Eğitim

Kendimi geliştirmek istiyorum fakat bundan kaçınıyorum

Gizli Kullanıcı10 Eylül 2024 13:34

İyi günler 2.sınıf sosyal hizmet öğrencisiyim. İlk sene vakıf yurdunda kalmıştım bu sene de KYK da kalacağım. Aslında kendim istedim KYK da kalmayı fakat şuan çok tedirginim. Hafta sonu gideceğim fakat henüz hiçbir hazırlık yapmadım. Geçen sene kaldığım oda iki kişilikti ona rağmen sıkıntı yaşamıştım sürekli sinir krizleri geçirdiğim için. Bana hiçbir şey söylemeden ses kaydımı alıp müdüre vermişlerdi çok kırıldım ve kızgınım hâla onlara. Halbuki benimle konuşsalardı ben bı yolunu bulmaya çalışırdım zaten ki bunun için çaba da gösteriyordum ama her şey o kadar kolay olmuyordu maalesef. Beni insan yerine koymayıp yüzüme gülüp arkamdan iş çevirdiler. Aynı olayları yaşamaktan korkuyorum. Çekinik bir karakter olduğum için dışlanmaktan korkuyorum. Aile danışmanı olmak istiyorum. Kendimi çok fazla eksik hissediyorum çoğu konuda . Kendimi geliştirmem gerektiğini biliyorum fakat bundan sürekli kaçıyorum. Eksiklerimin üstüne gitmekten kaçınıyorum. Bu sene uygulamalı dersimiz ve sunum yapıcağımız dersler ve ben bu derslere karşı önyargılıyım Nasıl olucak bilmiyorum çok tedirginim. Yardımcı olabilir misiniz, teşekkür ederim

Bu soru 12 Eylül 2024 17:41 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Öncelikle merhabalar,


Hissettikleriniz ve yaşadığınız zorluklar oldukça anlaşılır. Tekrardan yeni ve farklı bir sürece giriyor olmak, koşulların, zamanın ve kişilerin değişimi kimi zaman bizi kaygılandırabilir. Yeni başlayacak durumlarla ilgili olan ön yargılarımız bizim o duruma karşı bakış açımızı değiştirerek kaygıya sürükleyebilir. Bazen hayatımız istediğimiz gibi ya da ön gördüğümüz gibi olmayabiliyor. Bu süreçte hayatımıza girip çıkan insanların bıraktığı etkiler, yaşadığımız olaylarla ilgili anlar bizim bakış açımızı değiştirerek farklı bir noktaya getirebiliyor.


Bu süreçte kaygılarınıza yoğunlaşıp yapmak istediklerinizden kaçınmak yerine ;

Kendinizi geliştirmek için çalışabilirsiniz. Yeni durumlardan önce kendinizi eksik hissetmeniz, başaramayacak gibi hissetmeniz normaldir. Fakat bu eksiklikleri tamamlamak için adımlar atmak bu durumda önem kazanır. Büyük hedefler yerine kendinize küçük hedefler koyarak başlayabilirsiniz. Yapmak istediğiniz bir şey ile ilgili olarak o konuda bilgi edinebilirsiniz, onunla ilgili hayatınızda yer açarak rutin oluşturabilirsiniz. Adım adım ilerlemek, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir. Küçük olan hedeften başlayarak asıl amaca ulaşmak hem kaygınızı azaltacaktır hem de sizin motivasyonunuzu arttıracaktır.


Yurda gitmeden önce ihtiyaçlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Geçiş sürecinde ön hazırlık yapmak süreci daha iyi hale getirebilir. Orada olan farklı arkadaşlarınızla iletişime geçmek size iyi hissettirebilir. Geçmişte yaşanan deneyimler kimi zaman geleceğimize yön verebiliyor fakat yeni bir adım atarken geçmiş kaygılara yoğunlaşmak, yeniliğin getireceği güzellikleri fark etmenize engel olabilir. O yüzden gitmeden önce mutlaka plan ve hazırlık yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz.


Sunum yapılacak derslerle ilgili ön bilgi araştırması yapabilirsiniz. Bununla ilgili olarak öğretim üyeleri ile görüşerek ders içeriği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sunum yapmadan önce mutlaka o konuyla ilgili bir araştırma yaparak ilerleyin. Süreç içerisinde hazırlamaktan ve hazırladıktan sonra kendinizi anlatırken iyi hissedeceğiniz bir sunum konusu seçmeniz size iyi hissettirecektir. Sunum yapmadan önce bir yakınınıza, arkadaşınıza, ailenize ya da mümkün ise eğer dersin öğretim üyesine göstermek farklı fikir ve bakış açıları almak için iyi olacaktır. Uygulamalı dersler için de aynı şekilde dersin içeriği hakkında önceden bilgi edinmek süreci kolaylaştırabilir. Okulda daha önce o dersi almış kişilerle okul grubundan irtibat kurarak fikir edinebilirsiniz.


Yaşadığınız duyguları tanımak, bunları ifade etmek ve ne yaşadığınızı düşünmek bu süreçte faydalı olabilir. Daha öncelerde yaşadığınız olumsuz deneyimler üzerine kaygılanıp sürekli onları düşünmek yerine, kendi duygularınızı ve hislerinizi anlamaya çalışın. Duygularınızı ifade etmek, ne hissettiğinizi anlamak duygularla başa çıkmanın bir yoludur. Yaşadığınız her duygunun normal olduğunu fark ederek duygularınızla baş edebilirsiniz. Sizin dışınızda gelişen olaylar sizin sorumluluğumuzda olmadığı için, karşı tarafın hislerini kendi hissiniz gibi yaşamanız sizin daha çok olumsuz düşünmenize sebep olacaktır. O yüzden olan durumu kabullenip, duygularınızla başa çıkmak için bu konuda en yakınınızla konuşmak, yaşadığınız hisleri yazmak , olan problemi çözmek için çözüm listesi hazırlayabilirsiniz, sizi üzen kaygılandıran durum her ne ise mutlaka bunu paylaşmalısınız. Bu konuda bir destek alarak, duygularınızla ve kaygılarınızla başa çıkma konusunda kendinizi destekleyebilirsiniz.


Kendinizi severek, kendi potansiyelinizin farkında olarak ilerlemek sizi daha iyi hissettirecektir. Kaygılarınızı azaltmak için size ne iyi hissettirecekse onu düşünerek yapabilirsiniz. Örneğin; öz bakım yapmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir, egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, yürüyüş yapmak, kimi zaman müzik dinlemek kaygılarınızı azaltarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Okul içerisinde öğrencilere sunulan destek hizmetlerinden faydalanabilirsiniz, danışmanlık hizmetleri, öğrenci grupları akademik ve kişisel sorunlarınızı çözmenizde fayda sağlayacaktır.


Kendinizi geliştirirken adım atmaktan, yeniliklerin getireceği zorluklardan ve olumsuzluklardan korkmayın. Her yenilik hayatınızı geliştirecek, yeni şeyler katacak, tecrübenizi arttıracak ve size çok şey katacaktır. Bu süreçte gelişmekten asla korkmayın, her kişi kendi hızında gelişir ve kendi hızında öğrenir. Kendinize karşı sabırlı, anlayışlı ve özverili olun. Her yaptığınız şey süreç içerisinde geliştikçe bir öncekinden daha iyi ilerleyerek devam edecektir. Yaşadığınız ve yaptığınız en ufak şey sizi geliştirerek size çok şey öğretecektir.


Sağlıklı Günler Dilerim.

Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu


Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kimseye Hayır Diyememek

Merhaba , insanlara çok hayır diyemiyorum çok fazla manipüle ediliyorum ne kadar çabalasamda o an kimseye hayır diyemiyorum. Birinin yalan söylediğini bile bile kendim zarar gördüğümü bilsemde sessiz kalıyorum. Birini veya bir şeyleri fazla sahiplenip bağımlı oluyorum vazgeçemiyorum. yeni şeylere açık olamıyorum konfor alanımdan çıkmak istemiyorum ki zaten çıkamıyorumda kendimde çok fazla yapmadığımı düşünsemde konuları aslında takıyorum ve bir süre sonra bu durum sağlığımı etkiliyor kusmaya başlıyorum. Her konuda çok güçlü olduğumu düşünüp herkesin her şeyine koşup kendim kötü hissettiğimde yada yardıma ihtiyacım olduğunda kimseden isteyemiyorum yada zaten genelde kimse olmuyor tek oluyorum. Bazen sanki dursam olacak yorulduğumu anlayacamki bu yüzden durmak kendimi dinlemek istemiyorum. Bazen de aynada bakım yaparken vs kendime bakıp varlığımı sorguluyorum bu istemsizce bilinç dışı yaptığım bir şey oluyor normal mi bilmiyorum açıkçası kendime bakıp gözlerime ben gerçekten varım adım Tuğçe gibi şeyler söylüyorum. Anlık etrafımdaki insanlara ailemde dahil olmak üzere bazen çok yükselebiliyorum aslında tepki gösterecek olmayan konularda öfkeli davranabiliyorum sonra pişman oluyorum tabi kırdığım için bilinçsizce yapıyorum sanki bunu. Aslında dışarıdan bakınca aşırı mutlu dünyayı umursamaz hiç bişeyi takmaz sürekli gülen bir kız duruyorum ama gerçek ben asla böyle biri değil biriyle bir dertleşmeye başlasam ben bile kendimi durduramayacam gibi..