İletişim

Aile saadetimi koruma

Gizli Kullanıcı4 Ağustos 2024 21:39

Eşimle iletişimsizliğimiz var ve çözemiyoruz 3 yıllık evliyiz 2,5 yaşında çocuğumuz var nasıl bir yol izleyebilirim yani kendisi konuşmamayı tercih ediyor ne konuşacağızki diyor her seferinde birlikte bişey yapmak istemiyor arkadaşlarıyla yapıyor saygımız kalmadı artık bu yüzden sürekli tartışıyoruz boşanmayıda kabul etmiyor düşüncenizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar. 6 yaş büyük benden neşemi kaybettirdi bana her şeyden soğudum artık

Bu soru 9 Ağustos 2024 14:38 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Evlilikteki iletişimsizlik ve ilişki sorunları, çiftlerin sıklıkla karşılaştığı zorluklardır ve çözümü genellikle hassas bir tutum sergilemek ve açık iletişim gerektiriyor. Eşinizin konuşmayı reddetmesi, evliliğinizde sorunların daha da derinleşmesine, olumsuz duygularınızın daha çok yoğunlaşmasına neden oluyor.

İlişkiler, evlilikler tıpkı bir köprüyü dengede tutan sağlam iki ayaktan oluşur. Zaman zaman köprünün dengesi sarsılabilir, köprüyü dengede tutmak için başka faktörlere başka bakış açılarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Eşinize karşı hissettiğiniz duyguları, düşüncelerinizi, eşinize karşı iletişim kurarak ifade etmeniz evliliğinizdeki dengeyi korumanın sağlıklı bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Eşinize karşı kuracağınız iletişiminizde dikkate almanız gereken noktalar olabilir. Mesela;

-İletişim esnasında duygu ve düşüncelerinizi açık ve net bir şekilde ifade etmeniz. İletişim kurarken yanlış anlaşılmaları, konunun dışına çıkmasını engelleyecektir.

-İletişim esnasında eşinizle duygu ve düşüncelerinizi paylaştığınızda nasıl ki anlayış, empati bekliyorsanız aynı anlayışı ve empatiyi eşinize vermeniz, hissettirmeniz gerekiyor.

-İletişim esnasında iletişimin dili iletişimin yönünü belirler çoğu zaman. İletişim içerisinde sen dili kullanmanız –senin yüzünden ya da sen zaman ayırmadığın için biz vakit geçiremiyoruz- iletişimin seyrini değiştiriyor ve suçlamalara yönlendiriyor. İletişimde ben dili kullanmanız ise kendi duygu ve düşüncelerinizi ön planda tuttuğunuz –vakit geçiremediğimiz için biraz üzülüyorum, ben seninle vakit geçirmeyi istemiştim vs.- ben dilini dahil ettiğiniz de iletişimin yönünü değiştirmeyecek, duygularınızı paylaşabilmiş olacaksınız.

 Eşinizin sizin beklentilerinizi –karşılıklı beklentiler içerisinde- karşılayamadığı bir süreçten geçtiğinizi görüyorum. Bu nedenle davranışlarınızı daha doğrusu tartışma içerisindeki davranışlarınızı ya da karşılıklı beklentilerinize yönelik söylemlerinizi gözden geçirebileceğiniz, değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesini oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yol gösterebilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için partnerinize karşı empati duygusunu kullanarak ifade etmenizden oluşur. Hem kendiniz hem de eşiniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada karşılıklı olarak hem kendinizin hem de eşinziin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı karşılıklı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin;

Kendiniz için;

•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.

•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.

Partneriniz için;

•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım. 

.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum. 

Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. 

Sevgili danışan, boşanma veya ilişkiyi sürdürme kararı, her iki tarafın da duygusal ve pratik ihtiyaçlarını dikkate alarak verilmelidir bu yüzden eşinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine başvurabilirsiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak kendi farkındalığınızı ve baş etme becerilerinizi oluşturabilmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular