Üniversiteye geç kalmışlık hissi
Selamlar bu konu benim için çok önemli 22 yaşındayım ve daha yeni üniversiteye başlayacağım hemde kötü bir bölüm akranlarım üniversiteden mezun oldu ve ben daha yeni başlıyorum hemde kötü bir bölümde ne yapacağım her şey için çok geç kaldım çok üzülüyorum hayatımın geri kalanında ne yapmalıyım çok kıskanıyorum diğerlerini neden ben böyleyim her konuda geri kaldım nasıl kurtulacağım bilmiyorum terapi şart mı almak istiyorum ama en fazla ayda 1 kere gidebilirim gitsem de ay sonunu nasıl getiririm bilmiyorum ne yapacağım herkes üniversitesini bitirdi ve ben yaşlandım çok yaşlıyım insanlar tarafından da yüzüme vuruluyor çok iniyorum yaşam çok zor geliyor keşkelerim çok fazla bana akıl verin yalvarırım
Bu soru 8 Eylül 2024 04:27 tarihinde Psikolog Elif Mutlu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, öncelikle sorunuz için teşekkür ediyorum✨Ayrıca üniversiteye başlayacak olmanızı da tebrik ederek sorunuza dönüyorum☺️
Aslında yeni üniversite, sizin için yeni bir çevre demek olabilir. Üniversitede yaşlar belli bir yaş grubundan ibaret değildir. Yaşları daha büyük öğrenciler de olabilmektedir. Bazısı bir bölüm daha okumak adına bazısı ise fırsatı yeni yakalayabildiği için daha ileri yaş grubunda olabilmektedir. Bu konuda yalnız olmadığınızı söylemek isterim. Şu an kaygılanabilirsiniz ancak hayat her zaman herkese aynı zamanda aynı şansı sunmayabilir. Yeni başlıyor olmanız sizden herhangi bir şey götürmeyecektir.
Ancak belki şunu konuşabiliriz: sorunuzda 2 kez “kötü bir bölüm” demişsiniz. Neden kötü olduğunu düşündüğünüz bir bölüm tercih ettiniz? Ya da neden kötü olsun? Ne açıdan kötü olduğunu düşünüyorsunuz? Size fayda sağlayacak ve de meslek edinmenize yardımcı olacak bir bölüm değil mi? Sorunuzda detay verseydiniz belki buralar üzerine daha detaylı konuşabilirdik.
İnsanlar, daha ileri yaşta üniversiteye başlamanızı neden yüzünüze vuruyorlar? Bu konuda eğer rahatsız oluyorsanız o kişilere sınır çekebilirsiniz. Unutmayınız ki hayatınızdaki belli konular, eleştiriye kapalı olmalıdır. Bu yüzden öncelikle kendi tercihlerinizi bilmeli ve tüm bu endişelere rağmen vermiş olduğunuz bu kararın arkasında durmanız önemli olabilir.
Seans aralıkları genel olarak haftada 1 seasn olacak şekildedir. Falat gelen danışanın kendi ihtiyacına göre bazen bu aralıkta değişiklikler yapılabilmektedir. Sizde eğer ayda bir görüşme yapmak istiyorsanız bunu konuşabilir seans aralıklarında esnetme yapabilirsiniz.
Şunu da eklemek isterim ki: herkesin hayat yolculuğu bambaşka olabiliyor. Bahsini ettiğiniz diğer kişilerin üniversiteyi bitirmiş olmaları, sizin ise yeni başlayacak olmanız sizi herhangi bir şekilde geride kalmış yapmayacaktır. Hayatın herkese getirileri farklıdır. Bu konuda kendinizi bir kıyasa tutmayıp herkesin yaşamının biricik ve özel olduğunu, herkesin aynı zamanda okumak, aynı zamanda işe başlamak gibi bir zorundalığının olmadığını hatırlatmak isterim.
Sevgiyle Kalın…