7 yaş çocukta dikkat eksikliği
Yeğenim 7 yaşında ikinci sınıf öğrencisi okulda uyum problemi var yaptığı hareketleri elinde olmadan yapıyor ve bunu kendisi dile getiriyor kendimi kontrol edemedim yaptım diye. Çok hareketli ve hemen sıkılıyor. Fazlasıyla yaramaz inat bir erkek çocuğu. Öğretmeni dikkat eksikliği olabilir dedi. Okulda birinci çok çalışkan ama ileride derslerini etkileyebilir dedi. Psikoloğa yönlendirdi ama abim yengem sicilini etkiler ileride sıkıntı yaşar diye götürmekte çekindiler yardımcı olabilir misiniz bu konuda tam olarak ne yapmalıyız
Bu soru 7 Ocak 2025 08:26 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle yeğeninizin daha sağlıklı bir geleceğe sahip olması için gösterdiğiniz duyarlılığı takdir ediyorum.
Yeğeninizin okulda gösterdiği faaliyetlerinden dolayı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olabileceğinden şüphelendiğinizi ifade etmişsiniz. Bu durumda neler yapabiliriz birlikte bakalım.
DEHB, dikkatsizliğin, hiperaktivite- dürtüselliğin ve bazen de ikisinin bir arada görüldüğü nöro gelişimsel bir bozukluktur. Yani DEHB çocuğun kontrol edebildiği bir durum değildir ve çocuğun beynindeki farklı işleyişlerden kaynaklanır.
Bu noktada size ilk önerim abinizi ve yengenizi ikna edip yeğeninizi çocuk ergen psikiyatristine götürmeniz olacaktır. DEHB psikiyatrik bir bozukluk olduğu için doktor tanısı gerekmektedir.
DEHB'in başka herhangi fiziksel bir hastalıktan farkı yoktur. Uygun tedavi ve müdahalelerle desteklendiği takdirde kişi yaşamına normal bir şekilde devam edebilir. Sicile işlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yeğeniniz tedaviye başlanması için uygun bir yaşta bulunuyor. Onun bu yaşadığını ihmal etmeyip gerekli girişimlerde bulunmanız geleceği için büyük önem taşıyor.
Ayrıca yeğeninizin günlük yaşamında uygulayabileceğiniz önerilirim de olacak.
Yeğeninizin günlük bir rutini, düzeni olmalıdır. Mesela uyku, beslenme gibi günlük faaliyetleri belli saatlerde gerçekleştirilmelidir.
Yeğeninize olan yaklaşımlarınızda ayrı dikkat etmenizi önereceğim. Mutluluk düzeyi kişilik gelişimi için ayrı önem taşıyor.
Yeğeninizin hayatında düzenli olarak bir spor, hareket yer almalıdır. Haftada üç gün birer buçuk saat veya 45 dakika gibi.
Odasının sade olmasını öneririm.
Bol sıvı tüketmeli. B ve C vitamini ağırlıklı beslenmeli.
Dikkat süresini artırmak için kitap okuma gibi faaliyetlere yer verebilirsiniz. Her akşam düzenli olarak 20 dakika kitap okumaya zaman ayırabilirsiniz.
İşitsel dikkatini artırmaya yönelik hikaye dinleme, radyo dinleme gibi faaliyetlere yer verebilirsiniz.
Günlük olarak ne yapacağı bir plan içerisinde olmalıdır.
Farklı sanat ve spor aktiviteleri ile hem motor hareketleri sağlanabilir hem de beyninin farklı bölgelerinin aktifleşmesine olanak tanınabilir.
Okul ve derslerle ilgili olarak ise;
Akran ilişkilerinin iyi olması önem taşıyor.
Ders çalışırken 25 dakika ders, 10 dakika ara şeklinde ilerleyebilirsiniz. Molada tablet, telefon, ekrandan uzak durmalı, hareket etmelidir.
Uykudan önceki ders çalışmaları tekrarlardan ibaret olmalıdır.
Sözel ya da ezberlemesi gereken şeyleri görsel uyaranlarla destelemek faydalı olacaktır. Örneğin bir matematik formülünü elmanın içine yazarak not edebilir.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen