonunda başkalarına da güvenmeyi öğrenebilirsiniz (çünkü onların yaptıkları hiçbir şey geri dönüşü olmayan bir zarara neden olamaz).

Eski acılara bağlı kaldığınız için insanlara yaklaşmaktan korkarsınız

Anladım. İyi bir hayat yaşadınız ve geçmişte insanlar güveninizi kötüye kullandı. Belki bir sevgili aldattı veya beklenmedik bir şekilde gitti. Belki bir meslektaş senden faydalandı. Belki seni asla incitmeyeceğini düşündüğün biri tarafından kalbin kırıldı. Ancak geçmişinizde acı verici bir şey olması, bu insanların veya olayların günümüzde hayatınızda değerli duygu ve düşünceleri almasına izin verildiği anlamına gelmez. Kendini yansıtma, duygusal işleme ve affetmenin belli bir noktasında, yapmanız gereken tek şey ileriye doğru yürümek. Daha büyük bir insan olun. Başınıza gelenlerden gelişin ve davranışsal olarak daha olgun, kendini onurlandıran şeyi yapın. Artık hikayenin size hakim olmasına izin vermeyin.

Kaosla başa çıkma becerinize güvenmediğiniz için başkalarıyla yakınlaşmaktan korkarsınız

Herhangi bir kronik korku, endişe veya hayata karşı direnç, bilinmeyenle yaklaşan kaosla başa çıkamama konusunda kendi algı yetersizliğinizle oldukça ilişkili olma eğilimindedir. Diğer bir deyişle, hayatın üstesinden gelmeye uygun olmadığınızı düşünürseniz, hayat sizi korkutur.

Tersine, herhangi bir şeyin üstesinden gelme yeteneğinize güveniyorsanız, diğer insanlardan korkmak için herhangi bir nedeniniz kalmaz. Bu "üstesinden gelebilirim" güven ve özgüven düzeyi, hayatın çukurlarında olmaktan, test edilmekten ve galip gelmekten kaynaklanır. Ya da en azından hırpalanmış, zedelenmiş ve daha akıllı. Uyanık kaldığınız ve sürekli olarak size sunulan dersleri dinlediğiniz sürece, bu konuda her zaman büyüyor olacaksınız.

Şimdi, başkalarına kalıcı bir şekilde güvenmenin olduğu bu yere gerçekte nasıl ulaşılacağı açısından bakalım.

Başkalarına Güvenmenin 5 Yolu

Kendinizi terk etmeyi bırakın

Kendinize olan güveninizi defalarca bozduğunuzda başkalarına güvenmemek kolaydır.

Kendinize bir partner için gitmeyi bırakacağınızı söylüyorsunuz ve yine kendinizi onun karbon kopyasıyla çıkarken buluyorsunuz?

Vücudunuzu ve sağlığınızı bir öncelik haline getirmeye başlayacağınızı ve yine de günlük olarak kahve, alkol ve işlenmiş yiyecekleri kestiğinizi mi söylüyorsunuz?

Kendinize bir tatil sözü verdiniz ve sonra biraz daha iş yapmak için onu atladınız mı? Ve genel olarak dinlenmeyi, rahatlamayı ya da kendini kabul etmeyi atlama eğiliminde misiniz? Kendinize verdiğiniz sözleri kronik olarak bozarsanız, başkalarının sözlerine güvenmekte zorlanacaksınız. Önce hayatınızda kendinize verdiğiniz sözünüzü tutun, bu eğilimin diğer insanlarla ilişkilerinizde sihirli bir şekilde tersine dönmeye başladığını görmeye başlayacaksınız.

Kendinizi tam olarak kabul etmek için daha fazla çalışın

Başkalarının sizin hakkınızda yanlış yapacağından korktuğunuz tek şey, zaten sizin hakkınızda yanlış yaptığınız şeylerdir. Yeni bir kağıt parçası çıkarın. En üste, "Kendimden hoşlanmadığım şeyler" yazın. Sonra aklınıza gelen ilk 10-50 şeyi yazın. Serbest akış. Her şeyin ortaya çıkmasına izin verin.

Ardından, kendinizi en sık kendinizi eleştirirken bulduğunuz ilk beş şeyin yanına bir yıldız koyun / altını çizin / vurgulayın. Ardından, bu olumsuz inanç için sağlıklı, gerçekliğe dayalı, kendine şefkatli ikame düşüncenin ne olduğunu anlayın ve sonraki birkaç hafta boyunca onu mecazi kalkanınızla ilişkilendirin.

Yine, kendinizin bazı kısımlarını ne kadar çok sevmeye ve kabul etmeye başlarsanız, hayatınızdaki diğer insanlar da o şeyleri sevmeye ve kabul etmeye başlayacaktır.

Daha güvenilir olun

Savunmalar genellikle en çok korktukları şeyi yaratır. Örneğin, insanların sizi terk etmesinden korkuyorsanız, büyük olasılıkla önce onları terk edersiniz. Kendinizi koruduğunuzu sanıyorsunuz, ancak gerçekte sadece en çok korktuğunuz sonucu tam olarak garanti ediyorsunuz. İlişkilerinizi nasıl sabote etme eğiliminde olduğunuzu izleyin… bu savunma mekanizmasını yakın bir arkadaşınıza, terapiste veya sırdaşa söyleyin… ve sonra sözünüze karşı çıkmak istediğiniz bir dahaki sefere bu kaçış yolunu kullanmayın. Başkalarıyla ilişkilerinizde daha güvenilir olarak, başkalarının da daha güvenilir olduğuna inanmaya başlayacaksınız.

Olduğunuz yerde kalmaya istekli olun

Modern zamanlarda, başkalarıyla hiçbir bağı olmaksızın tamamen "özgür" olmak sosyal olarak kabul edilebilir (ve hatta seksi ya da arzu edilir olarak görülebilir). Dizüstü bilgisayarınızdan çalışarak ve istediğiniz zaman ülkeleri değiştirerek göçebe yaşam tarzını yaşayın!

Nihayetinde, bu özgür kalma ve hiçbir kısıtlamaya sahip olma ihtiyacı cansız ve ölü hissettiriyor. Sosyal bir tür olarak doğamıza aykırıdır.

Önerim: Tek bir yerde olun. Daha uzun süre ilişkilerde kalın. Yıllarca bir kariyer yoluna bağlı kalın.

Zaman çizelgenizi genişletin ve gelecek için planlar yapmanıza izin verin.

Başkalarına (ya da dünyaya ya da kendilerine) güvenmek istemeyen insanlar gelecek için zorlu bir zaman planına sahiptirler) var olacağına güvenmezler. Bu nedenle, kendinize gelecek için planlar yapmanıza ve daha uzun vadeli taahhütler oluşturmanıza izin vererek bu zihniyetle mücadele edin.

  • Birkaç ay içinde o şey için konser bileti alın ve sevgilinize sizinle gitmek isteyip istemediğini sorun.
  • Birkaç haftalık bir tatil planlayın ve depozitoyu kalacağınız yere yatırın.
  • Haftalık spor salonu arkadaşınızla spor salonuna gitmeye başlayın ve sizi nereye götürdüğünü görün.
  • Köklerinizi bırakmak büyüyen güven duygunuza iyi hizmet edecek.

Güvenerek güvenmeyi öğrenirsiniz

Ernest Hemingway bir keresinde "Birisine güvenip güvenemeyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu onlara güvenmektir" demişti. Bir dansçı ancak partnerine atlayacak kadar güvenirse havada yakalanabilir.

İş adamı, ancak ondan istediğiniz sonucu sağlayacağına güvenmeye karar verirseniz, etkinliğini kanıtlayabilir. Sevgiliniz, onlara gösterecek kadar güvendiğiniz şeyleri yalnızca sizi sevebilir. Tamamen kendiniz olun. İhtiyaç duyduğunuz cesareti verin ve insanlara güvenme yeteneğiniz zamanla gelecektir.

İnsanlara Tekrar Güvenmeyi Nasıl Öğrenirsiniz ? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bazen eski ilişki deneyimlerimiz, bazen çocukluk hatıralarımız bizi insanlara karşı güvensiz olmaya iter, İstesek te güvenemeyiz. Sizin güvenmekle ilgili kafanıza takılanlar neler, neden güvenemiyorsunuz ? Uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

insanlaragüvenmek
güvenprobleminiyenmek
güvenmeninyöntemi