• Anasayfa
  • Blog
  • Mutlu Bir İlişkide Olduğunuzu Anlamanın 14 Yolu
Romantik İlişkiler

Mutlu Bir İlişkide Olduğunuzu Anlamanın 14 Yolu

Psikologca 21 Eylül 2024
 Mutlu Bir İlişkide Olduğunuzu Anlamanın 14 Yolu

İlişkinizde gerçekten mutlu olduğunuzu nasıl anlarsınız? Nasıl belli olur? Gözlerinizden mi? Gülüşünüzden veya kahkahanızdan mı? Ya da kavga etmeyen çiftler gerçekten mutlu mudur?

İlişkide olmamızın temel nedeni mutlu olmaktır. Zaten kim şununla da üzüntüye, kedere ortak olayım diye bir ilişkiye başlar ki? Ama bazen, aşkın hayatımızda hiç yaşayamayacağımız şeyler yaşatacağını düşünerek aşktan çok şey bekleyebiliyoruz. Gerçekler acıdır ki aşk, bizi bazı zorlu sınavlardan geçirebilir ve acı çektirebilir. Fakat yolumuza hangi zorluklar çıkarsa çıksın, mutluluğu yakalayabiliriz.

Her şeyde olduğu gibi ilişkideki gerçek mutluluğu anlayabilmek için de öncelikle gerçek mutluluğun ne olduğunu ve nasıl ayırt edebileceğimizi öğrenmeliyiz. Gerçek mutluluğu, sahtesinden ayırt edebiliyor olmalıyız. İşte, gerçek mutluluğu daha iyi anlayıp ilişkinizin durumunu daha iyi gözden geçirebilmeniz için 14 yolu sıraladık:

Rüyalarınız gerçekleşmiş gibi hissedersiniz

Memnun hisseder ve bir o kadar da ilişkinizde yaşadıklarınızdan tatmin olursunuz. Başka ilişkilere bakıp imrenmenize gerek kalmaz. Zaten imreneceğiniz ilişkiyi çoktan yaşıyor olursunuz.

Engelleri aşmanız gerektiği gerçeğiyle yüzleşmişsinizdir

Karşılaştığınız problemler ve engeller sizi üzüp hassaslaştırmaz. Onun yerine sizi daha güçlendirir ve pozitif yapar. Karşılaştığınız engelleri dayanıklılığınızı test etmek için bir fırsat olarak görürsünüz. Evet, fırsat diyoruz çünkü engelleri aştıkça sabrınızın ne kadar arttığını ilk önce kendiniz farkına varırsınız.

Geçmişle alakanızı kesersiniz

Geçmişteki hataları ısıtıp ısıtıp ilişkiye sunmazsınız. Çünkü onları çoktan kabul etmiş ve geride bırakmış olursunuz. Sevgilinizi geçmişiyle ve olduğu haliyle kabullenirsiniz. İlişkinizde sizi üzen üçüncü şahısları ve hatta kendinizi bile affedersiniz.

Gelecek kaygılarınız olmaz

Sevgilinize olan aşkınız, aklınızı başınızdan alır. Hissettiğiniz saf ve temiz bir sevgidir. Karşılık olarak aynı şekilde sevilme beklentiniz ve onu kaybetme kaygınız olmaz. Fakat bunun bir sorun olduğunu düşünmeyin. Sadece karşılıksız seviyorsunuz ve bununla da gayet mutlu oluyorsunuz.

Küçük detaylarla mutlu olursunuz

Aşırı pahalı hediyelerin, lüks restoranların ya da masraflı seyahatlerin derdine düşmezsiniz. Sevgilinizin yüzünde gördüğünüz samimi bir tebessüm ve birlikte güzel vakit geçirdiğinizin gerçeği bile sizin için yeterli olur.

Fedakâr olmaktan kaçınmazsınız

Sevgilinizin davranışlarıyla kendinizinkileri karşılaştırma çabasında olmazsınız. Bir şeyleri sizin daha fazla yaptığınızın farkına varsanız dahi bunu bir adaletsizlik olarak görmezsiniz. Sevginiz gerçektir ve kaynağı sizsinizdir. Bu yüzden de hak edilenden fazlasını göstermekten rahatsız olmazsınız. Üstelik hak edilenden fazlasını vermeniz o kişiye bir lütuftur ve bu kadar düşünceli davrandığınız için kendinizle gurur duyarsınız.

İlişkinizde kendinizi de seversiniz

İlişkiniz, kendinizi üzmenize veya kırmanıza fırsat vermez. Onun yerine sizi ehlileştirir ve daha iyi bir insan olmanızı sağlar. Kendinize değer vermeniz gerektiğini öğrenirsiniz ve sevgilinizi sevdiğiniz kadar kendinizi de seversiniz.

Doğrularla yaşamaktan zevk alırsınız

Sahte ve anlık mutluluklar uğruna hayatınızı ve ilişkinizi yalanlarla ört bas etmeye çalışmazsınız. Doğruları söylemekten çekinmezsiniz çünkü kabullenmemek yerine ikinizin de bununla barışacağını bilirsiniz. Gerçekleri hem paylaşır hem de onlarla yaşamasını birlikte öğrenirsiniz. Böylece ilişkiniz gayet açık ve gerçek olur.

Böbürlenme ihtiyacınız olmaz

Facebook ya da herhangi bir sosyal medya uygulamasında ve herkese açık mecralarda, ilişkinizde mutlu olduğunuzu gösterme ihtiyacı hissetmezsiniz. İnsanları cezbetmeye veya imrendirmeye çalışmayarak kolayca mutlu olursunuz.

Tamamen özgürlük ihtiyacınız olmaz

İlişkide ihtiyacınız olan dengeli bir özgürlüktür. Kötülük, kin ve yalandan haz etmezsiniz ki zaten bunlarla baş etmek hiç istemezsiniz. Ancak sevgi, nezaket, gerçekler ve tutku derdiniz olur. İki kısma birden yetişemezsiniz.

Fiziksel yakınlık olmasa bile mutlu olursunuz

Fiziksel yakınlık bir ilişkide ve özellikle evlilikte çok önemlidir. Fakat her dakika veya her gün fiziksel temas olacak diye bir kural da yok. Dikkate aldığınız etken ‘sadece’ fiziksel temas değilse cidden mutlu bir ilişki yaşıyorsunuzdur. Çünkü sağlıklı bir ilişkinin aynı zamanda duygusal, zihinsel ve ruhsal yakınlığa da ihtiyaç duyduğunu biliyorsunuzdur.

Affetmeye hazırsınızdır

Gereksiz öfke ve garezlerinizi içinizde tutmazsınız. Sevgilinizin hatalarını veya boşluğuna gelen davranışlarını affetmesini bilirsiniz. Kalbinize bu tür sizi üzecek davranışlar yüklemezsiniz ki mutluluk sırrınız da bu olur.

Sakin ve dingin bir kafayla tartışırsınız

Çok hassas veya patlamaya hazır olmadıkça sevgilinizle düşüncelerinizi rahatça paylaşırsınız. Birbiriniz dinler ve bakış açılarınızı medenice tartışırsınız. Tartışmalarınız, ilişki için gayet üretken ve rahatlatıcı bir hal içerisinde olur.

Ağlamaktan çekinmezsiniz

Yumuşacık ve kendini açmaya hazır bir kalbiniz vardır. Gerçekten hissettiklerinizi göz ardı edemezsiniz. Mutluluktan veya üzüntüden olması hiç fark etmez. İstediğiniz an rahatça ağlayabilirsiniz. İşte böylelikle insanlığın ve duyguların farkında olursunuz. Aslınızı ortaya dökmekten kaçınmazsınız. 

Gördüğünüz gibi, ilişkide gerçekten mutlu olabilmek düşündüğümüzden karmakarışık. 

Sevgilimizle attığımız kahkahalardan ve kutlamalarımızdan daha da fazlası. Mutluluk sadece iyi zamanlarımızda değil, kötü zamanlarımızda da bulunabilir. Önümüze engeller ve problemler çıkınca üzülebiliriz, korkabiliriz. Fakat ilişkimize olan inancımız, sevgimiz ve sabrımız sayesinde hepsinin üstesinden gelebiliriz. Bu zorlukların, bizi yıkmaktan daha çok güçlendirmek için var olduklarını unutmamalıyız. 

Size sunduğumuz 14 madde sonrasında ilişkinizde mutlu olmadığınızı anladıysanız tutumlarınızı, seçimlerinizi bir kere daha gözden geçirin. Doğru zamanda doğru kararları veriyor musunuz? Yanlışınızın farkına varsanız bile hala yapmakta ısrar mı ediyorsunuz? Unutmayın, gerçek mutluluğu yakalamanızın yollarından birisi de öğrendiğiniz doğruları unutmadan tekrar tekrar yapmaktır. Mutluluk; karşımızdaki kişiye kalpten, alçakgönüllü, tutarlı ve cesurca davranmamızla olabilecek bir şeydir. Ve en önemlisi ‘kendimiz için’ aradığımızdır.

Mutlu Bir İlişkide Olduğunuzu Anlamanın 14 Yolu Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Gerçek mutluluk nedir? Bir ilişkide mutlu olduğumuzu nasıl anlarız? Peki ya sizin ilişki dinamikleriniz nasıl ilerliyor? Gerçekten mutlu musunuz? Uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

mutlu ilişki
ilişkide mutlu olmak için
ilişki dinamikleri

Benzer Yazılar

Erkeklerin Partnerlerinden Duymak İstediği 14 Şey
Romantik İlişkiler

Erkeklerin Partnerlerinden Duymak İstediği 14 Şey

Bu durum erkeklerin asla konuşmadığı anlamına gelmez. Hatta Time’da yapılan bir araştırmaya göre topluluk önünde yapılan konuşmalarda erkeklerin kadınlardan daha yüksek sesle konuştuğu belirtilmiş. Fakat söz konusu ilişki ve arkadaşlık olduğunda ise kadınlar erkeklere göre daha konuşkanlar. Aşağıdaki konuşma fikirlerini günlük sohbetinizin içine dahil etmeye çalışın ve farkı gözlerinizle görün. Seninle gurur duyuyorum. Kuşkusuz ki erkekler partnerlerinin onlarla gurur duyuyor olmalarını ister. Şu an çok yakışıklı görünüyorsun. Sevdiğiniz kişi sizin ne kadar güzel göründüğünüzü söylediğindeki his hiçbir şeye değişilmez. Onun iltifatına karşılık verin ve ne kadar çekici olduğunu söyleyin. Çöpü çıkardığın için memnun oldum. Bazen hayattaki en basit şeyler en anlamlı olanıdır. Her şey yoluna girecek. Sadece seninle olmak istiyorum. İlişkinizde sadece sizin eşinize güvenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız tekrar düşünmelisiniz. Beni mutlu ediyorsun. Sana sarılmaya bayılıyorum. Evet, bu büyük sıkı kollar tabi ki çok çekici. Ancak erkekler de sarıp sarmalanmak ister. Sana saygı duyuyorum. Bana sarılmana ihtiyacım var. Sen ne düşünüyorsun?Seni sen olduğun için seviyorum. Erkekler de her insan gibi kusur sahibidir. Özür dilerim. Bazı insanlar kolayca özür dilemeyebilir. Ancak bu yapıldığında karşıdaki insanın mutluluğu da görmeye değerdir. Her zaman haklı olmayı tercih etsek de üzgün olduğumuzu söylemek ilişkiyi güçlendirmek için önemli bir yoldur. Bu gece iyi eğlen. Sana inanıyorum.

Psikologca 24 Eylül 2024