Ailemi piskolağa gitmeye nasıl ikna ederim?
Burdan dertlerimi ne kadar anlatmaya çalışsamda tam anlamıyla olmuyor artık delirmekten korkuyorum ailem psikologlara sadece delilerin falan gittiğini düşünüyor eski sevgilim bile bana bir piskolağa görün diyor stresten dolayı ellerim titrıyor başım dönüyor iştahsizim bir haftada 3 kilo verdim uyuyamıyorum sürekli kafada kuruyorum ve takıntılıyım hayatımdan insanları çıkaramıyorum artık bir şeyler zor geliyor ve bunu aileme açıklayamıyorum ne yapmam gerek eğer bir piskoloğa gidersem delirmiş muamelesi bile görebilirim
Bu soru 23 Ağustos 2024 05:59 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, insanlar arasında psikologlara “delilerin” gittiğiyle ilgili sık görülen bir algı vardır, geçmişe göre çok daha az olsa da hala bu yanlış inanışı sürdüren kişiler oldukça fazladır. Oysa psikologlara öğretmenler, doktorlar, mühendisler, patronlar…. kısacası kendini daha iyi hale getirmeye çalışan kişiler psikoloğa gider. Öncelikle bu farkındalığa sahip olduğun ve destek aradığın için burada sağlıklı olan davranışı sen sergiliyorsun, oldukça zorlayıcı günler geçirdiğini anlayabiliyorum ama bununla tek başına savaşmak zorunda değilsin, bizler sorunlarımızla her zaman başa çıkamayabiliriz ve burada da uzman desteği almakta fayda var.
Ailene öncelikli olarak semptomlarından bahsedebilirsin, insanlar genellikle kişinin ruhsal durumunu değil dışarıya yansıyanı görürler, kilo vermek, yemek yiyememek, uyuyamamak diğerlerinin de görebileceği davranışlardır ve ailene bu konuda vücudunun alarm verdiğini söylemen faydalı olacaktır, aileler sağlıkla ilgili durumlarla daha çok ilgililerdir.
Ailene bu durumun yaşamında herhangi bir noktada sana sorun yaratmayacağını anlatabilirsin. Bazen aileler çocuklarına bir etiket vurulacağını, işe girişlerde bu yüzden sorun yaşanacağını düşünebilirler, böyle bir durum söz konusu değildir, psikolojik tedavi gizlidir sen istemediğin sürece terapide konuşulanlar terapistin ve senin aranda kalır, ailene dahi eğer senin de onayın olursa bilgi paylaşılır. Ailen özellikle ilaçla tedaviye karşılarsa onlara illaki ilaç alman gerekmediğini belirtebilirsin. Bunu görüşeceğin uzman karar verecektir.
Sürekli kafada kurduğundan ve takıntılı düşüncelere sahip olduğundan bahsediyorsun bu kişi için oldukça zorlayıcıdır sana öncelikle önerebileceğim kaygı seviyeni azaltacak davranışlarda bulunmandır, nefes ve beden egzersizleriyle işe başlayabilirsin mindfulness egzersizlerine YouTube üzerinden kolaylıkla erişebilirsin.
İçinde bulunduğun evde yaşamak senin için zorlayıcı olabilir, evdeki kişilerin seni anlamadığını düşünebilirsin burada destekleyici ögelerini fark etmeni isterim, sana neler iyi gelir, arkadaşların, hobilerin bunlara yönelmen yararlı olacaktır. Son olarak Zor Kişiliklerle Yaşamak adlı kitabı alıp okumanı tavsiye ederim.
sevgiler.