• Anasayfa
  • Sorular
  • İş yerindeki mobbinge karşı nasıl tavır sergilemem gerekir
İş Hayatı

İş yerindeki mobbinge karşı nasıl tavır sergilemem gerekir

Gizli Kullanıcı5 Temmuz 2024 18:34

İş yerinde çalışan arkadaşımın sürekli bana sorumluluk yüklemesi ve işten kaçması beni kaygılandırdı.Baskın olması, kendisi oturup beni çalıştırması benim canımı sıkıyor şemalarım tetikleniyor ve hiçbir şekilde cevap veremiyorum karsımdaki kişiye sessiz kalıyorum hakkımı arayamıyorum iş yerinde bu durum benim özel hayatımı çok etkiliyor sürekli evde izinliyken iş yerindeki insanlar ne der diye düşünüyorum stresleniyorum bunları düşünmekten özel hayatıma odaklanamıyorum maalesef bu

Bu soru 5 Temmuz 2024 22:00 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Mobbing uygulamanın bi diğer tanımıyla psikolojik açıdan taciz edilmek olarak da tanımlanır. Psikolojik taciz çalışana baskı uygulamak, rahatsız edici davranışlar sergilemek, söylemleriyle sıkıntı yaratmak gibi olumsuz davranışlardan oluşur. Özetle kişiyi iş hayatında bunaltmak, huzur etmektir. Mobbingin en temel etkeni işine dair motivasyonunu düşürmek, yok etmektir. 


İş ortamınızda sürekli azarlanma, söz kesilmesi, yapamanız gerekenden fazla görev yüklenmesi, fiziksel veya cinsel şiddete uğrama, küçümseme gibi durumlarla karşı karşıyaysanız mobbing uygulandığını söyleyebiliriz. Mobbing ortamında veya sonrasında siz de özgüven problemleri, motivasyon eksikliği, fiziksel semptomlar, işten ayrılma ile gelen maddi problemler, huzursuz olma, gergin hissetme gibi olumsuz etkenler görülebilir. 


Mobbing etkisini siz evde olsanız dahi hissediyor olursunuz. Günlük yaşamınızda, işten geldikten sonra, sosyal ilişkilerinizde veya o işten ayrılıp başka işe geçtiğinizde bile hala hissediyor olabilirsiniz. 


Genelde kendi yetersizliğini veya başarısızlıklarını bastırmak için size mobbing uygulanıyor olabilir. Ayrıca başka psikolojik rahatsızlıkları veya duygusal açıdan geride kalmış, gelişmemiş olabilir. 


Sevgili danışan, ilk olarak mobbingi fark etmeniz, bu duruma karşı düşüncelerinizi veya duygularınızı fark etmeniz baş etmenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca yaşadığınız mobbingin yoğunluğuna göre hukuki açıdan kendinizi korumaya almak için hukuka başvurabilirsiniz. 


Ayrıca güvendiğiniz sevdiğiniz bir ailenizle veya arkadaşınızla paylaşarak onlardan sosyal destek isteyebilirsiniz. 


Son olarak başa çıkmakta haka zorlanıyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular