• Anasayfa
  • Sorular
  • Anlık sinirimi yatıştırmak ve içimdeki öfke ağlama duygusunu nasıl bastırabilirim?
Psikoloji

Anlık sinirimi yatıştırmak ve içimdeki öfke ağlama duygusunu nasıl bastırabilirim?

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 18:06

Ben 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim.10 aydır devam eden düzenli bir ilişkim var.İlişki içerisinde zaman zaman erkek arkadaşımın da benim de muzdarip olduğumuz bir konu olan sinirimi bastırmaya çalışıyorum bir süredir.Yani sinir krizi ya da öfke kontrol sorunu kadar büyük değil ancak anlık şeylere sinirlenip o an modumuzu düşürüyorum ve sonrasında ortam konu değişse de hemen bu durumun içinden çıkamıyorum.Bu durum hem beni hem de ilişkimi, normal hayatımı etkiliyor.Üzerimdeki gerginliği hemen atamadığım için insanlara da yansıtıyor olmak beni rahatsız ediyor. Hemen o moddan depresif halden çıkmak için neler yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim?

Bu soru 11 Temmuz 2024 11:22 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Öfke tıpkı sevinç, üzüntü, heyecan gibi ikincil bir duygudur. Mutlu olduğumuzda ya da üzüldüğümüzde nasıl ki duygumuzu kabullenip yaşıyorsak öfkelendiğimizde de öfkemizi kabullenip yaşamak gerekir. Öfkelenmek, sinirlenmek olumsuz bir duygu değildir. Öfkemizi olumsuz hale getiren öfkenin altında yatan düşünceler, düşüncelerin tetiklediği davranışlarımızdır. 


Öfke tıpkı okyanusda bulunan buzdağı gibidir. Buzdağının görünen kısmı öfkeyi oluşturan olumsuz düşüncelerin tetiklediği davranışları gösterirken, buzdağının görünmeyen o büyük kısmı gizlenmiş, farkında olmadığımız olumsuz düşüncelerimizi yansıtır. Buzdağının gizlenmiş kısmı bastırdığımız ihtiyaçları da temsil edebilir, 


İlişkinizde yaşadığınız sorunlarla başa çıkmak için partnerinizle birlikte karşılıklı kontrol listesi yapabilir, birlikte değerlendirebilirsiniz. Bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için empatiyle yaklaşmayı öğrenmek. 


Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmuş olacaksınız. 


Örneğin;

Kendiniz için;

•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.

•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.

Partneriniz için;

•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım. 

.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum. 


Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. 


Kendi öfkenizle başa çıkmak için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz. Öfkelendiğiniz durumlarda bu egzersizi kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 

•4 saniye boyunca nefes alın,

•4 saniye boyunca nefesi tutun,

•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakın. 

Bu döngüyü kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 


Sevgili danışan, öfkelendiğinizde öfkenizi bastırmak yerine öfkeniz, yücelterek başka bir durumla yer değiştirebilirsiniz. Öfkenizin oluşturduğu enerjiyi spora dönüştürebilirsiniz. Spor ya da yürüyüş yaparak öfkenizi başa çıkabilecek minimuma indirebilirsiniz. Öfkelendiğinizi fark ettiğinizde ve sağlıklı bir şekilde kontrol edemiyorsanız bulunduğunuz odayı değiştirerek odağınızı dağıtabilirsiniz. Mesela odağınızı 5-4-3-2-1 tekniği ile değiştirebilirsiniz. 

•5 tane yeşil kitap bulmak

•4 tane kapı kolu bulmak 

•3 tane çanta takan kadın bulmak

•2 tane mavi renkli ayakkabı bulmak

•1 tane beyaz bardak bulmak


Bunun gibi çevrenizde bulabileceğiniz kendi tekniğinizi oluşturarak odağınızı değiştirebilir ve öfkenizle başa çıkabilirsiniz.


Partnerinizle birlikte ilişki içerisinde sorunlarınızı çözümlemek için çift terapisine gidebilir veya kendi bireysel öfke problemlinizle başa çıkmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Soru sorma şeklimi nasıl değiştirebilirim?

Merhaba, Dün akşam nişanlım ile aramızda geçen bir diyalog ile ilgili danışmak istedim. Kendisiyle 4 yıllık uzak mesafe bir ilişkimiz var. Gün için sık sık konuşuruz. Bir şeyler yapar vakit geçiririz. Sık konuşamadığımız günlerde olur nedenini açıklarız. Günlük rutinimiz böyle konuşmada. Dün akşam işte ikimizin de işi vardı tam konuşamadık ama bir anda beni görüntülü aradı çok mutlu oldum kısada olsa konuştuk. Sonra onun yemek hazırlama süreci başladı. Yemek yapıyorum dedi o arada konuşmamız kesildi ki genelde böyledir zaten sorun yoktu. Benim için sorun olan kısım ise ben o aralıkta ona mesaj attım. Görüldü attı. uzun bir sürede gelmedi. 3-4 saat kadar olmayınca bende merak ettim bir şey mi oldu diye. Oyuna mı daldın dedim. bi yarım saat sonra falan yemek yiyordum dedi. uzun sürdü dedim. O da film de izledim çünkü dedi. Bende görüldü atınca diye bir cümle yazdım. yazamadım dedi. niye dedim bende gülen emojilerle. sorgulayıcı moda geçtin dedi. bende soruyorum sadece diyince işte film izlerken yazmaktan hoşlanmadığını altyazılı diyede yazarsam hiç bişey anlamam zaten dedi. ben bunu zaten biliyordum onu sormuyordum. Daha fazla bir şey demedim. Normal konuşmaya döndük bir şey anlatıyordu sonra benim yazdığım bir kelimeye böyle diyince enerjim düştü anlatmıcam yeterli dedi. sen bilirsin dedim. Sonradan benim alındığımı bildiğini söyledi. Bende bir şey daha sorucam dedim. " Neden yazmadın" demek yerine nasıl şekilde sormamı istersin?" sorugulayıcı hiissetme diye dedim. sorunun arkasındaki niyet değişmediği sürece kelimenin önemi yok dedi. Neymiş niyetim dedim. Şu an konuşacak enerjim yok dedi. Bende tamam o zaman enerjin olduğunda konuşalım dedim. Konu gece böyle biraz başka şeylerden konusarak kapattık. Ama içimdan hem kırgınım hemde nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum. başka zamanlarda böyle konularda soru sordugumda sorgulayıcı memur gibi görmesi beni rahatsız ediyor. 4 saatlik vakitte bir emoji olur gif olur ya da şu an işim çıktı gece gelicem dememesi beni deli ediyor. Bazen geç geldğini biliyorum ama en tetikleyen kısım beni görüldü atıp cevap vermemesi oldu. İlişkimizin başından beri eğer işi varsa belirtmesini söylerim ,görüldü atma diye defalarca söyledim. Açıkcası ben soru sorduğumda bir travmasını mı tetikliyrum o yüzden mi böyle diyor yoksa umursamazlıktan mı öğrenmek istiyorum. Nişanlıma nasıl bir şekilde yaklaşıp soru sorarsam, ya da nasıl cümleler kurmam gerek ki beni sorgulayıcı görmesin. ..