Şirkettekilere nasıl davranmalıyım?
Yeni başladığım iş yerinde her şeyin yolunda olduğunu düşünürken, aslında hiç de öyle olmadığını fark ettim. Şirket içindeki bazı kişiler ve özellikle “X” adlı bir kadın nedeniyle yoğun bir mobbinge maruz kaldım. İşin ilk günlerinde bu baskı beni o kadar etkiledi ki, stres yüzünden hastanelik oldum ve sakinleştirici almak zorunda kaldım.
X’in iş yerinde patronla özel bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Normalde kimsenin özel hayatı beni ilgilendirmez ama bu ilişki iş yerindeki dinamikleri ve bana yapılanları etkilediği için bu durumdan etkileniyorum. İş yerinde belli bir kadın grubu var ve bu grup ne isterse o oluyor. İnsanlara dolaylı yoldan algı yaparak kendilerini üstün göstermeye çalışıyorlar. Örneğin, yılbaşı hediyeleşmesinde etek giymiştim X’in arkadaşı gelip “Bence sen üzerini değiştir hediyen de tam olur uzun uzun ne güzel “diyerek imalı bir şekilde güldü. Ayrıca, X hiçbir bağlam olmadan bana “Ben kendi seviyemde görmüyorsam sorun yok ama kadınlar hisseder diye bir şey var ben hislerime güvenirim ” gibi tuhaf bir laf etti. İlk günlerde özellikle ilişkim olup olmadığını öğrenmeye çalıştı ve sürekli dolaylı konuşmalarla beni rahatsız etti.
Bunların dışında, iş yerinde yapılan planlara hep son dakika haber verildi ve katılmadığımda bunu bahane ederek beni patrona şikayet ettiler. Patron, “Senin konuşmalarında sivrilik var, bu yüzden kabul edilmiyor olabilirsin aralarına hepsi mi kötü hepsiyle mi kafan uyuşmuyor ” gibi şeyler söyledi. Hatta tamamen farklı bir olayda, alışveriş yaptığım bir marka üzerinden beni eleştirdiklerinde, söylediklerinin mantıksız olduğunu dile getirdiğim için bu durumu da patrona olumsuz bir şekilde yansıttılar( ben prada gözlük almıştım, Prada İsrail’i destekliyor biz almıyoruz öyle ürünler İsrail destekçisi olanları satın almıyoruz diye laf söylediler. Bende yediğiniz domatesin tohumu da İsrail’den getiriliyor onu da yemeyin o halde dedim ve bu söylediklerinin başkaları üzerinden bir vicdan rahatlatması olduğunu ifade ettim ama ne yazık ki o kadınlar X in yakın iş arkadaşları ve Patron, bu kadın grubunun her zaman yanında duruyor ve onları koruyor.
Bir gün, bu yaşananların farkında olduğumu ve kimsenin küçük oyunlarının bir parçası olmayacağımı açıkça söyledim. Patronsa bu konuyla alakalı bir şey yapamayacağını söyledi. Bu olaydan sonra patron benimle olan iletişimini neredeyse sıfırladı. Ancak sürekli iş arkadaşlarıma gelip hakkımda sorular sormaya başladı: “Çalışıyor mu? İşini kötü mü yapıyor?” gibi.
Beni en çok rahatsız eden şey, X ve arkadaşlarının sürekli insanları manipüle etmesi ve iş yerindeki huzuru bozması. Daha önce benden önce çalışan birçok güzel kadını da oyunlarla gönderdiklerini öğrendim. X’in yakın arkadaşı Y ise, benim iş yerindeki diğer insanlarla samimi olmamam için uğraşıyor ve hakkımda olumsuz şeyler söylüyor. Halbuki ben, Y’nin en zor anında hiçbir şey sormadan ona yardımcı olmuştum.
