Aşırı utangaç olmaktan nasıl kurtulabilirim?
Öncelikle merhaba hocam. Bende sanırım biraz fazla utangaçlık duygusu hakim. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim ben de bir psikoloji öğrencisi olarak daha ziyade psikolog adayı olarak bu utangaçlık duygusunu fazla hissediyorum. Hem normal yaşantım hem de ileriki zamanlarda meslek hayatımda da bu duygunun bana vereceği zarar da ortada .Çünkü psikolog adayı olarak danışanlarımla ya da yakın çevremle iletişim kurabilmek için bu utangaçlık durumunu ortadan kaldırmam gerekiyor. Acaba öneriniz nedir? Teşekkür ederim.
Bu soru 19 Kasım 2024 08:49 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar, sevgili danışan ve meslektaşım. Öncelikle utanma duygusu oldukça normal bir duygu bilmenizi isterim. Her insan birçok alanda utanabilir, çekinebilir, gerilebilir. O yüzden hissettikleriniz için kendini yargılamamalısınız. Mesleki ve kendi kişisel hayatınıza yönelik endişelerinizi anlayabiliyorum. Bu durum için kaygılanmanızda oldukça normal.
Ancak utanç durumu gündelik hayatınızı aşırı derecede etkiliyor ve bunun üzerine çok kafa yoruyorsanız bunu normal düzeye çekmek adına bir şeyler harekete geçilebilir.
Öncelikle kaygılandığınız, utandığınız durumların listesini çıkartın. Örneğin; toplum içinde konuşmak ya da birine nasılsın diye sormak gibi kendinize göre listenizi oluşturun. Her bir madde için birle on arasında puan verin. En yüksek olandan en az puan olana kadar alt alta yazın.
Daha sonra en alttaki maddeden başlayarak kendinize egzersizler belirleyin. Örneğin yabancı biriyle konuşmaktan çekiniyorsanız. Günde üç kere yabancı birine selam vermek bunun için bir egzersiz olabilir. Bu egzersizi düzeyini ve sayısını gün geçtikçe arttırabilirsiniz.
Daha sonra bu maddede ilerleme kaydettiğinizi düşünüyorsanız bir üst maddeye geçebilir ve kendinizi bir önceki maddedeki başarınızdan dolayı kutlayabilirsiniz.
Bu egzersizleri gerçekleştirirken zorlanabilir aynı zamanda sizin söylediğiniz gibi utanabilirsiniz. Ama bir süre bu duruma maruz kalmak yavaş yavaş alışmanızı sağlayacak ve diğer adımlar için motivasyon kazanmanızı sağlayacaktır.
Bu süreçte kendinizi iyi hissetmek adına duygu ve düşüncelerinizi çevrenizdeki güvendiğiniz insanlarla paylaşabilirsiniz, sosyal bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.
Mesleki alandaki kaygımızı azaltmak için bilgilerinizi geliştirebilir ,ilginizi çeken kitapları okuyabilir , interaktif eğitimlere katılarak oradaki meslektaş ve hocalarımızla iletişime geçerek kaygılarınızın bir nebze düşmesine destek sağlayabilirsiniz.
Bu süreç zaman ve sabır gerektirebilir eğer dilerseniz bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.⭐️
Uzm. Psk. Berfin Sönmez