Psikoloji

Anksiyete - toplu bir ortamda soru sorulduğu zaman

Gizli Kullanıcı9 Mayıs 2024 19:51

Merhaba. Toplu bir ortamda soru yöneltildiğinde çok heyecanlanıyorum kalp atışım dahi hızlanıyor veya bir konuşma yapacaksam adımı dahi söylerken aşırı geriliyorum sesim titreyebiliyor kelimeleri doğru telaffuz edemediğim oluyor. İş hayatına girdiğimden beri bunu aşamadım nasıl bir adım izlemem gerektiğini bilmiyorum

Bu soru 10 Mayıs 2024 19:00 tarihinde Psikolog Sinem Temel tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, yeni insanlarla tanıştığımızda, yeni bir ortama girdiğimizde veya topluluk önünde konuşurken az da olsa stresli ve kaygılı olmamız gayet normaldir.

Ancak bu stres hali performansımızı, ikili ilişkilerimizi etkileyecek boyutlarda olduğunda normal olmaktan çıkmaktadır.

Uzun vadeli bakıldığında sosyalleşmenin kişiler için oldukça önemli bir yeri vardır.

Sosyal anksiyete gibi durumlarda nitelikli sosyal ilişkiler ve sosyalleşmenin aksine sosyal ortamlardan kaçınmaya başlanır.

Sosyal ortamlardan kaçınmanıza sebep olan olumsuz düşünceleri fark ederek adım atabilirsiniz.

Yazarak duygularınıza puan verebilirsiniz. Nasıl hissettiğinizi, ne hissettiğinizi günün sonunda yazarak ve bu hislerinize puanlar vererek bu hislerinizin üzerine düşünebilirsiniz.

Kaygılarınızın belirmesine sebep olanlar olumsuz düşüncelerinizdir. Düşünceleriniz yerine yaşadığınız ana odaklanın.

Kafanızın içinde yaşamayı bırakıp ana odaklandığınızda kaygınızda yüksek oranda azalma olacaktır.

Kaygılanacağınız anı beklemeden her gün düzenli nefes egzersizi ve meditasyon yapmanız kendi adınıza faydalı olacaktır.

Kaçındığınız durumlarla yüzleşin. Kaçındığınız durumların listesini yapmak etkili olacaktır.

Yolda hiç tanımadığınız birine “Eczane nerdeydi?” diye sormak ya da yabancı biriyle belirli bir süre göz kontağı kurmak, hocanıza ya da patronunuza soru sormak ve yemek siparişi vermek gibi küçük ama etkili egzersizler planlayabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak bir psikolog eşliğinde bilişsel davranışçı terapi ile ilerlemek size yardımcı olacaktır. Sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Daha nereye kadar kendimi iyileştirmeye devam edebilirim?

Küçük yaştan beri psikolojik sorunlarım olduğunu düşünüyorum depresyon, çok fazla kurgulama, kurgulara inanmak, kontrol edilmeyen öfke, kontrol edilmeyen kaygı, üzüntü ile artan mide spazmları ve çok daha fazlası bunlarla yaşamaya devam ediyorum hayatımın sonuna kadar bunlarla birlikte olabilir miyim? Bunları azaltamadım bunlarla yaşamayı kabul ettim. Aynı zamanda 17 yaşında ms tanısı konulmuş 22 yaşında bireyim. Sorunlarımla yalnız başıma mücadele ettim. Panik atak sahibi olduğumu öğrenmiştim bir psikiyatri tarafından. Birkaç ilaç verildi kullanmadım faydasını görmedim yarıda bıraktım. Sebepsiz yere ağlayabiliyorum ve mutsuz olabiliyorum beni üzen çok şey var neden olduğunu bilmiyorum. Bunun yanı sıra basit bir nedene sahip olduğumda çok daha fazla yıkılmış hissediyorum. Bunca yük üzerine güçlü durmaya çalışıyorum ve güçsüzlüğün zayıflık getirdiğini etrafa kendimi düşürmemem gerektiğini düşünerek kendime inanılmaz yükleniyorum. Çevremde beni yeterince anlayan kişiler olduğunu düşünmüyorum çevremdeki kişilerden çok daha farklı bir düşünce yapım olduğuna inanıyorum biraz daha merhametli ince düşünceli ve insan fikirlerine önem veren bir kişilikte olduğumu fakat etrafındaki insanların bu tarz bireyler olmadığını görüyorum. İnancımı yitiriyorum çoğu şeye karşı. Kendimle ilgili net bir kimlik oluşturamıyorum özümde nasıl biri olduğumu tanıyamıyorum kim olduğumu bilemiyorum kendimi kaybetmiş hissediyorum çok daha fazlasını söyleyebileceğime eminim ama burada noktalandırmak istiyorum. Teşekkür ederim.

Psikoloji

Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?

Düşüncelerim beynimi sarıyor resmen. geceleri uyuyamaz hale geliyorum ve bu da uyku düzenimi bozuyor. Kafamda ki düşünceler beni kötü ve karmaşık hissettiriyor. bu beni aşırı sinirlendiriyor. Yaptığım bir işe odaklanamıyorum. Film izlerken kitap okurken vs. Aklım hep baska yerde oluyor. Ve bu da yaptığım şeyleri tekrarlamama sebep oluyor. Cok ruhsuz huzursuz mutsuz hissediyorum. Sanki tüm dünyanın derdini tasasını ben üstlenmişim gibi. Bu düşüncelerim okul hayatımda da beni zorluyor. Sınavdayken, soru çözerken, soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum. Ve düşüncelerim sadece olumsuz yönde. Hemde fazla olumsuz. Kafamı bir şekilde dağıtmaya, düşüncelerden uzaklaşmaya çalışıyorum fakat olmuyor. Bir olayı düşünmeye başlıyorum ve kendımı bı anda başka bir şey düşünürken buluyorum. Bu yüzden de gün içinde unutkanlık yaşıyorum. Bu seferde "Eskiden düşündüğüm bir şey gerçekten yaşandı mı yoksa sadece kafamın içinde miydi?" gibi bir ikileme takılıyorum. Şu an bunları yazarken bile zorlanıyorum. Bir cümleyi yazarken aklıma başka bir cümle geliyor, onun üstüne başka cümle ve onun üstünede başka bir cümle. İşte sonra kafam karışıyor. Bir gece uyurken ansızın kafama takılıyor. Ne yazmışım? bir şey unuttum mu acaba? Ve kendımı bunu kontrol etmek zorundaymış gibi hissediyorum. Bu bir çok şeyde böyle oluyor.