• Anasayfa
  • Blog
  • Sapyoseksüellik Nedir? Sapyoseksüeller Nasıl İlişki Kurar?
Cinsellik

Sapyoseksüellik Nedir? Sapyoseksüeller Nasıl İlişki Kurar?

Psikologca 9 Temmuz 2024
Sapyoseksüellik Nedir? Sapyoseksüeller Nasıl İlişki Kurar?

Bir insanın cinsel istek ve arzularını tetikleyen birçok faktör vardır. Partner seçiminde kimileri karaktere, kimileri görünüşe, kimileri duygusal bağ kurmaya önem verir. Bazıları ise zekaya öncelik verir. Bu yazımızda ise ilişkilerinin olmazsa olmazı zekayı ön plana çıkartan sapyoseksüeller üzerinde duracağız.

Birinden hoşlanmanız için gereken özellikler nelerdir? Fiziksel görünüş mü? Romantik olması mı? Kibar, anlayışlı ve nazik olması mı? Bu sayılanlar, birçoğumuz için ilişkilerimizde aranılan özellikler arasında gösterilebilir fakat bunlar, sapyoseksüeller için yeterli değildir. Sapyoseksüel bir insanın karşı tarafa cinsel çekim hissetmesi için gereken en önemli şey zekadır. Birinden hoşlanmaları için o kişinin zekasından, bilgi birikiminden, bunları aktarış biçiminden yoğun bir şekilde etkilenmeleri gerekir. Hatta bazı durumlarda dil bilgisi yanlışları bile karşı taraftan hemen soğumalarına neden olabilir. O halde sapyoseksüellik için şu tanımı yapabiliriz: Sapyoseksüellik, bir kişinin fiziksel görünümü yerine, karşı tarafın zihinsel niteliklerinin ve entelektüel birikiminin cinsel istek ve arzu uyandırmasıdır. Sapyoseksüellik, tıpkı aseksüellik ve demiseksüellik gibi cinsellikle ilgili son yıllarda hayatımıza giren yeni kavramlardan bir tanesidir. Zeki anlamına gelen "sapyo" ile cinsel anlamına gelen "seksüel" kelimelerinin birleştirilmesiyle türemiştir. Aynı zamanda sapyosekseüller "beyin seviciler" olarak da adlandırılır. İlişkilere toplumun genelinden daha farklı bir gözle bakan sapyoseksüeller nasıl ilişki kurar? Partner seçimlerinde neye dikkat eder? 

Entelektüel Sohbetlerden Etkilenirler

Uzun ve derinliği olan tartışmalar, entelektüel sohbetler ve mizah içeren konuşmalar, sapyoseksüeller için önemlidir. Tek boyutlu, salt cinsellik içeren ve sığ ilişkileri tercih etmezler ve partnerlerini bu kriterlere göre seçerler. Sapyoseksüellerin romantik ilişkilerinde partnerlerinden aldıkları entelektüel haz; fiziksel ve duygusal olarak da uyarılmalarını sağlar. Sapyoseksüeller için bir ilişkide cinselliğin ilk adımı, zekaya duydukları hayranlıkla başlar. Bu konuyla ilgili cinsellik ve ilişki uzmanı Casey Tannet;  "Entelektüel bağlantı, fiziksel dokunuştan bile çok daha etkili bir ön sevişme olarak kabul edilebilir." diyor.

Buz Dağının Görünmeyen Yüzüyle İlgilenirler

Sapyoseksüeller, potansiyel partnerlerinin kimliğiyle, sosyal statüsüyle, fiziksel görünüşü ya da ekonomik durumuyla pek ilgilenmez. Partnerlerinin derinliğiyle, fikirleriyle, olaylara yaklaşımıyla ve mizah yeteneğiyle ilgilenirler. Yüzeyde görünenlerin ve bir bakışta anlaşılan özelliklerin bir ilişkiyi sürdürmek için yeterli olmayacağını bilirler. O yüzden madalyonun öbür yüzüne, yani insanın ilk bakışta anlaşılmayan ve zamanla öğrenilebilen özelliklerine ilgi duyarlar ve insanları uzun bir süreç içinde tanımaya çalışırlar. Bu yüzden de insanlarla kolay kolay arkadaşlık kuramazlar.

Hemen Aşık Olamazlar

Sapyoseksüeller, birini tanımadan hemen aşık olamaz. Birine karşı cinsel ve duygusal bir çekim hissedebilmesi için önce o kişiyi iyi tanıması gerekir. Sapyoseksüeller, klasik ve popüler ilişki kalıplarından uzak bir romantik ilişki anlayışına sahiptir. Bir çiçek, çikolata, hediyeler ya da romantik bir akşam yemeği, sapyoseksüeller için o kadar da etkileyici değildir. Kişinin fiziksel görünümü, karakteristik özellikleri ilk zamanlarda onları etkileyebilir ama bu etki uzun sürmez. Sonraki adımlarda bir ilişkinin geleceğini ve cinsel arzu isteğini sadece karşı tarafın zihinsel nitelikleri, entelektüel birikimi ve derinliği belirler.  

Genellikle İlişkileri Arkadaşlık ile Başlar

İnsanlar kendileriyle benzer yönleri bulunan, muhabbet edebildiği ve en önemlisi ortak paydada buluşabildiği kişilerle arkadaşlık eder ve duygusal bağ kurar. Sapyoseksüeller için de aynı şey geçerlidir. Derin sohbetler edebildiği, entelektüel birikimlerini paylaşabildiği kişilerle sıkı bir bağ kurarlar. Sapyoseksüellerin kurduğu arkadaşlıklar derin ve anlamlı sohbetler, entelektüel tartışmalar üzerinden şekillenir. Sapyoseksüellerin birinden tam olarak etkilenebilmesi için uzun bir tanıma süresi gerekir. Bir insanı tanıdıkça severler. Bu yüzden arkadaşlıkları bir süre sonra romantik bir boyut kazanarak duygusal bir ilişkiye dönüşebilir.

İlişki Anlayışları Farklıdır

Kurdukları romantik ilişkilerde partnerleriyle kaliteli vakit geçirmek isterler. Sapyoseksüeler kitap okumayı, film veya belgesel izlemeyi, yeni yerler ve yeni insanlar keşfetmeyi, bakış açılarını zenginleştiren ve öğrenme açlıklarını gideren her türlü etkinliği kaliteli zaman olarak tanımlar. Sapyoseksüeller, ancak yaşam boyu öğrenme sürecini ve keşfetme deneyimlerini paylaşabildikleri kişilerle mutlu ve sağlıklı bir ilişki yürütebilirler. Partnerleriyle bir gece kulübünde eğlenmeyi, şık bir restoranda buluşmayı değil de bir kitapçıda vakit geçirmeyi daha eğlenceli bulurlar.

Etiketler:

SAPYOSEKSÜELLİK
ZEKA
CİNSELÇEKİM