Psikoloji

Aşırı stres hali hayatımı etkiliyor

Gizli Kullanıcı12 Ağustos 2024 15:54

Stresten kurtulmak istiyorum. Ev hanımıyım 1 çocuğum var. meditasyon yapıyorum yetersiz geliyor. tükenmişlik, tat almama ve sürekli olumsuz düşünme halindeyim. fiziksel rahatsızlıklarım ortaya çıkıyor. Hastalık hastası olmaktan korkuyorum. Sağ gözümün retina arkasında sıvı topladı görme bozukluğu yasıyorum ve bunun stresten kaynaklandığını söyledi doktor. Maskeli depresyon diye teşhis konulmuştu. ilaç kullanmadan nasıl yenebilirim eski enerjimi istiyorum fikrinizi almak istedim.

Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum iyi günler.🙄

Bu soru 13 Ağustos 2024 09:19 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:


Stres,organizmanın bedenen veya ruhen tehdit edilmesi durumunda ortaya çıkar. Organizma bu stresle başa çıkmak için bazı mekanizmalar geliştirir. Bu mekanizmalar hem bedensel hem ruhsal olabilir. İkisi aynı anda da ortaya çıkabilir. Stres altında insan değersiz, yetersiz, kendine ve çevresine karşı güvensiz,öfkeli hissedebilir. Bedensel olarak stres karşısında vücudumuz harekete geçebilir bunlardan yalnızca birkaç örnek; solunumun artması , kanda alyuvarlar artar ( beyne daha fazla oksijen gider) , gözbebekleri büyür, hipofiz bezi uyarılır.


Oluşturulan bu tepkilerin sonucunda bedenen ve ruhen işlevselliğimizi bozan sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Peki bu durumların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?


Öncelikle sağlıklı yaşam için stressiz bir hayat dileyemeyiz Stres verici sebepler hayatın her alanında bulunmaktadır. Amacımız bu durumla en iyi şekilde başaçıkma stratejileri geliştirmektir.


Önce nefes almayı öğrenmeliyiz. En iyi nefes sessiz ve derin olandır. Bir çok nefes egzersizi örneği bulunmaktadır. Nefes egzersizlerini deneyip size en uygun geleni seçebilirsiniz.


Sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol kullanımının azaltılması, fiziksel egzersizin önemi stres üzerinde tartışmasız çok büyüktür. Bu konularda kendinize yeni hedefler belirleyebilirsiniz. Özellikle fiziksel egzersiz yaparken yapmış olmak için değilde uzuvlarınızı hissederek ve odaklanarak hareket etmek büyük ölçüde anda kalmanızı ve bir nebze stresörlerden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.


Başkalarının ve kendi üzerimizde oluşturulan yanlış inançları bir kenara bırakmaya çalışmalıyız. Örneğin ben çok başarısızım demek kendi üzerimizde bir inançtır. Davranışı değiştirmek için önce düşünceyi değiştirmeliyiz. Bu düşünce yerine alternatif düşünceler bulabilirsiniz. İyi olduğunuz konulara yoğunlaşıp başarılı olduğunuzu kendinize kanıtlayabilirsiniz. Pratik yaptıkça zamanla kendinize olan inancınız muhtemelen artacaktır. Yani demek istediğim olumsuz düşüncelerin yerine karşıt olumlu kanıtlar geliştirmeyi öğrenmek bu konuda size çok faydalı olacaktır.

Cevaplanmış benzer sorular