Anksiyete bozukluğum var tedavisi ne kadar sürüyor?
Merhabalar, ben anksiyete ve depresif bozukluk tedavisi görüyorum 9 aydır. Bazı konularda iyileşme görsem de hala normale dönmeyen o kadar çok şeyim var ki, sanki hep böyle gidecek hiçbir zaman düzelemeyecekmişim hep bu hislerin içinde kaybolacağım gibi geliyor. Ömür boyu ilaç kullanacağım gibi. Hala sıklıkla kaygı bozukluğu yaşıyorum ve bazen yeni yeni durumlar çıkıyor ortaya uykusuzluklarım geri döndü ve ellerimde titreme yoktu şimdi el titremesi başladı durduk yere. Bana tavsiyeleriniz var mı? Mesela bilmek istiyorum bu durum iyileşme sürecinin bir parçası mı acaba yoksa hiçbir faydası yok kendimi mi kandırıyorum bilemiyorum. Doktorumla randevularım devam ediyor aksatmıyorum ama kendimi bu kadar açık anlatamıyorum orada çekiniyorum terliyorum ellerim titriyor ve kısa kesiyorum görüşmeyi ilacımı yazdırıp çıkıyorum. Bitecek mi bu kendimle olan kavgam acaba bir gün? Ne dersiniz normalde tedavi başladıktan sonra iyileşme süreci ne kadardır tahminen ve neler yaşanır bu süreçte? Teşekkürler...
Bu soru 21 Ocak 2025 22:26 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu durumun sizi zorladığının farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.
Öncelikle belirtilerin farkına varıp bir psikiyatrist ile görüşme sağlıyor olmanıza sevindiğimi belirtmek isterim. Sevgili danışan, iyileşme sürecinden bahsederken net bir süre zarfı belirtmek pek doğru olmayacaktır. Süreç her birey için farklı şekilde ilerleyebilir. Tedavi aşaması her birey için farklı zorluk seviyesinde olup daha uzun veya daha kısa zamanlarda kolaylaşabilir. Tedavi sürecinde olmak daima iyiye gitmek demek değildir. İnişli çıkışlı bir yolculuk sonucunda varış noktasına ulaşmak diye tanımlamak daha doğru olacaktır. Bu yüzden süreçte biraz zorlanabilirsiniz, bunlar sürecin birer parçasıdır.
Ortaya çıkan yeni belirtiler ve titreme gibi semptomları doktorunuzla konuşmanızı tavsiye etmekteyim. Size ilaç yazan hekiminizle ilaç dozunu ve yan etkileri gözden geçirebilirsiniz. İlaçlar ile ilgili tüm sorularınıza bir psikiyatri hekimi daha iyi ve daha doğru cevaplar verecektir.
Anksiyete bozukluğunda ilaç tedavisine ek terapi almayı da düşünebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi ekolü ile anksiyete bozukluklarında güzel sonuçlar alınmakta. Bir psikiyatrist veya bir psikolog ile terapi üzerine görüşmeler yapmayı düşünebilirsiniz.
Sevgili danışan, doktorunuza karşı açık olmanız tedavi sürecinden daha fazla verim almanızı sağlayacaktır. "Doktorum beni yargılar mı?", "Şu anda gereksiz şeyler mi anlatıyorum?" gibi düşünceleriniz olabilir. Bu çekincelerinizi de doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Örneğin "Ben burada rahat konuşamıyorum, kendimi tamamen açamıyorum. Ne yapabilirim?" şeklinde kendinizi ifade edebilir, süreci doktorunuzla iş birliği halinde yürütebilirsiniz.
Sevgili danışan "Acaba iyileşir miyim?" sorunuza yönelik de konuşalım isterim. Öncelikle bu soru da kaygıdan doğan bir soru olabilir. İyileşme sürecine yönelik de kaygı geliştiriyor olabilirsiniz. Kaygı, negatif olasılıkları olduğundan daha büyük görmemize neden olur. İyileşmeden bahsedecek olursak; kaygı bozuklukları tedavi edilebilir patolojilerdir. Birçok psikolog ve psikiyatrist kaygı bozukluğu olan bireylerin iyileşme sürecine tanık olmuştur. Yani evet, kaygı bozuklukları tedavi edilebilir :)
Aklınıza takılan başka sorular olursa bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Bu durum günlük hayat kalitenizi olumsuz yönde etkilerse bir psikolog veya psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek
💙 Psikologca Geri Bildirimi
Deneyimini daha iyi hale getirebilmemiz için düşüncelerini ve önerilerini bizimle paylaşmak ister misin? Senin geri bildirimlerin bizim için çok değerli! 😊 Geri bildirim göndermek için tıkla.