Psikoloji

Bağlanma sorunumu nasıl çözebilirim?

Gizli Kullanıcı12 Temmuz 2024 17:31

İlişkilerde kaçıngan, diğer durumlarda kaygılı bağlanıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim. Birisiyle görüştürmek istediklerinde korkup geri çekiliyorum ama hayatımda birisini istiyorum. Çok güvendiğim insanlara ya da eşyalara karşı da çok bağlanıp başkalarıyla paylaşmak istemiyorum. Ya da ayrılmak istemiyorum. Terapistim bağlanma sorunum olduğunu söyledi nasıl çözmem gerektiğini bilmiyorum. Bağlanma sorunları nasıl çözülmeli, ne yapmalıyım, bana zarar veriyor bu düşünce kendimi iyileştirmek istiyorum bunu nasıl yapmalıyım?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Partnerinizle kurduğunuz ilişki içerisinde sıklıkla kusur arama eğilimini göstermeniz, partnerinizle bağ kurduktan sonra korkularınızın ardına sığınarak güzel giden ilişkiyi bitirmek, sabote etmek için bahanelere başvurmanız kaçıngan bir şekilde bağlandığınızı gösteriyor. Anlattığınız gibi hayatınızda biri olmasını isteyip korkularınızı (bahane olarak sunduğunuz) öne sürerek kaçınıyorsunuz. Sanki partner adayına karşı ‘’olsun ama olmasın’’ anlayışıyla yaklaşıyorsunuz.

Kaçıngan bağlanmadayken baş etmekte zorlanabilirsiniz anca güvenli bağlanmaya geçiş yapmanız imkansız değildir. Partner adayına güvenli bağlanmanız için farkında olmanız gereken olumsuz düşüncelerinize odaklanabilir, gözden geçirebilirsiniz.

-Kaçıngan bağlanmanın oluşturduğu kusur arayışında olma, ilişki güzel giderken bahaneleri öne sürme eğilimlerini farkında olmanız güvenli bağlanmaya geçiş için ilk adımınız olabilir. Olumsuz inançlarınızın tetiklediği ilişkiden uzaklaşma davranışı, bahane aramaya iten davranışları farkında olarak ilerlediğinizde bir düşünün.

‘’Partner adayınız sizin için uygun biriyken, ilişki içerisinde uyumlu bir enerji yakalamışken neden ilişkiyi bahanelerinize sığınarak bozma ihtiyacı duyuyorsunuz?’’

-Partner adayınızla ilişki kurmaya çalışırken zaman zaman yanlış anlaşılmaların yaşanabileceğini unutmayın. Partnerinizin bir davranışını emin olmadan yargılamaktan kaçının. Kaçıngan bağlanmanın bir diğer etkeni zihin okuyabildiğinize inanmanızdır. Partnerizin davranışlarını, tutumlarını kendi kusur listenize dayanarak değerlendirmeyin. Partnerinizle açık ve net bir şekilde iletişim kurun, davranışın anlamından emin olun.

- Partner adayınıza karşı olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine olumlu düşüncelere, olumlu yönlere odaklanamaya çalışın. Kağıt kalem kullanarak partnerinizin olumlu özelliklerini ya da davranışlarınızı not alarak değerlendirebilirsiniz. Kağıt kalem kullandığınızda olumlu yönleri somut bir şekilde görmeniz farkındalıklarınızı oluşturmanızda kolaylık oluşturacaktır.

Diğer ilişkilerinizde kaygılı bağlanmanız geçmiş deneyimlerinizle ilişkilidir. Bağ kurmaya doğumdan itibaren başlarız. Doğumdan itibaren ilk ebeveynlerimizle bağ kurmaya başlarız. Kaygılı bağlanan kişiler ebeveynleri tarafından tutarsız ilişkilere maruz kalırlar. Ebeveynleri tarafından aşırı ilgi görürken bir anda ilgisiz, ihmal tutumlarına maruz kaldığınızda yetişkinlik döneminizde kurduğunuz ilişkilerde benzer etkilerini görmeye başlarsınız. Özellikle romantik ilişkilerinizde veya arkadaşlık ilişkilerinizde ebeveynlerinizle bağlandığınız stilinizle benzer etkiler gösterirsiniz. Kaygılı bağlanmanın temelinde yatan olumsuz düşünceler genelde ‘terk edilirim’’ düşüncesidir. Terk edilmekten korktukça, aşırı anlam yükledikçe ilişkilere de yansır.

Sevgili danışan, ilişkilerle ilgili başa çıkma becerilerinizi oluşturmanızda, farkındalıklarınızla ilgili daha derinlemesine değerlendirebilmeniz için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Kafayı yemek üzereyim - Odaklanamıyorum

Merhaba hocam, abartı gibi gelmiş olabilir başlık ama gerçekten şu an bu durumdayım. Tam olarak ne isim verilir bilmiyorum ama ben anlatacağım, belki siz bilirsiniz.. ben gerçek anlamda anlayamıyorum bazı konuşmalar olsun , ders videoları olsun. Örneğin şu an ders çalışıyorum 5 defa videoyu başa sardım anlamadığımdan değil odaklanamadigim icin anlayamıyorum. Ne kadar kafamı verirsem vereyim biri biraz hızlı konuşunca anlayamıyorum. Birçok filmi bu yüzden tekrar tekrar başa sarıyorum sorun nerede bilmiyorum ama sosyal hayatımı da etkilediğini fark ettim. Birde dışarıda iken mesela insanlar dikkatlidir birşeyleri fark ederler ben etmiyorum örneğin bu akşam arkadaşımla çıktık arkadaşımın oğlu ve benim oğlum bağırarak şarkı söylemeye başlamışlar baktım arkadaşım gülüyor o şekilde fark ettim, veya biri karşımızda olur vs bazen fark edemiyorum arkadaşım vs veya eşim söyleyince fark ediyorum o farklı şeyi. Bundan dolayıydi belkide bilmiyorum dil sınıfında iken ben öğretmenim bana:"butterfly senin ayakların yere basmıyor sanki havada ucuyorsun"demişti, buna benzer birşeyi eşim de geçen söyledi tabi ben dışarıda nasıl olduğumu sorunca dediki : " sanki kafan dolu böyle hep birşeyler düşünüyor gibisin". O da böyle söyleyince iyice fark etmeye başladım bir anormallik olduğunu ama ne olduğunu bilmiyorum.. son zamanlar çok fazla unutkan olmaya da başladım, örneğin gorumcemin kızı yani ismini kendi ismim gibi bilirim neredeyse bir dakikaya yakın hatırlamaya çalıştım. Telefonumu gün içinde nereye koyduğumu defalarca unuturum, ve buna benzer birçok şeyi. Çok çocuklu da değilim hani belki ondandır vs diyebileyim..