Psikoloji

Psikoterapinin kalıcı olması için ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı6 Eylül 2024 16:37

Toplam 12 seans piskoterapi ve dahilinde hipnoterapi aldım. Hersey yolundaydı kaygı problemimi atlattigimi düşünüyordum ama tekrar kaygimi artıracak bir olay ile karşılaştım ve o olayın üstünden neredeyse 3 ay geçmesine rağmen neredeyse uyanık olduğum her dakika o olayı düşünüyorum ve gelecekte yeniden olayın turevleriyle karsilasacagim diye kaygı duyuyorum.Bir türlü atlatamiyorum kaygı için piskoterapi ve hipnoterapi tedavisine devam mi etmeli yoksa ilaç tedavisi mi gormeliyim. bu arada piskologum vermiş olduğu odevlere de devam ediyorum ama beni sadece bir kaç saat rahatlatabiliyor kalıcı olması için nasıl bir süreç izlemeliyim

Bu soru 8 Eylül 2024 09:10 tarihinde Psikolog Elif Mutlu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, öncelikle sorunuz için teşekkür ediyorum☺️


Psikolojide kullanılan tedavi yöntemleri uzmandan uzmana ve getirilen şikayete göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber hipnoterapi kullanılan ve sonuç veren bir yöntemdir. Fakat işlenecek konu “kaygı” ysa eğer daha farklı çalışma yöntemleri de denenebilir. Ben size Psikodinamik ekolün kaygıya yaklaşımını anlatacağım.


Psikodinamik ekolde kaygınızı yok etmek ve ortadan kaldırmak değil nedenini anlıyor olmak önemlidir. Yani kaygınız size ne anlatmaktadır? Kaygı nedensizce çıkan bir durum değildir ardında olan başka nedenler olabilir. Burada size bir örnek vereceğim. Ağlayan ve ağlaması durdurulamayan bir bebek düşünelim. Bu durumda bebek çevredeki insanları ağlamasıyla rahatsız etmektedir. Fakat ağlaması nedensiz midir yoksa bir şey mi anlatmaktadır? Bebek, belki acıkmıştır. Burada ağlamasını sonlandırmak için çocuğun ağzını bağlamamıza gerek yoktur. Doyurulduğu zaman ağlaması zaten kesilecektir. Burada önemli olan ağlamayı yok etmek değil neden ağladığıyla ilgilenmektir. Çözüm bu şekilde daha anlaşılır olmaktadır.


Kaygı da böyle nedensiz değildir. Hangi durumlarda kaygılandığınız oldukça önemli olmakla birlikte nedenine yönelik bir çalışma yapıldığında zaten kaygının yeniden ortaya çıkmasına gerek kalmayacaktır. Kaygınızın nedeni çeşitli sebepler olabilmekle birlikte sizin bir birey olarak neler yaşadığınız, duygularınızı ne derecede anlamlandırdığınız oldukça önemlidir. Hatta belki şu an ortaya çıkan problemlerinizin ana sebebi kendi çocukluk döneminizle bile ilişkili olabilmektedir. Bunun için sizi kendi yaşam öykünüzle ele alıyor olmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.


Şunu da eklemek istiyorum. Sorunuzda ilaç tedavisini sormuşsunuz fakat ilaç tedavisini size bir psikolog uygulayamaz. Bunun için bir psikiyatrist hekime danışmanız, onun sizi değerlendiriyor olması gerekebilir.


tüm bunlarla beraber kaygınızın nedensiz olmadığını ve nedenini anlamanızın ve kendinizi tanımak adına adım atmanızın bu konuda çok önemli olabileceğini altını çizerek yeniden söylemek isterim.


Sevgiyle Kalın…

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Geçmişe olan takıntılarımdan kurtulmak için neler yapmam lazım

sürekli geçmişte yaptığım hataları düşünüp sevdiğim kişiyi üzdügümü hiç bir şeyi haketmedigimi düşünüyorum aylardır her gün bunu düşünüp uyuyamıyorum sürekli geçmişle ilgili bir kusur bulmaya çalışıyorum yemek yiyemiyorum her aklıma yeni birsey geldiğinde midem bulanmaya başlıyor endişe korku panik artıyor gelecekle ilgili kötü senaryolar kurmaya başlıyorum bu beni çok kötü etkiliyor bununla birlikte seslere olan takıntım iyice ruh halimi bozuyor geçmişten kalan başka takıntılarımda var hepsi bazen bir anda yaşanıyor hiç bir seye odaklanamıyorum sürekli yalnız kalmak istiyorum korkuyorum herkesi hayatımdan çıkardım yinede endişelerim var çok ayrıntılı olması cok az ihtimal olan kötü seyleri bile saatlerce düşünüp ağlıyorum ve geçmişle ilgili olan herşeyi silmek istiyorum bir kaç yaşadığım travma (trafik kazası ve deprem) sonrası bu duruma geldim başlarda bu kadar şiddetli değildi gün geçtikçe arttı hiç bir şeyden zevk alamaz mutlu olamaz hale geldim kendime bile bakamıyorum duş almak bile çok zor geliyor bazen geçmişin dışında diğer takıntılarim ise düzensiz sesler düzensiz esyalar belirsizliğe karşı tahammülsüzlük mükemmeliyetçilik gibi gibi panikledigim durumlardada nefes alamıyorum titriyorum ve ağlıyorum sonra kendi kendine geçiyor bi anda bazen cok umursamaz oluyorum bazen çok takıntılı değişiyor

Psikoloji

Obsesyonlarımı nasıl atlatacağım?

Daha önce de sorduğum üzerine bir şey soracağım sevgilimle çok mutlu bir ilişkim var ve çok güzel gidiyor bir gün aklıma eskiden sadece hoşlantı duyduğum çocuk geldi ki sevgilimle sevgiliyken onunla normal arkadaş olarak konuşmuşluğumuz da var hiç böyle bir şey aklıma gelmedi 2 ay önce hiç olmadık anda sadece adının filmde geçmesi üzerine istemsizce aklıma gelmeye başladı aklıma geldikçe deliriyordum kendime gelemiyordum üstümü başımı yırtasım geliyordu ben sevgilimi çok seviyorum nasıl böyle olur sevgilimin fotoğraflarına bakıp hala seviyor muyum diye kontrol ediyordum sonra bir süre bununla savaştım ondan sonra umursamamaya başladım 1 2 hafta aklıma gelmedi etkisi geçti sonra o süreçte başka obsesyonlar gelişti başka erkeklere karşı bende sevgilime olan sevgimi sorgulamaya başladım bu yüzden onları atlattım 2 gün önce yeniden o eskiden hoşlandığım kişinin obsesyonu geldi ama bu sefer çok daha güçlü sanki her şey olmuş bitmiş ben onu seviyorum bunun geri dönüşü yokmuş gibi çok strese giriyordum ağlıyordum ama aynı zamanda da zihnim bunu sen istiyorsun sen o çocuğu istiyorsun diyip beni daha çok strese sokuyordu dua ederken sen kendin istiyorsun geçmesini istemiyorsun gibi şeyler geliyordu gece rüyamda gördüm sanki ikisi arasında bir seçim yapmam gerekiyormuş gibi sonra bende o çocuğu arayıp içimde sana karşı gram sevgi yok ben sevgilimi seviyorum diyordum rüyamda ondan sonra uyandım korkuyla neden onu rüyamda gördüm sevgilimi aldatma olur mu diye şuan çok gerçekmiş gibi hissettiriyor sanki gerçekten onu seviyormuşum gibi ama bunu düşününce çıldırıyorum sevgilimi istiyorum ben sadece diye ağlıyorum ne yaşıyorum ben ve nasıl atlatacağım bir şey gerçekmiş gibi olması ne