Psikoloji

Anda kalabilmek için ne yapmam gerekir?

dissosiyatifk11 Ekim 2024 22:57

Geçmişte aile içi travmatik olaylar yaşadım. Buna bağlı olarak farkındalık yaşamaya başladığımdan beri anda kalamıyorum. Öncesinde çocuk yaşta rüyalarımı kontrol etmem ile ve uyku felciyle birlikte halis görmeyle başladım. 2-3 sene öncesinde ise neden yaşadığımı sorgulamam ile beraber sürekli olarak düşündüm. Ve biriyle konuşurken bile anda kalamadığımı olaylardan uzak kaldığımı fark ettim. Kendimi dışarıdan bir gözle izlemeye başladım. Rüyalarımda yarın olacak şeyleri bir önceki geceden görmeye başladım ve bu beni korkuttu. Çalıştığım iş yerlerinde 6aydan fazla çalışamadım. 2 ay once evlendim ve gelecek kaygılarım çok olmaya başladı. Akışta kalıp kendime bir iş bulup hayatımı düzene sokmak istiyorum.

Bu soru 18 Ekim 2024 09:53 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle yaşadığınız olayların farkında olup çözüm yolları arıyor olmanız oldukça takdir edilesi bir durum bu sebeple sizi takdir ederim. Üniversite mezun olmak, sınavlara hazırlanmak, evlilik gibi hayatımıza yenilikler katacak durumlarla karşı karşıya kaldığımız zaman stres olmak ve gelecek hakkında kaygılanmak oldukça normal ve hemen hemen herkeste görülebilecek bir durumdur. Ancak yazdıklarınızdan yola çıkarak kaygılarınızın normalden daha fazla olmaya başladığını ve gündelik hayatınızı olumsuz etkilediğini çıkarmaktayım. Öncelikle bu kaygıların altında yatan tetikleyici bir unsur olabilir. Aile için travmalarınızın bir dışa vurumu olma ihtimali de vardır ancak kesin bir şeyler söyleyebilmek için bir uzman eşliğinde öykü alınması ve buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Travmalarınızın farkında olmanız tedavi sürecini olumlu etkileyebilecek bir durum olmasından dolayı bu tutumunuz içinde sizleri tebrik etmek isterim.


Anda kalmanıza yardımcı olabilecek yapılması kolay birkaç tekniği şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mindfulness, meditasyon, yoga gibi odaklanmaya ve zihni boşaltmaya yardımcı olan egzersizlerden yararlanabilirsiniz.
  • Nefes egzersizleri: nefes alış verişinizin farkında olmak odaklanmanıza ve anda olmanıza yardımcı olan bir başka yararlı tekniktir. Oldukça kolay ve sağlıklı olan 4-4-4 nefes egzersizi tekniğini gün içinde 2-3 kere yapmanız bile sizin için faydalı olacaktır. Rahat ve dik bir duruş pozisyonu aldıktan sonra 4 saniye boyunca derin derin nefes almanız ardından 4 saniye nefesinizi tutmanız ve 4 saniye bu nefesi vermeniz gerekmekte.
  • Yeterli uyku ve dengeli beslenme: uzmanlara göre günde 7-8 saatlik uyku uyumamız gerekmektedir fazlası veya az uyuma durumunda zihnimiz yorgun ve bulanık olabilmektedir.


Yukarıda belirttiğim tekniklerin yalnızca bir öneri olduğunu ve her durum ve koşulda etkili olmayabileceğini hatırlatarak yaşamış olduğunuz olumsuz etkilerin anlattıklarınız ile bağlantılı olabileceğini bu nedenle bir uzman eşliğinde en sağlıklı ve uygun tedavi planı için psikologlara danışmanızı önermekteyim.


Sağlıklı günler dilerim,

Psk. Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kan aldırma fobisi

Öncelikle merhaba ben 17 yaşında bir genç kızım neredeyse çocukluğumdan beri ailemin kavgaları gerek siddetli gerekse onların kavga etmesinden kendime zaman ayıramıyorum ama şu sıra daha da büyük sorunum var doktora gitmem gerek fakat iğne fobisi yüzünden gidemiyorum korkmuyorum aslında 1 gram acısında ama kolumu açmak onların bağlaması o iğne girdikten sonra o çekilme hissi beni bitiriyor geçen kardeşimi götürdüm ( 15 yaş kız ) ondan kan alınırken yanında bile olamadım dışarıda bekledim çıktı bende bir şey yoktu oturduk banka abla iyiyim dedi bı süre geçti ben terlemeye başladım da kucağına yatcam dedi tamam dedim yattı fakat bi süre sonra benim kulaklar uğuldamaya mide bulanmaya başladı tabiri caizse sanki madde içen insanlar vardır ya onlar o içtiğinin kafasını yaşar aynen öyleydim ( maddeye ve o tarz şeylerden nefret ederim aşırı karşıyım) dedim sen otur burda ben yere oturdum soğuk soğuk terlemeler aslında açlık falan diyorlar ama değil aç da olsam tok da olsam hep böyle asla cesaret edemiyorum o koltuğa oturup o kanı vermeye imkanım yok paralı şekilde tedavisine batırmaya sağlığım tehlikede napcağımı şaşırdım artık size yazayım dedim ( Çocukluğumda da böyleymişim hatta hayal meyal hatırlıyorum max ana okulu ve ya birinci sınıf yaşlarındaydım daha da küçük olabilirim zorla kan almaya calışıyolardı hemşiresi babamlar sağlık çalışanları falan doktor yani kanı alacak kişi karşımdaydı konuşuyordu ben ona tekme atıyordum doktor babama baktı o da bana aşırı derecede bağırıp çağırmakla meşguldü hep annem zaten sürekli konuşur ve hep kavga çıkartır haklı sanar kendini doktora batırcan iğneyi diye bağırmıştı babam napacağımı şaşırdım size yazıyım dedim umarım görür ve cevaplarsınız ❤️