Dışlanmamak için ne yapmalıyım?
Merhaba ben Seher,13 yaşındayım. Ortaokul 8. Sınıfa gidiyorum,ama nedense bu 4 senedir hiç öyle en yakın arkadaşım,benim için kardeşten de öte diyeceğim bir arkadaşım olmadı. Her zaman dışlandım kilomdan,sivilcelerimden ,boyumdan,burnumdan,saçımdan kısacası her şeyden dolayı dışlandım. Bunu aileme de anlatamadım çünkü ailem baskıcıydı çok da olmasa da değişik tepkiler vereceğini düşündüm. Daha çok şey var. AMA ANLATAMAM BENİ DİNLEYEN KİMSE YOK. BIKTIM ARTIK! HER ŞEYDEN AMA HER ŞEYDEN BIKTIM ÖZELLİKLE DE DIŞLANMAKTAN...
Bu soru 26 Mart 2025 21:00 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Seher,
Kendini dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğin için seni tebrik ediyorum. Arkadaşların tarafından dışlanmanın sende bıraktığı etkiyi anlıyor, duygularını paylaşıyorum. Bahsettiğin şeylerin senin yaşındaki birçok genç tarafından yaşandığını, bunları yaşayanın yalnızca sen olmadığını ve bu yolda yalnız olmadığını belirtmek isterim. Yaşadığın duruma ve bu durumda neler yapabileceğine birlikte bakalım.
Dış görünümünüzle ilgili durumlardan dışlandığınızı belirtmişsiniz. Bu noktada belirtmek isterim ki bir kişi sadece dış görünümünden ibaret değildir ve bazen bazı insanlar başkalarını dışlayarak kendilerini daha güçlü hissetmeye çalışırlar yani sizin dış görünümünüzle ilgili söyledikleri şeyler aslında senin değil, onların problemi. Ve belirtmek isterim ki şu anda bir gelişim dönemindesiniz ve bedeniniz birçok değişim yaşayacak bu süreçte arkadaşların da görünümlerinde değişimler geçirecek. Sahip oluğunuz gerek dış görünümünüze ait özellikler gerek farklı birçok özellik sizi diğerlerinden farklı ve eşsiz kılıyor. Sizden ricam buna yönelik inancınızı kaybetmemeniz.
Bu noktada sizde sahip olduğunuz özelliklerinizi düşünüp özgüveninizin artmasını sağlayabilirsiniz. Kendinizle ilgili en çok sevdiğiniz şey ne? Sizi diğerlerinden özel kıldığına inandığınız özelliğiniz ne?
Eğer bulunduğunuz sınıfta dışlanıyorsanız kendinize yeni ortamlar yaratmayı deneyebilirsiniz. Örneğin ilginizin olduğu kulüplere, spor takımlarına, sanat gruplarına katılarak sizle ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışma fırsatı yakalayıp kendinizi daha iyi ifade etme imkanı bulabilirsiniz.
Yaşadığınız durumu ailenize de anlatamadığınızı ve değişik tepkiler verebileceğini belirtmişsiniz. Unutmayın ki aileniz sizin her daim iyiliğinizi ister herkesle paylaşamıyorsanız da kendinizi en iyi ifade ettiğiniz aile üyesiyle veya bir başka bir yetişkinle yaşadığınız durumu paylaşmanız ve bu konuda destek almanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bu süreçte ayrıca günlük tutma, resim çizme veya hikâye anlatma gibi yöntemler ile duygularını dışavurumuna olanak tanıyabilirsin.
Kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda kendinizi güçlü hissettirecek cümleleri kendinize söylemeniz faydalı olabilir. Örneğin "Ben değerliyim, beni seven insanlar var, dış görünüşüm kim olduğumu belirlemez." gibi. Ya da "Kimse beni sevmiyor" yerine "Beni olduğum gibi kabul eden insanlar var, belki henüz tanışmadım." cümlesini, "Yalnızım" yerine "Kendimle vakit geçirmeyi öğrenebilirim ve yeni insanlar tanımak için fırsatlar yaratabilirim." cümlesini koymayı deneyerek olumlu iç sesinizi aktif kullanmayı sağlayabilirsiniz.
Sevgili danışan dışlanmak üzücü olabilir ancak bulunduğumuz her ortamda kendimize uygun arkadaşlıklar edinemeyebiliriz. Önünüzde henüz kocaman bir hayat var, kendinize ve karşınıza sizi anlayan, değer veren bir arkadaş çıkacağına olan inancınızı kaybetmeyin.
Son olarak eklemek isterim ki yaşadığınız dışlanma durumunda arkadaşlarınız tarafından herhangi bir psikolojik veya fiziksel bir zorbalığa maruz kalıyorsanız durumu okul psikolojik danışmanınız ile de paylaşabilirsiniz.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen