• Anasayfa
  • Sorular
  • Anlık sinirimi yatıştırmak ve içimdeki öfke ağlama duygusunu nasıl bastırabilirim?
Psikoloji

Anlık sinirimi yatıştırmak ve içimdeki öfke ağlama duygusunu nasıl bastırabilirim?

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 18:06

Ben 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim.10 aydır devam eden düzenli bir ilişkim var.İlişki içerisinde zaman zaman erkek arkadaşımın da benim de muzdarip olduğumuz bir konu olan sinirimi bastırmaya çalışıyorum bir süredir.Yani sinir krizi ya da öfke kontrol sorunu kadar büyük değil ancak anlık şeylere sinirlenip o an modumuzu düşürüyorum ve sonrasında ortam konu değişse de hemen bu durumun içinden çıkamıyorum.Bu durum hem beni hem de ilişkimi, normal hayatımı etkiliyor.Üzerimdeki gerginliği hemen atamadığım için insanlara da yansıtıyor olmak beni rahatsız ediyor. Hemen o moddan depresif halden çıkmak için neler yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim?

Bu soru 11 Temmuz 2024 11:22 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Öfke tıpkı sevinç, üzüntü, heyecan gibi ikincil bir duygudur. Mutlu olduğumuzda ya da üzüldüğümüzde nasıl ki duygumuzu kabullenip yaşıyorsak öfkelendiğimizde de öfkemizi kabullenip yaşamak gerekir. Öfkelenmek, sinirlenmek olumsuz bir duygu değildir. Öfkemizi olumsuz hale getiren öfkenin altında yatan düşünceler, düşüncelerin tetiklediği davranışlarımızdır. 


Öfke tıpkı okyanusda bulunan buzdağı gibidir. Buzdağının görünen kısmı öfkeyi oluşturan olumsuz düşüncelerin tetiklediği davranışları gösterirken, buzdağının görünmeyen o büyük kısmı gizlenmiş, farkında olmadığımız olumsuz düşüncelerimizi yansıtır. Buzdağının gizlenmiş kısmı bastırdığımız ihtiyaçları da temsil edebilir, 


İlişkinizde yaşadığınız sorunlarla başa çıkmak için partnerinizle birlikte karşılıklı kontrol listesi yapabilir, birlikte değerlendirebilirsiniz. Bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için empatiyle yaklaşmayı öğrenmek. 


Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmuş olacaksınız. 


Örneğin;

Kendiniz için;

•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.

•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.

Partneriniz için;

•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım. 

.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum. 


Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. 


Kendi öfkenizle başa çıkmak için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz. Öfkelendiğiniz durumlarda bu egzersizi kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 

•4 saniye boyunca nefes alın,

•4 saniye boyunca nefesi tutun,

•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakın. 

Bu döngüyü kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 


Sevgili danışan, öfkelendiğinizde öfkenizi bastırmak yerine öfkeniz, yücelterek başka bir durumla yer değiştirebilirsiniz. Öfkenizin oluşturduğu enerjiyi spora dönüştürebilirsiniz. Spor ya da yürüyüş yaparak öfkenizi başa çıkabilecek minimuma indirebilirsiniz. Öfkelendiğinizi fark ettiğinizde ve sağlıklı bir şekilde kontrol edemiyorsanız bulunduğunuz odayı değiştirerek odağınızı dağıtabilirsiniz. Mesela odağınızı 5-4-3-2-1 tekniği ile değiştirebilirsiniz. 

•5 tane yeşil kitap bulmak

•4 tane kapı kolu bulmak 

•3 tane çanta takan kadın bulmak

•2 tane mavi renkli ayakkabı bulmak

•1 tane beyaz bardak bulmak


Bunun gibi çevrenizde bulabileceğiniz kendi tekniğinizi oluşturarak odağınızı değiştirebilir ve öfkenizle başa çıkabilirsiniz.


Partnerinizle birlikte ilişki içerisinde sorunlarınızı çözümlemek için çift terapisine gidebilir veya kendi bireysel öfke problemlinizle başa çıkmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Bazen kendimi bilmediğim yerlerde buluyorum

Hafızamda bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bazen kendimi neden orada oldugumu bilmediğim yerlerde buluyorum bu çok sık olmuyor ve tek başına yeterli bir sorun olduğunu düşünmüyorum fakat hafızamda normalde de büyük bir boşluk var. Geçmiş hakkında hiç birşey hatırlamıyorum. Ailemi tanıyorum, yabancılık çekmiyorum ama onlarla ilgili neredeyse hiç bir anıya sahip değilim. Günlüğüme yazdığım şeylere baktığımda bana ait hissettirmiyor. Duygularım çok değişken. Günlüğüme yazdığım birkaç şeyi buraya alıntılamak istiyorum. "Birlikte otostop çekmemiz, son otobüsü kaçırınca ki boşvermişliğimiz, kumların üzerinde çılgınlar gibi dans etmemiz, plajda az daha boğuluyor olmamız, dondurma yerken kazıklanmamız, gecelere kadar dolaşmamız. Sadece, sevdiğim insanlara senden bahsetmek istiyorum. Seninle gezdiğimiz şehirleri, birlikte yaptığımız şeyleri en önemlisi denize gittiğimiz geceleri anlatmak istiyorum. Çünkü seni düşününce aklıma gelen ilk şey deniz oluyor. ""Bunca zaman sonra bile silmeyi başaramadığım tek şey sensin. ""Benden birçok 'iyilik' istedin, hepsini seve seve yerine getirdim. Çıkış yolları ararken sapağı geçtiğimizi fark etmedim. Nihayetinde seni en yakın benzinlikte indirdim ve aracı denize sürdüm. ""Onlara dönüp, hiç birşey hatırlamadığımı söyledim. Herşeyi hatırlıyordum. ""Sadece silmeye devam et. Doğru anıyı bulana kadar zihnini darmadağın et. Yok et kendini, uzaklaş. Kim olduğunu bile bilmeden böl ruhunu. Sanki hiç yapmamışsın gibi, kaç. Sonra tekrar ayağa kalk ve çürümüş bedenini ruhuna kat. Yalan söyle ve gülümse. ""Beni duymanın senin için imkansız olduğunu söyledin, bu yüzden kağıda yazdım. Yazanları okuyamacak kadar uzağımdaydın, bende kağıdı suya bıraktım. Ve bu kez, suya dokunmanın senin için zor olduğunu söyledin. ""İki köpek ve bir kedimiz olsun, bahçeli iki katlı ahşap bir evimiz. Ağaçlar olsun etrafında ama ıssız değil. Komşularımız olsun, genç bir çift. Bahçemizde çiçekler olsun, güzel karanfillerimiz olsun. Komşularımız müziğin sesini sonuna kadar açsınlar bir gece yarısı, bizde ertesi gün işe gidecek olalım. Ama nasıl sinirliyiz. .. olsun bir orta yol buluruz çünkü birlikteyiz. "