Bağları neden kopartamıyorum ne yapmam gerek
Merhaba benim karşılıklı bir ilişkimde problem çözememe sorunum var ne zaman bi problem olsa o an partnerim yok oluyor ona nasıl yaklaşırsam yaklaşayım kötü veya iyi. Asla düzelmiyor ona bu sorunu düzeltirsek bize zarar vermez kaçarak beni kendinden soğutuyorsun bitirme odaklı asla olmayacağım düzeltmeye çalışıcaz problemleri dememe rağmen yazdıklarımı ve düşüncelerimi görmezden geliyor bunu her seferinde yapıyor ne yapacağımı bilmiyorum kopamıyorum da ama bitirmem veya bi çizgi çekmem gerektiğini biliyorum bi yerde kopma düşüncesi de beni üzüyor ne yapmalıyım
Bu soru 17 Temmuz 2024 19:09 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
İlişkiler içerisinde zaman zaman sarsıldığımız dönemlerden geçeriz. Bu dönem belki de dönüm noktası olarak da değerlendirilir. İlişkiden beklentilerimiz değerlendirildiğinde devam edip edilmeyeceğine karar vermemiz gibi. Partnerinizden beklentilerinizin karşılanmadığı bir süreçten geçiyorsunuz ve bu süreç size bitirebileceğinizin sinyalini vermiş. Her ne kadar böyle hissettiğiniz için üzülseniz de başa çıkmakta zorlanıyorsunuz.
İlişkinizin dönüm noktasında olduğunu fark edip partnerinizle karşılıklı olarak beklentilerinizi konuşabilir ya da bu ilişkiye olan duygularınızı, ilişki içerisinde yer almakla ilgili olan olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi fark ederek adım atabilirsiniz.
İlk olarak beklentilerinizi konuşmak adına ilişki içerisinde tartışmalarda karşılıklı olarak kontrol listesi hazırlayabilir ve bunu birlikte değerlendirebilirsiniz. Bu kontrol listelerinin asıl ulaşmak istediği hedef ilişki içerisinde kontrol edebildiğiniz veya kontrol edemediğiniz davranışlarınızı, söylemlerinizi farkında olmanız, karşılıklı değerlendirebilmenizdir. Bu kontrol listesini tartışmalarınız için hem kendi kontrol edebildiğiniz ve edemediğiniz davranışları, söylemleri not alacaksınız hem de partnerinizin tartışmalar içerisinde kontrol edebildiği veya edemediği davranışları, söylemleri not alacaksınız. Kontrol edilemeyen listelerle ilgili dikkat edilmesi gereken bir kısım var. Bu kısım; partnerinizin davranışlarını değerlendirirken empati duygusuyla yaklaşım göstermeniz. Partnerinizi anladığınızı, empatiyle yaklaştığınızı gösterdiğiniz de kendi duygularınızın anlatabilmeniz, anlaşılmanız için aynı empati duygusunu kullanarak yaklaşımını bekleyebilirsiniz. Özetle iletişimin çift yönlü olmasıyla birlikte kendi duygularımızı paylaşabilmenin ve empatiyle yaklaşım önem taşıyor aslında.
Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi listeleyebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olabilir. Kontrol listelerini daha iyi anlatabilmek için örnek üzerinden birlikte ilerleyelim.
Örneğin;
Kendiniz için;
-Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
-Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
-Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
-Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz.
İlişkinizin dönüm noktasında beklentileri düzenleyebileceğiniz ve ilişkinin devam ettirilmesine yönelik gösterebileceğiniz karşılıklı çabadan söz ettik. Dönüm noktasının diğer bir bölümü ise ilişkinin bitirilmesi düşüncesidir. Bu düşüncenin varlığı size ne hissettiriyor bunu değerlendirebilirsiniz. Mesela,
-Partnerinizle birlikte vakit geçiriyorken ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Partnerinizle birlikte vakit geçirmiyorken beraber değilken ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Verdiğiniz cevaplar siz yol haritanızı oluşturabilir.
Sevgili danışan, ilişki içerisinde devam edilse de edilmese de bu iki kararı sağlıklı almak önemlidir. Bu kararları sağlıklı bir şekilde verirken, baş etme becerilerinizi ya da farkındalıklarınızı oluştururken psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgilerle.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.