Sürekli ertelemenin önüne nasıl geçerim?
Merhabalar hocam sorumu cevapladığınız için teşekkürler , ben hem çalışıyorum hem de açıktan okuyorum yani genel olarak monoton bir günüm var is ve ev dinlenme gezme gibi eve geliyorum yorgun olduğum için dinlenmek istiyorum fakat bu yüzden derslerimi sürekli erteliyorum sürekli yorgun hissediyorum ne kadar uyusam da dinlensemde yorgunluğum geçmiyor kendimde motivasyon bulamıyorum disipline olamıyorum bunun önüne geçip nasıl kendimi disipline edebilirim?
Bu soru 3 Ocak 2025 20:35 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle kendinize olan farkındalığınızın yüksek olmasını takdir ediyor, yaşadığınız duruma yönelik çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Bir yandan okuyup bir yandan çalışırken yorgun olmanız ve bunun sonucunda derslerinize zaman ayıramadığınızı ve sürekli erteleme gibi bir döngünün içine girdiğinizi ifade etmişsiniz.
Yaşadığınız erteleme durumuna birlikte bakalım.
Erteleme davranışını birçok kişi hayatının belirli noktalarında yaşayabilir. erteleme davranışı bir seçimdir. Yani işler erteleme davranışı ile 'yapamıyorum' değil 'yapmıyorum' ile giden bir sürece girer. Bireyler işe başlamak için bir motivasyona ihtiyaç duyduğunu düşünüyor olabilir.
İlk olarak yaşadığınız durumu daha iyi anlamlandırmanız adına ertelemeye sebep olan faktörleri sizin erteleme davranışınız üzerinden açıklamak isterim.
Yapılacak işlerin sonucuyla ilgili bir planın, hayalin olmaması bireyleri o işi ertelemeye itebilir. Okulunuzu bitirmekle ilgili bir hayaliniz vizyonunuz var mı? Bu faktörleri düşünmeniz size yardımcı olabilir.
Hayattan alınan anlık tatminler kişiyi asıl yapılması gereken işleri ertelemeye itebilir. İş dışında zamanınızı çok alan bir alışkanlığınız, bırakamadığınız bir şey var mı? Bunu düşünmek bakış açınızı genişletebilir.
Yapılacak işlerle ilgili endişeler de işleri ertelemeye sebep olabilir. Derslerinizde başarısız olma korkunuz var mı? Şuan derslerinize çalışamadığınız için istediğiniz başarıya ulaşamamış olabilirsiniz, peki ya çalıştığınızda da başarısız olmaktan endişeleniyor olabilir misiniz?
Hayatın koşturmacası içinde günü organize edememekte işlerin ertelenmesine sebep olabilir.
İşeri yapmak için enerji azlığı, mod düşüklüğü olması da erteleme davranışına sebep olabilir.
Peki erteleme davranışından kurtulmak için ne yapabilirsiniz?
Öncelikle motive olmayı beklemeyin, bazen işe başladıktan sonra da motive oluruz. Yapabildiklerimizi, başardıklarımızı görmek de bizi motive eder.
Derslerinizde çalışmanız gereken konuları öncelik sırasına koyabilirsiniz. Sizin için çalışılması en zor karmaşık olan konudan başlayıp en kolaya doğru ilerleyebilirsiniz. Bu şekilde en zorlandığınız işleri halletmiş olursunuz.
Ders çalışmaya zaman ayırmak size zor geliyor olabilir ama yine de ertelemeden başlayın. İlk olarak uzun saatler ayırmak yerine 45 dakika 1 saat gibi zaman dilimiyle başlayabilirsiniz.
Çalışmanız gereken konuları haftanın günlerine bölebilirsiniz. Bunu bir kağıt üzerinde planlayarak yapabilirsiniz, her çalıştığınız güne ve konuya işaret koyarak ilerleyebilirsiniz.
Ders çalıştığınız sırada size engel olan durumları yok edebilirsiniz. Telefon bildirimlerini kapatmak, telefonu sessize almak gibi.
Hedeflerinizi kontrol edemediğinizde strese girmeyin ve sakinleşmeyi deneyip derslerinize odaklanmaya çalışın.
Şuan sahip olduğunuz haz kaynaklarınız derslerinizi ertelemenize sebep olabilir ve bu haz kaynakları gelecekteki size zarar veriyor olabilir. Bu sebeple unutmayın ki hayattan anlık olarak alacağınız hiç bir haz geleceğinizden daha önemli değildir.
Umarım açıklamalarım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen