Aile

Aşırı Sinirleniyorum Öfkemi Kontrol Edemiyorum Neden?

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 19:00

Bu sorunu annemle tartışırken daha çok yaşıyorum bağırmaya başlıyorum kendime vuruyorum duvarlara vuruyorum hemen pişman oluyorum ama iş işten geçmiş oluyor ve ben hiç böyle bir şey yapmamışım gibi hemen unutulsun hayatımıza devam edelim istiyorum ve dikkatimi çeken şey bunu en çok annemle yaşıyor olmam anneme böyle yapmak istemiyorum çok üzülüyorum ve ben dışında kimse de anneme bunu yapmasın istiyorum başkalarının mesela kardeşimin anneme bağırdığını karşı çıktığını gördüğümde kardeşime karşı da aynı siniri yaşıyorum

Bu soru 12 Temmuz 2024 19:00 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Öfke tıpkı mutluluk, heyecan, üzüntü gibi ikincil bir duygumuzdur. Mutlu olduğumuzda ya da heyecanlandığımızda nasıl ki duygumuzu kabullenip yaşıyorsak öfkelendiğimizde de öfkemizi kabullenip yaşamak gerekir. Ancak öfkelendiğimizi o duyguyu yaşamak kabullenmek yerine öfkeyi bastırıyoruz veya kaçınıyoruz.


Öfkelenmek, sinirlenmek olumsuz bir duygu değildir. Öfkemizi olumsuz hale getiren öfkenin altında yatan düşünceler, düşüncelerin tetiklediği davranışlarımızdır.

Öfkenizi tetikleyen olumsuz düşüncelerinizi tanımlayabilir, gözden geçirebilirsiniz. Öfke duygunuzu hangi ihtiyacınızı karşılamak için başvurduğunuzu değerlendirebilirsiniz. Annenize karşı yönelttiğiniz öfkenin altında ne yatıyor? Annenize karşı yönelttiğiniz öfkeniz hangi ihtiyacınızı karşılamaya çalışıyor? Bu açıdan bakmayı deneyebilirsiniz.


Öfke tıpkı okyanus da bulunan buzdağı gibidir. Buzdağının görünen kısmı öfkeyi oluşturan olumsuz düşüncelerin tetiklediği davranışları gösterirken, buzdağının görünmeyen o büyük kısmı gizlenmiş, farkında olmadığımız olumsuz düşüncelerimizi yansıtır. Buzdağının gizlenmiş kısmı bastırdığımız ihtiyaçları da temsil edebilir. Annenize olan öfkenizi bir buzdağı gibi düşündüğünüzde annenize karşı olan öfkenizin altında gizlenmiş hangi duygular var? Buzdağının görünmeyen kısmı neyi temsil ediyor?


Olumsuz düşüncelerinizi tanımlayıp değerlendirdiğinizde davranışlarınızda aynı oranda değişim gösterecektir. Öfke duygunuzla ilişkili;


-Öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?


-Öfkelenmeden tam öncesinde ne hissediyorsunuz?


Bunun gibi bakış açılarıyla duygunuzu gözlemeyebilir ve farkındalık oluşturabilirsiniz.


Öfkenizle başa çıkmak için bulunduğunuz ortamı değiştirebilir veya öfkenizin odağını değiştirebilirsiniz. Öfkelendiğinizde 3-3-3 tekniğini duyularınızla kullanarak odağınızı uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz.


-3 farklı nesneye dokunmak (dokunma duyusu)

-3 farklı nesnenin sesini dinlemek (duyma duyusu)

-3 farklı nesnenin renklerine bakmak (görme duyusu)


Bunun gibi kendi 3-3-3 tekniğinizi çevrenizdeki imkanları kullanarak oluşturabilirsiniz.


Sevgili danışan, sürecinizle ilgili başa çıkmakta zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak psikolojik

destek alabilirsiniz.


Sevgilerle.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.