Aile içerisindeki sorunlardan soyutlanma
Annem ve babam sürekli kavga ediyolar buna en çok ben dahil oluyorum onlar karşılıklı geçip konuşamıyorlar ve hep bana söylüyorlar diğerine söylemem için. Ben KPSS'ye hazırlanıyorum ve iki aydan az bir süre kaldı. Bu evdeki kavgalardan dolayı derse odaklanmakta zorlanıyorum özellikle de kafamın içinde sürekli bu düşünceler dönüp duruyor. Ama bu sınav benim çıkış kapım ve şu an başka yapabileceğim bir şey yok. Evdeki kavgalardan kendimi nasıl soyutlarım? Çözüm nedir?
Bu soru 15 Temmuz 2024 21:17 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Aile içi çatışmalarda zaman zaman arada kalabiliriz, sizden bir tarafı savunmanız ya da aracı olmanız bekleniyor olabilir. Bu beklentileri siz gidermeye devam ettikçe artık kendinizi de buna zorundaymış, bu sizin göreviniz veya bir sorumluluğunuzmuş gibi hissedersiniz. Bu tartışmaların bir parçası haline gelmiş görünüyorsunuz. Sizsiz bu tartışmalar anahtarı olmayan bir kutu niteliği taşıyor.
Öncelikle bu durumu onlara açıkça ifade etmediyseniz suçlayıcı dilden uzak kalarak hislerinizi onlara ifade ediniz. "Siz böyle yaptığınız için....." , " sizin yüzünüzden..." gibi ifadelerden çok "ben.....hissediyorum." gibi cümleler kullanmaya özen gösterin.
Tartışmalarda aracı olmak yerine ebeveynlerinizle hep birlikte oturun ve sorunları birlikte konuşunuz.
Aşama aşama tartışmalardan uzaklaşmalısınız. Öncelikle onları karşı karşıya oturtamıyorsanız sizin de olduğunuz bir ortamda oturarak sorunları siz gündeme getiriniz. İlk adım sizden gelmeli daha sonra suçlayıcı dilden uzaklaşarak kendinizi olabildiğince sakin bir şekilde ifade ediniz.
Daha sonra her tartışmada onları biraz daha baş başa bırakmayı deneyiniz.
Aile dinamikleriniz için bu öneriler yetersiz kalıyor ise ;
Kendinize daha çeşitli çalışma alanları oluşturunuz. Sizin de belirttiğiniz üzere bu sınav sizin için bir fırsat niteliği taşımakta. Bunu kendinize daha sık hatırlatmak ve motive olabilmek için günlük hedefler listesi oluşturup odanızda görebileceğiniz bir konuma asabilirsiniz.
Ailelerimizi ve yıllardır süregelen dinamiklerini yıkamayız. Onların değişmeyeceğini kabullenmek ve bu kabulleniş sonrası kendi hayatımız için çaba gösterebilmek geleceğiniz için en özel yatırım olacaktır.
Başkalarının değişmesini beklemek, hepimiz için hayal kırıklığı ve öfkeden başka bir şey getirmez. Unutmayın ki hayatınızdaki en kıymetli şey sağlığınız ve iyi bir yaşam için verdiğiniz mücadelenizdir.
Önceliklerinizi ve sorumluluklarınızı iyi belirleyip değerlendiriniz. ''Bugün benim için önemli olan şeyler neler? Yarın bunlardan kaçı benim için önemli olacak? Bugün neyi yapmazsam yarın pişmanlık duyarım? ''gibi çoğaltabileceğiniz pek çok soru ile kendinizi değerlendirip bir yere not edebilirsiniz.
Elbette bir uzman desteği almak ; sürecin daha derin bir şekilde değerlendirilip en sağlıklı şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın
Teşekkürler🙏