Artık bu haksızlıklar beni içten içe yakıyor. İntikam almak veya kötülük yapmak bile bazen aklıma geliyor, çünkü bu insanlar tamamen kötü niyetli ve adaletsiz davranıyor. Fakat böyle bir davranışın bana bir şey kazandırmayacağını biliyorum. Mecbur olduğum için bu iş yerinde çalışmaya devam etmek zorundayım, ama nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Bu süreçte yaşanan haksızlıklarla, mobbing ve kötülükle nasıl mücadele edebilirim? Hem duygusal hem de profesyonel anlamda bu durumu nasıl sağlıklı bir şekilde yönetebilirim? Ve x ve arkadaşlarına nasıl bir ders verebilirim. (X iyi giyinmemden bile rahatsız ama meslek gereği bakımlı olmam gereken bir meslekteyim. Daha önceleri hiç etek giymemiş ben ofiste giydikten bir süre sonra aynı kombini yapıp giydi) biri bana ufaktan laf sokmaya çalıştığında bir ufak gülümsediğini gördüm. Daha önce x ve patrona ima yapanları işten çıkartmışlar. Ama bu safaroz patron işe girmeden önce arkadaş ortamında tanıştığımızda zaten bahsetmişti o x le olan ilişkisinden. Off ben bu aptal insanların özel hayatlarının kıskandırma oyuncağı değilim gerçekten Allah onların bildiği gibi yapsın kız o kadar fena ki istediği telefon istediği renkte alınıyor ne biliyim istediği kadar tatile gidiyor 2 hafta gelmedi tatil yaptı. Maaşı bir halt yapmamasına rağmen aşırı yüksek araba ayarlandı istediği zamanda ve renkte bir kere iş için bindiğimde de arkamdan muhtemelen küfür etti gördüm ve etrafındakiler sakinleştirdi. Ya ben bunların saçını yolmayım da ne yapayım bu x in yakın arkadaşları da 45 yaş ve üstü yani deccallığın yaşına bakmıyorlar
Bu soru 13 Ocak 2025 10:55 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Bu durumu benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Çözüm arayışına koyulduğunuz için kendinizi tebrik etmelisiniz.
Sevgili danışan, iş yerinizde yaşamış olduklarınızın sizi zorladığını görebiliyor ve anlayabiliyorum. Bahsettiğiniz X kişisi ve yöneticiniz ile olan iletişiminiz sizi zorlamış gibi görünüyor. X, yöneticiniz ve bahsettiğiniz diğer arkadaş grubu ile iş iletişimi dışında daha az iletişim kurarak kendinizi çoğunlukla iş iletişimi ile sınırlayabilirsiniz. Kişisel iletişimlerden uzak durmak, kişisel paylaşımlar yapmaktan ve kişisel paylaşımları dinlemekten uzak durmayı düşünebilirsiniz.
Şirketinizde psikolog, insan kaynakları yöneticisi/ insan kaynakları çalışanları var ise bu kişilere başvurmayı düşünebilirsiniz. Bu kişilerle iş yaşamınızda sizi zorlayan kişiler ve söz konusu olayları paylaşabilirsiniz. İş yeri psikoloğunuz (var ise) size psikolojik destek sağlarken insan kaynakları çalışanları iş hayatında yaşadığınız durumlara eğilerek size yardımcı olabilirler.
İş yerinde sizin sınırlarınızı aşan kişilere ve konuşmalara maruz kaldığınızda sınırınızı net bir şekilde belirtmeyi düşünebilirsiniz. Bu şekilde arkadaşlık ilişkileri geliştiremeyeceğinizden endişe etmeyin. Sınırlarınız belirtmek kavga etmek veya karşıdaki bireye sert çıkışmak anlamına gelmez ve bu şekilde olmak zorunda da değildir. Normal düzeyde, normal tonda yalnızca "net" olarak sınırınızı çizebilirsiniz. Örneğin kıyafetiniz ile ilgili yorum yapan iş arkadaşınıza karşı "Kıyafet ile ilgili yorumlar yapmaktan geri dururum, yapılmasını da çok hoş bulmam açıkçası. Bence birbirimize karşı bu konularda daha hassas olmalıyız." şeklinde bir konuşma yaparak sınırlarınızı belli edebilirsiniz.
Gerçekleşen olaylar sizi fiziksel olarak etkilemeye başladığında meditasyon ve nefes egzersizleri yapmayı düşünebilirsiniz. 4-7-8 nefes egzersizinin nasıl yapılacağından da bahsetmek istiyorum. 4 saniye boyunca nefes alarak, 7 saniye boyunca nefesinizi tutarak ve 8 saniye boyunca nefes vererek gerçekleştirilir. Nefes alırken burundan almak ve nefes verirken nefesi ağzınızdan vermek önemli noktalar. Diyafram nefesini daha kolay gerçekleştirebilmek için bir elinizi göğsünüze bir elinizi karnınıza koyabilirsiniz. Karnınızdaki elinizin yükselip alçalıyorsa diyafram nefesi alıp veriyorsunuz demektir. Daha da kolaylaştırmak için nefes verirken dudaklarınızı "o veya u" şeklinde konumlandırabilirsiniz.
Sevgili danışan, umarım yazım size fayda sağlar. Başka bir sorunuz olursa tekrardan bizlere soru sorabilirsiniz. Bu durum günlük hayatınızı negatif etkilerse ve bu şekilde devam ederse bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek