Psikoloji

Babama benzettiğim bir adamla beraberim?

Gizli Kullanıcı13 Ekim 2024 20:38

hayatımda özellikle ilişkimde anneme benzemekten çok korkmuşumdur. hiçte istememişimdir. ama galiba ilişkimdeki annemin rolünü üstlendim. babam hep beğenmediğim, sürekli eleştirdiğim insan olmuştur ama bazı kısımlarda babama benzettiğim bir adamla birlikteyim ve her seferinde ben annem değilim desemde bu ilişkideki annem rolü de bende galiba. ama ilişkilerimde annem gibi olmak istemiyorum. hep içine atan, sorunlarını asla açıklayamayan, açıklasa bile hep sorun çıkaran kendisiymiş gibi görülen, ötekileştirilen, haksız çıkarılan, hakkı yenilen, hep hor görülen.

Bu soru 18 Ekim 2024 22:00 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Bahsettiğiniz durum çoğu insanın içine düştüğü bir yaşam tuzağıdır. Çocukluğumuzda tanık olduğumuz anne-babamızın ilişkisi bizim gördüğümüz ilk ilişki biçimidir. Yetişkin hayatımızda bu ilişki biçiminden hiç hoşlanmasakta kendimizi böyle bir ilişkinin içinde bulmamız çok olasıdır. Bunun nedeni ise “tanıdıklık”tır. Tanıdık olan bize güven verir, babanızla aynı davranışları gösteren partner seçiminiz aslında bu güven ihtiyacınızdan gelir, zihin bildiği yoldan gitmek ister. Bu hislere bu davranışlara alışıksınız, bunlar size tanıdık geliyor.

Sevgili danışan siz anneniz değilsiniz, ve annenizin gittiği yoldan gitmek zorunda da değilsiniz, anneniz belki bu durumla başa çıkabiliyordu ancak sizin gibi bu farkındalıklara sahip değildi. Bu farkındalıklara sahip olmak karşınızdaki insanı daha yanlış değerlendirmenize neden olur, partnerinizin davranışlarını yanlış anlamaya, çarpıtmaya müsait bir hale gelirsiniz, tüm bunların haricinde ilk başta da söylediğim gibi gerçekten böyle davranan kişilere karşı çekilmeniz çok normal, çünkü tanıdık.

İlişkinizde içinize atan, sürekli haksız çıkan biri olduğunu söylediniz, bu davranışlarda sizin başa çıkma yönteminizdir, sağlıklı başa çıkma yöntemleni keşfedin;

ihtiyaçlarınızı sözel yolla ifade edin, özellikle çocuklukta hislerini ortaya çıkaramayan, baskılanan çocuklar ihtiyaçlarını söylemezler, bunun yerine problem çıkarırlar. Yetişkin yaşamınızda da bunu yapıyor olabilirsiniz, bu sizin çocuksu tarafınız ve bu durum çok anlaşılır, şu anda yetişkin biri olarak sorunlarınızla başa çıkabilirsiniz, kendi becerilerinizi küçümsemeyin.

İçinde bulunduğunuz ilişkide kalma motivasyonlarınızı değerlendirin; ilişkiyi devam ettirmek istiyorsanız partnerinizle karşılıklı olarak ilişkinizi değerlendirin;

birbirinizden beklentilerinizi ve birbirinizde hoşlandığınız, hoşlanmadığınız şeyleri öğrenin. Bu sorunla tek başınıza başa çıkamazsınız, karşı tarafın çabası da oldukça önemlidir. Bu sorunlarla ilgili neler yapabileceğinizi konuşun.

Sevgili danışan kararlarınızı verirken önceliğiniz kendiniz olsun. Kendi değerinizin farkında olun, ilgi ve sevgi gördüğünüz, desteklendiğiniz bir ilişkide bulunmak sizin hakkınız. Mutlu olmadığınız ve olamayacağınızı düşündüğünüz bir ilişkide bulunmanız çocukluk yaşantınızın tekrarı olabilir, anneniz bir sebep/sebeplerden ötürü evliliğine devam etmiş olabilir ancak siz sağlıksız ilişkilerde ayrılmanın sağlıklı olduğunun bilincinde olun, dilerim ki en önemli olanın siz olduğunu anlayabilirsiniz.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular