Psikoloji

Aile baskısı ve odaklanma problemi

Gizli Kullanıcı6 Ekim 2024 11:27

Okuyorum ve ünversiteye çalışıyorum. Aslında tam olarak böyle değil, yani üzerimde bi yorgunluk var ve bu da çalışma isteyimi arka plana atıyor, dikkatimi derslere veremiyorum, kısaca odaklanma problemim var. Üstelik ailem de her koşulda üzerime geliyo, baya baskı yapıyo.Bu da bütün hevesimi öldürmeye mal oluyo.Bütün bunlardan kurtulmak için ne yapa bilirim.Gerçekten benim için çok zor bi durum

Sevdiyim şeyleri yapmaya bile hevesim yok, o kadar kötü bi hal almış ki, neyi sevdiyimi bile unutuyorum.

Her ders yapmaya başlamak istediğimde, bi şeylerin dikkatimi dağıtdını hiss ediyorum, yani dalıp gidiyorum bazen, çoğu zaman da müzik dinliyorum, Böyle klasik bi şeyler, pozitiv hiç bi şey dinlemiyorum, dinleyemiyorum.Bi kırgınlık varmış gibi.Kimi zaman her şeyden bıkkın olup uzun bi rüyaya dalmak istiyorum.

Bunu biraz gerçekleçtiriyorum aslında, günün yarısını uyuyorum.Bilmiyorum, her saniye uykum gelicekmiş gibi sanki. Zaten geceleri sabaha kadar uyumuyorum.Ve bi de telefon bağımlılığım var. Sosyal media çok iyi geliyo amma normal olarak vaktimi alıyo.Ondan da kurtulmak istiyorum amma başaramıyorum. Bütün bunların çözümü için ne yapabilirim?

Bu soru 7 Ekim 2024 15:25 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, sınav hazırlığı gibi yoğun bir süreçte odaklanma sorunu yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Hem odaklanma sorununuzu çözmek hem de zihninizi biraz boşaltmak için yapabileceğiniz birkaç teknik:


  • Meditasyon yapmak veya derin derin nefes almak: Meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak stresi azaltmakla birlikte zihni sakinleştirerek odaklanmanıza yardımcı olur.
  • Çalışırken telefon gibi teknolojik aletler çok fazla dikkatinizi dağıtıyor olabilir. Bu aletleri sessize alabilir veya çalıştığınız ortamdan uzak tutabilirsiniz.
  • Birden fazla şeyle aynı anda ilgilenmeye çalışıyorsanız bu dikkatinizi dağıtan başka bir durum olabilir. Tek seferde tek bir görev yapmaya çalışarak odak seviyenizi arttırabilirsiniz.
  • 25 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika ara vererek çalışabilirsiniz. Bu teknik beyninizin daha verimli çalışmasına ve odak seviyenizin artmasına yardımcı olur.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek beyin fonksiyonlarınız için oldukça önemlidir.
  • Çalışmaya başlamadan önce kendinize bir hedef belirleyebilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz hedeflere yönelik çalışmak dikkat dağınıklığınızı azaltabilir.

Bu yöntemler odak ve çalışma sorununuzun çözümü için yardımcı olacaktır. Sorunun devam etmesi durumunda bir uzmana danışmanızı öneririm.


Ailenizle duygularınızı açık ve içten konuşmak üzerinizde hissettiğiniz baskıyı bir nebze hafifletebilir. Bıkkınlık ve uyku halleri yalnızca sınav dönemine yönelik geçici bir durum olabileceği gibi daha farklı bir durum da olabilir. Süreci daha sağlıklı yürütebilmek için bir uzmana danışmanızı öneririm.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,


Psikolog Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular