Psikoloji

Ağlama krizinin çözümü nedir?

Gizli Kullanıcı27 Mayıs 2024 16:27

Sınav dönemindeyim bir anda ağlama krizleri geldi ve durmadan ağlamak istiyorum ağlarkende elim ayağım titriyor ve bu aralar çok stresli bir dönemden geçiyorum düşündüğüm milyonlarca şeyler var ve bunlar artık beni çok yoruyor baş ağrısı bile yapıyor

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Sınav dönemleri insanı yoran, kıran, çok fazla şey düşündürten ve ağlatan bir yerde olabilir. Önemli olan bu her sınav döneminde mi böyle yoksa sadece bu sınav dönemine mi ait? Sınav dönemleri streslidir, bu stres ile başa çıkıyor olmak için depomuzun dolu olması gerekir, dolu depo için önce depoyu tamir etmek gerekir. Sizi streslendiren, üzen, kıran şeyler neler? Siz bunlarla nasıl baş ediyorsunuz? Baş etmek için neler yapıyorsunuz? Nefes egzersizleri, meditasyonlar, sevdiğiniz bir arkadaş ile konuşmak, yazmak, çizmek? Ağlamak insanı rahatlatan ve stresini döken bir yerde fakat ağlama düzeyiniz nedir? Bu düzeyi on üzerinden puanlayın. Ağlarken elinizin ayağınızın titremesi sanki burada kontrol edemediğiniz başka şeylerin olduğunu da söylüyor. Acaba bu sınav süreci sizlerin hayatındaki tek başarı alanı olarak mı düşünüyorsunuz? Bu sınavı yapamazsanız iyi şeyler olmayacak gibi düşünceleriniz var mı? Varsa bu sınavlarda başarılı olmayan ama hayatta başarılı olan insanların hayatlarına bakabilirsiniz. Derin nefesler alma ve verme çalışmaları yapabilirsiniz. 4 saniye nefes kuralını uygulayabilirsiniz. 4 saniye nefes al, 4 saniye nefes tut, 4 saniye nefes ver şeklinde ya da bunun gibi 4-7-8 şeklinde yapabilirsiniz. Gevşeme egzersizlerine bakabilirsiniz. Özellikle beden tarama egzersizleri sizlere iyi gelecektir. Hayatta yapmak istediklerinizi bir kağıda yazın, sonra bu sınav süreci için yapmak istediklerinizi bir kenara yazın. Ne kadarını başarabilirsiniz, nereye kadar yapabilirsiniz, bir plan hazırlamaya çalışın. Bazne o gün ekmek almaya çıkmak bile başarı olabilir. Ekmek aldım yazın ve tik atın. Öncelikliklerinizi belirlemeniz içinde bu çok önemli olacak. Önemli ve acil olanlara iki yıldız atın. Önemli ama acil olmayanlar ile acil ama önemli olmayanları planlayın ve devredin. İki yıldız olanlara ise ufak ufak hedefler vererek onları planlamaya çalışın.


Sınav sürecinde uyku en önemli şeydir. Uykudan feragat etmeyin. Uykudan feragat ettiğiniz her şey size sağlık veya akademik sorunlar olarak geri döner. Doktor desteği ile vitaminlerinize baktırın. Ek vitamin süreci gerekirse bunları temin edin. Bol bol fiziksel aktivite yapıyor olmak, yürümek, koşmak her ne varsa imkan olarak ama hareket ediyor olmak sürecinize katkı sağlayacaktır. Ders çalışırken kendinize molalar vermek ve ödüllendirmek. Bu süreç kolay olmadığı için kendinizi bol bol onurlandırın ve ödüllendirin.


Bu soruyu burada sorma cesaretiniz olduğu için sizi kutlarım ve kendinizi anlamaya çalışmanız için de sizi tebrik ederim. Umarım sağlıklı bir sınav süreci yaşarsınız.


Sağlıklı günler dilerim.


Psikolog Merve Ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Özgüvensizlik sosyal kaygı ve yalnızlık

26 yaşındayım geçen yıl mezun oldum ve hala işsizim neredeyse hiç çevrem yok 2 arkadaşım var onlar da ilkokuldan ama içten içe onlara da kendimi yakın hissetmiyorum. Hiç sevgilim olmadı. Genel olarak ilişkilerde sorun yaşıyorum. yeni bir ortama girdiğimde ilk başta zorluk yaşasam da bir şekilde aşıyor gibi oluyorum ama biraz zaman geçtikçe aniden daha çok içime kapanmaya başlıyorum. Bu sosyal fobi midir? Terapiye gidiyorum ancak terapistim sosyal fobim olduğunu düşünmediğini söylüyor. Ama ben sosyal ortamlarda çok özgüvensiz ve utangaç hissediyorum konuşurken sesim kısılabiliyor stresli oluyorum. Kimi insan çok yabani olduğumu düşünürken kimisi girişken ve özgüvenli olduğumu düşünüyor sosyal fobim var mı yok mu anlayamıyorum.Bu sosyal fobi mi yoksa yakın ilişki korkusu mu? Örneğin ingilizce kursuna gittim ve kurs başlamadan önce çok sessiz kalacağım diye korkuyordum. Ancak ilk günden muhabbetlere dahil oldum espiriler yapıyorum fikirlerimi belirtiyorum vs ama zamanla içime kapandım benzer şekilde yakın bir zamanda topluluk önünde konuşma kursuna katıldım ilk gün herkes kendini tanıtıp neden bu kursa katıldığını anlattı. Ben ilk konuşmamda çok utandım neredeyse ağlamaklıydım utangaçlığımı yenmek için bu kursa katıldığımı söyledim. 2. Konuşmamda ise resmen şov yaptım en çok benim sunumum beğenikdi ve herkes çok şaşırdı hiç utangaç olmadığımı ilk günkü benle hiçbir alakam olmadığını söylediler zaman geçince şimdi tekrar içime kapanmaya heyecanlanmaya başladım. Üniversitedeki hocam bana pısırık olduğumu çok çekingen davrandığımı iş dünyasında zorlanacağımı söyledi iş görüşmesinde mülakat için beklerken oradaki insanlarla sohbet başlattım vs ama onlarla grup mülakatına girince tek bir kelime edemedim. Hep Özgüvensizlik ve sosyal fobinin pratik yapılarak düzelebileceği söylenir ancak benim durumumda üstüne gitmek bir işe yaramıyor. Böyle olunca ilişki kuramıyorum veya bunları devam ettiremiyorum. Benim sorunum ne olabilir ve düzeltmek için ne yapabilirim?