Eğitim

Kendi kendimi sabote mi ediyorum?

Gizli Kullanıcı16 Kasım 2024 09:45

Üniversite hayatını oldukça uzatmış bir öğrenciyim gerçi lise, üniversiteye hazırlık yıllarında da çalışkan olduğumu hatırlamıyorum hatta sanırım tüm hayatım çalışmak,başarılı olmak isteyip bunu yapamamakla geçti. Yapamamak diyorum çünkü bu keyifle süren bir süreç olmuyor yani aslında ben hep çalışkan başarılı olmak istiyorum ama nedenini çözemediğim bir şekilde olmuyor. Makine mühendisliği okuyorum ve bölümüm de gerçekten zor evet ama hiçbir zaman hiçbir ders için sadece bir gün bile içime sindi gerçekten çalıştım diyemiyorum bu yüzden de bölüme laf etmekten önce kendime bakıp ve neden başarısız olduğumun baş kahramanını görüyorum. Aslında ne kadar saçma değil mi? Çalışmak istiyorum ama masaya oturamıyorum bazen oturuyorum ama derse bakabildiğim süre 15 dakika sonra hoop başka şeylerle uğraşyorum.

Oldum olası ders çalışmaz tembel olarak nitelendirdim kendimi ama geçmiş zamanda bu durumun beni çok üzdüğünü yıprattığını farkettiğim süreçte bunun acaba tembellik olmayabilir mi düşünceleri yer etti aklımda. Dikkat dağınıklığım olduğunu düşünüp destek almak adına gittim ilaç kullandım ama o da hayretmedi ve bu süreçten sonra dikkat dağınıklığı ya da başka sebepten değil de ben kendi kendimi mi engelliyorum diye düşündüm. Ama bu çok saçma geliyor. Hayatım şuan bana bağlı ve ben her şeyden bihaber zaman öldürüyorum sadece üstelik sınavlarıma 10 gün kala bile bu boşa zaman öldürme olayı sürüyor.

Son günlerde de yetişmeyecek düşüncesi... İşte tüm yıllar böyle geldi geçti. Bazen kendime çok öfkeleniyorum çünkü istediğim hayat için ders çalışmam öğrenmem lazım ama hep erteliyor sıkışınca da gerginlikten bir şey yapamıyorum. Ama son 2 3 haftadır yetiştirebilecekken asla kafamı veremedim koskoca bir gün toplasan verimli 30 dk çalıştım bu da hiçbir şey gerçekten. Ne yapıcam bunu nasıl aşıcam bilmiyorum. Ben acaba kendimi sabote mi ediyorum? Bu davranış şekillerinden nasıl kurtulabilirim?

Teşekkür ederim.

Bu soru 20 Kasım 2024 07:59 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Akademik yaşamınızda motivasyon eksikliği yaşadığınızı anlayabiliyorum. İçinde bulunduğunuz durumu doğru değerlendirebilmekte fayda var, kendinize oldukça eleştirdiğinizi görebiliyorum ancak bu davranışınızın kaynağını, koşullarını fark etmeniz gerekli.

Ders çalışma davranışı genellikle keyif alınan bir davranış değildir, kişiler ders çalışmanın sonucu olarak kazanım elde edecekleri için (sınavda iyi bir puan alma, dersi geçmek, bilgi hazinesini doldurmak vs.) ders çalışırlar. Diğer yandan kimileri ders çalışma motivasyonuna sahipken kimileri değildir ve bir türlü ders çalışmaya başlayamazlar. Geçmiş yaşamınızın çalışmak isteyip ama bir türlü çalışkan biri olamamakla geçtiğini söylüyorsunuz; yalnızca şu an böyle bir süreçten geçiyor olsaydınız şu sıralar yaşadığınız olaylarla, ruhsal durumunuzla ilgili olduğunu söyleyebilirdim. Ancak uzun süredir bu soruna sahip olduğunuz için akademik olarak ne istediğinizi, ne amaçladığınızı düşünmelisiniz.

Kendinizi 5 yıl sonra bugün ne yapıyor olarak görüyorsunuz?

5 yıl sonra;

⬇️Nasıl bir işiniz var ? mesleğiniz ne ? mesleğinizde neredesiniz ?

⬇️Peki bu mesleği yapabilmek ve bulunduğunuz konuma gelebilmek için ne yapmış olmanız lazım ? Nasıl bir okul hayatı geçirmeniz lazım ?

➡️Gelecekteki beklentilerinizin farkına varın, istediğiniz geleceğe sahip olmak için şu an neler yapmanız gerektiğini fark edin, şu anınız geleceğinizi şekillendiriyor. Şu anınızı değiştirme motivasyonunuz yoksa bile geleceğinizi şekillendirme motivasyonu sizi harekete geçirebilir.

Bu süreçte kendinize sonuç değil süreç hedefleri koyun. Sınavda şu puanı almam lazım ve bu sınavı geçmem lazım düşüncesi sizi daha çok kaygılandırarak ders çalışmanızı erteletebilir. Bu hafta şu konulara çalışacağım, şu sayfalardan özet çıkaracağım, konuyla ilgili video izleyeceğim gibi sonuca götürecek ancak süreç hedefleri belirleyin.

Erteleme davranışınızın altında bir işe başladığınızda onu en mükemmel şekilde yapmak istemeniz yatıyor olabilir. Mükemmeli yakalamak için de doğru yer ve zamanı bekliyor olabilirsiniz, ancak bu şekilde durumu erteleyerek zaman sizi sıkıştıracak ve ortaya koyabileceğiniz potansiyelinizden çok daha azını göstereceksiniz. Yarım saat çalışmak da bir “çalışma”dır, yarım saat verimli olarak çalışmak “iyi bir çalışma” dır. Ancak sınavlarınız için yeterli olmadığının farkındasınız, o zaman yapabildiğiniz bir davranışın süresini arttırmanız gerekmektedir. İşin sonunda sonuçlarınız için “çok daha iyisini yapabilirdim” demek suçluluk hissettirebilir.

Kendinizi cezalandırmayın, nedenleri fark edin, olduğunuz bölümün sizin için ne kadar tatmin edici bir yerde olup olmadığını düşünün, yaşamınızın diğer alanlarında da bir işe başlayamama ya da sürdüreneme ile ilgili şikayetleriniz varsa bu yine sizin ruhsal durumunuzla ilgilidir, buraları değerlendirmek için uzman desteği almanızı öneririm, terapi nedenleri fark etmenizi ve değişimi sağlar.

sevgiler.

alinti

Çok teşekkür ederim ilginiz ve cevabınız için

Cevaplanmış benzer sorular