İş hayatım ve patronum
Sayın Aysel kacak hocam İki patronum var bunlar karı koca gida takviyesi ve kozmetik üretimi yapıyoruz yerimiz küçük diye bunları ayırdık ve ben kadın patronumla kozmetik bölümüne gitmek zorunda kaldım bana gelirmisin diye sormadılar geliceksin dediler oradayken iki bölümden de sorumluydum kadın patronum üretimi yapıyor yaptırıyor ve bizimlede çalışıyor arada bazen sürekli çalışıyor ve hep şikayet ediyor ben yapıyorum ben olmasam iş çıkmıyor vesayre eşi onu islerden dolayı çok sıkıştırıyor oda gelip beni sıkıştırıyor hiçbir şekilde memnun olmuyor beğenmiyor çıkan iş az geliyor çok dengesiz bı bakmışsın aşkımı li cicimli bı bakmış burnunda ates püskürüyor. 2 sene olacak ve ben çok yoruldum patronum dengesizliginden çok bunalinca ben çıkmak istiyorum diyorum yetersiz hissetiriyorsunuz çıkmak istiyorum dediğimde sizden özür dilerim hassiktir diyor bana el hareketi yapıyor bir sekilde bırakmıyor beni bir ay kadar üzerime gelmiyor sonra yine deli gibi beni personelin yanında azarlıyor benden kaynaklı yada değil herşeyi bana söylüyor ve ben artık çok yoruldum onun ayarına gitmekten bu kadın ne yapmaya çalışıyor birde ben personelle ve diğer seflerle iyi olduğumda da tahammül edemiyor bu kadın ne yapmaya çalışıyor.
Bu soru 23 Haziran 2025 11:34 tarihinde Psikolog Aysel Kacak tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışanım,
Tekrardan Merhabalar.Öncelikle, benimle yeniden iletişime geçtiğiniz ve duygularınızı, yaşadıklarınızı tüm içtenliğinizle paylaştığınız için size teşekkür ederim. Böyle zorlu ve karmaşık bir süreçte hislerinizi açıkça dile getirmeniz, aslında ne kadar güçlü ve farkındalığı yüksek biri olduğunuzu gösteriyor.
Önceki cevabımda da ifade etmeye çalıştığım gibi, siz sanki aynı anda hem kaptan, hem tayfa, hem de rotayı çizen kişi olarak tüm yükü omuzlarınızda taşıyorsunuz. Şimdi anlattıklarınızla bu tablo biraz daha netleşti ve gerçekten ne denli yorucu bir sürecin içindesiniz, bunu daha iyi görebiliyorum.
Patronlarınızın bir çift olması ve aralarındaki güç dengesizliklerinin doğrudan size yansıması, işyerinizdeki stresi daha da artırıyor gibi görünüyor. Kadın patronunuzun sürekli değişken tavırları, bir an sizi övüp bir an personelin önünde azarlaması ya da el hareketleriyle sizi küçültmesi, aslında sağlıksız bir iletişim biçiminin ve belki de kendi iç çatışmalarının işyerine taşınması gibi duruyor. Önceki cevabımda da vurgulamıştım; bu tür davranışlar sizi değersiz hissettirebilir ama bu değersizlik hissi sizin yetersizliğinizden değil, karşılaştığınız sistemin dengesizliğinden kaynaklanıyor sevgili danışanım.
Yazdıklarınızdan, kadın patronunuzun bir yandan size ihtiyaç duyduğunu, çünkü sizin varlığınızın ve emeğinizin işlerin yürümesini sağladığını bildiğini ama diğer yandan kendi kaygıları ve eşinin baskısı nedeniyle bunu kabul edemediğini hissettim. Belki de sizin diğer şefler ve personelle iyi ilişkiler kurmanız, onun gözünde kontrolünü kaybettiği bir durum gibi görünüyor ve bu da tahammülsüzlüğünü artırıyor olabilir. Önceki cevabımda size “Acaba kimleri memnun etmeye çalışıyorum ve neden?” diye sormayı önermiştim; şimdi burada belki de “Benim varlığımı sürekli değersizleştiren bir ortamda kalmak bana ne kazandırıyor, ne kaybettiriyor?” sorusu üzerine de düşünebilirsiniz.
Sevgili danışanım, bahsettiğiniz gibi bir patronun dengesiz ve bazen kaba, sınırları aşan tavırları karşısında sizin bir noktadan sonra tükenmişlik hissetmeniz, sinirlerinizin yıpranması son derece insani. Sizi takdir etmeye çalışan biri değil, kendini güçlü hissetmek için sizi bastırmaya çalışan biriyle çalışıyorsunuz gibi görünüyor. Burada lütfen kendinize haksızlık etmeyin. Çünkü ne kadar uyum göstermeye çalışsanız da, karşınızdaki kişinin değişmeye niyeti yoksa bu yalnızca sizi daha da tüketir.
Önceki mesajımda da önerdiğim gibi, belki bu süreçte iş yükünüzü, sorumluluk alanlarınızı yazılı bir şekilde netleştirmek, kendinize bir çerçeve çizmek ve bunu içinizden bile olsa dile getirmek size güç verebilir. Örneğin, bir deftere “Benim sorumluluğum şunlardır… Bunlar ise bana ait değildir…” diye yazmak bile bazen zihinde sınırları netleştirmeye başlar. Ve şunu da unutmayın: Patronlarınızın sizi bırakmak istememesi, aslında sizin ne kadar değerli bir çalışan olduğunuzu bildiklerinin bir göstergesi. Ama bu, onların size saygısızca davranmasına gerekçe olamaz.
Son olarak sevgili danışanım, Aklınıza takılan ya da paylaşmak istediğiniz her konu için yazabilirsiniz.
bu süreçte yakınlarınızdan veya bir uzmandan destek almaktan lütfen çekinmeyin.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Sevgilerimle,Psikolog Aysel Kacak
Anlasilor ve aciklayi cevabınız için çok teşekkür ederim verdiğiniz tavsiyeli değerlendirip hayatıma geçireceğim iyiki varsınız.