Psikoloji

Alkolü bırakmak için ne yapmam gerekiyor?

Gizli Kullanıcı27 Mayıs 2024 16:14

uzun zamandır alkol kullanıyorum defalarca bırakmak istedim ama başaramadım ellerimde ve vücudum da titreme,aşırı öfke patlaması yaşıyorum bırakmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim çevremde herkes alkol kullanıyor uzaklaşmak istedikçe daha batıyorum içine ne yapabilirim teşekkürler

Bu soru 28 Mayıs 2024 12:47 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, alkol ile olan sağlıksız ilişkinizin başlangıç nedeni olmasa da kopamama sebeplerinden birini çok güzel gözlemlemişsiniz. Bağımlılığın her çeşidinde farkındalığın büyük küçük demeden hepsinden ayrı ayrı istifade ediyoruz.

Alkol bağımlılığı ile mücadele eden bir çok danışanım oldu, hala var. Bazıları ile terapi sürecine ilk başladığımızda hastanede yatılı tedavi görecek ve tüm hayat işlevselliği bitmiş durumdaydı. Şimdi hepsi hayatlarına verimli şekilde devam edebiliyor. Hatta bu olumsuz süreçlerinin içinden birlikte kıymetli deneyimler çıkardık, eskisinden çok daha güçlü ve bir çok konuda iyi hissettiklerini söylüyorlar.

Peki bunlar nasıl mümkün oldu? Sadece iyimser bakış açısıyla ya da alınan keskin kararlarla mı?

Asla, hiç önermiyorum bu iki uç yaklaşımı da... Bizim dengeye ve sağlıklı geçişlere ihtiyacımız var.

Bağımlılıktan kurtulabilmek için kendinize ve tedavi sürecinize bütüncül olarak bakmanız çok çok önemli.

Hayatınızın her odasında eş zamanlı olarak ve az önce belirttiğim gibi ufak ufak kaliteli yaşam değişimlerine başlayın ilk olarak. Sonra zaten kendiliğinden bir hız kazanacak her şey. Aynı yeni yürümeye başlayan çocuğun başlarda garantici ve emin adımlarla hareket etmesi sonra ayakları üstünde durabildiğini görünce koşturması gibi. Siz şuana dek bırakabilmek adına elbette denemeler yaptınız ama başarılı olmama nedeni doğru yöntemlerle ve sentezlerle olmamasıydı muhtemelen. Bazen de riskleri kontrol edemediniz diye düşünüyorum. Tek neden arkadaş çevresi olamaz, onlara irade gösterememe nedeninizi incelemek ve o tetikleyicilerle psikolojik bağınızı ortadan kaldırmak lazım.

Alkol bağımlılığından mustarip olan hemen her danışanımın aslında öncesinde bir travma veya depresyon gibi bir öyküsünün olduğunu gözlemledim. Bazıları bunun farkında bile değildi. Konuştukça üstünü örttüğü o bağımlılık tetikleyici sebepler açığa çıktı. Kendisiyle ve yaşamla büyük çatışmalar ve kopuşlar yaşayan kişilerin zararlı ama kendilerince bir baş etme yöntemidir bağımlılık.

Bu yüzden lütfen birazdan anlatacağım yöntemleri uygulamakla birlikte altında yatan nedenlere de odaklanın olur mu? Çünkü zihnin kendisinden kaçıp alkole sığındığı ve susturmak için araç olarak kullandığı nesne bugün alkol, yarın farklı bir şey de olabilir; dijital ya da başka bir bağımlılık türü gibi.

Peki yaşam odalarında tekrar kaliteli yürüyebilmek için eylemsel ve zihinsel olarak şu süreçte bizim emin ama sağlam adımlarımız ne olacak?

Alkol kullanımıyla geçirdiğiniz zamanı sağlıklı alternatiflerle doldurun başlarda. Spor yapmak, hobilerle uğraşmak, kitap okumak gibi aktiviteler size yeni bir amaç ve zevk sağlayabilir.

Kendinize iyi bakmak önemlidir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları edinin. Kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak iyi hissetmek, alkol kullanımıyla mücadelede size yardımcı olacaktır. Bunları yaparken size baskı yapmadan iş birliği ve hatırlatma anlamında destek verecek bir yakınınızdan yardım alabilirseniz harika olur :)

Alkol kullanımıyla ilişkilendirilen günlük alışkanlıklarınızı değiştirin. Alkol kullanımını tetikleyen durumları ve ortamları belirleyin ve bunlardan kaçının lütfen.

Etrafınızdaki insanlardan destek isteyin ve sizi alkolden uzak tutmalarını isteyin. Destekleyici bir çevre, bağımlılıkla mücadelede çok önemlidir.

Stres, alkol kullanımını tetikleyebilir. Stres yönetimi teknikleri öğrenin ve günlük yaşamınıza uygulayın. Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi teknikler stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Tedavi seçenekleri arasında terapi (bireysel terapi, grup terapisi), ilaç tedavisi ve destek grupları bulunur. Tedavi seçeneklerini araştırın ve sizin için en uygun olanı belirleyin.

Doya doya yaşadığınız, sadece yaşama sevinci ve sevgi tarafından ele geçirildiğiniz bir yaşam diliyorum :)

Sağlık dileği ve sevgilerimle...


Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Hayatın eşitsizliği konusuna ne düşünmeliyim?

Bildiğimiz üzere hayat herkese aynı şansı sunmuyor. Herkes aynı maddiyata sahip, aynı fırsatlara, aynı imkanlara sahip değil ki öyle olsaydı emeklerimizin sonucunu aldığımızı hiçbir zaman düşünmezdik. Nasıl üzülmeden mutluluğun değerini anlamıyorsak bu da ona benziyor bence. Özel okula gidiyorum bazı nedenlerden. Memur çocuğuyum. Özel okula başladığım günden beri ailemden para almadım. Üstüne para almamak onları zora sokmamak için didindim durdum. Hala da öyleyim. Herkesin cebinde gezdirdiği paraları görüyorum, bindiği lüks arabaları görüyorum. Görmekle kalmıyor arkadaş grubum ve sevgilimden dolayı da bizzat yaşıyorum. Ama sorunum şu ki bunca farkındalığıma rağmen hayatın bu dengesizliğine cidden üzülüyorum. Ben bu yaşımda didinip elde ettiğim şeyler başkalarına altın tepside sunuluyor. Üstelik hak ettiklerini düşünmüyorum, karakterleri yüzünden. Gözlemlerime göre de değerini bilmiyorlar zaten. Arkadaşlarım ve özellikle sevgilim için seviniyorum, ne güzel benim yaşadıklarımı yaşamıyorlar diye. Bu konuyu onlarla konuştuğumda bana çok kızıyorlar, her bakımdan eşitiz diye. Ama ben yinede hissettiğim o eksiklik, geri kalmışlık hissini atamıyorum. Ki her gün gördüğüm için beni ekstra yorup strese sokuyor. Buna ek ve son olarak derslerden kalmamak ve para ödememek için de sürekli elimden gelenden kat kat fazlasını yapıyorum ama baktığımda bu onların umrunda bile değil. Ailem hep arkamda durup bana destek olur. Ancak okulda o insanları gördüğümde ailemin bana bir yere kadar destek olabildiğini görüyorum ve onların hayat kalitesinin neden hak ettikleri yerde olmadığını düşünüp ekstra üzülüyorum. Önerebileceğiniz bir şey var mı?