Bana travma yaratan bir olayı nasıl unutabilirim?
İki hafta önce eşimin telefonunda bir mesaj gördüm. Sanal dunyada bir kadına atılmış. Tek bir mesaj devamı yok o an çocukları da alip evden gittim 5 gün gelmedim. Pişman olduğunu bundan sonra daha güzel bir hayatımızın olacağını anlatıp durdu. Zaten son 3 senedir sürekli tartışmalı bir evliliğimiz var ama bu son olaydan sonra ben hiç kendimde değilim bunu nasıl aşacağım. Kendimi çok zorluyorum ama olmuyor. Eşim hiç bişey yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. Kendimi çok değersiz hissediyorum
Bu soru 17 Kasım 2024 20:49 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumun sizi ne kadar etkilediğini anlayabiliyorum. Eşinizin bu davranışı, zaten tartışmalarla geçen yılların üzerine bir güven sarsıntısı eklemiş olabilir. Böyle bir durumda kendinizi değersiz hissetmeniz normaldir, eşinizin bu tutumu yalnızca güveninizi zedelemekle kalmamış, aynı zamanda ilişkinizde kendinizi duygusal olarak yalnız hissetmenize de yol açmış olabilir.
Öncelikle, böyle bir olayın etkilerinin birkaç hafta gibi kısa bir sürede ortadan kalkmasını beklemek gerçekçi ve doğru olmayabilir. Bu tür durumlar, kişinin kendine olan güvenini ve ilişkiye olan inancını ciddi şekilde sarsabilir. Ancak bu durumun kalıcı bir yara olmaması için kendinize zaman tanımanız ve bazı adımları atmanız önemlidir.
İlk olarak, duygularınızı bastırmaya çalışmak yerine onları kabul etmeye ve ifade etmeye çalışabiliriz sevgili danışan. Üzüntü, öfke, hayal kırıklığı gibi duygular yaşıyor olabilirsiniz. Bunları görmezden gelmek ya da bastırmak yerine, güvenilir bir arkadaşla konuşmak, yazmak ya da bir terapistten destek almak bu süreçte ki yükünüzü hafifletebilir. Bu süreçte kendinize şunu hatırlatın: Bu olay sizin değersiz olduğunuzu göstermez, eşinizin davranışlarının yanlış olduğunu gösterebilir.
Eşinizin “pişman olduğunu” söylemesi, ilişkinizde bir şeyleri düzeltme niyetinde olduğunu gösteriyor olabilir. Ancak burada önemli olan, yalnızca sözler değil, davranışlarla bu pişmanlığını size gösterebilmesi gerekir. Onun davranışlarını gözlemleyin: Sizin güveninizi yeniden kazanmak için ne yapıyor? İlişkinizi iyileştirmek adına çaba gösteriyor mu? Bu çaba nasıl kendini gösteriyor? Eğer bu konularda yeterince adım atmıyorsa, bunu açık bir şekilde dile getirmeniz faydalı olabilir. Örneğin, “Bu olaydan sonra güvenimi yeniden kazanmak için bir şeylere ihtiyacım var. Beni nasıl desteklediğini konuşmamız gerekiyor,” gibi hislerinizi ve ihtiyaçlarınızı ifade etmeye çalışın.
Eşinizin hiçbir şey olmamış gibi davranması sizin hislerinizi görmezden gelmesine neden olabilir. Bunun üzerine gitmek ve onu bu konuda yüzleşmeye teşvik etmek önemli. Örneğin, “Benim hala bu olay yüzünden çok zorlandığımı fark etmenizi istiyorum. Bunu atlatmak benim için kolay değil, bu durumdan olumsuz etkileniyorum ve birlikte bir çözümler bulmalıyız.” şeklindeki kalıplarla hem duygularınızı ifade etmeniz hem de onu bu sürece dahil etmeniz vurgulanır.
Kendi duygusal sağlığınızı korumak her şeyden öncelikli, birkaç noktaya birlikte bakalım.
Kendi alanınızı yaratın, gün içinde sizi rahatlatan, mutlu eden şeylere vakit ayırın. Hobi edinmek, yürüyüş yapmak, meditasyon gibi aktiviteler size iyi gelebilir. Kısa süreler ayırmak bile yeterli olacaktır. Zamanla arttırabilir yenilerini ekleyebilirsiniz.
Düşüncelerinizi yeniden değerlendirin, bu olay, sizin değerinizle ilgili değil, eşinizin davranışlarıyla ilgili bir durum. Kendinize sık sık, “Bu olay benim değerimi belirlemez” cümlelerini hatırlatmalısınız.
Bir terapistten destek almak, bu süreçte, yaşadığınız zorlu durumlar ve güven duygusu için alabileceğiniz bir destek, size hem bireysel olarak hem de ilişkinizde yol gösterebilir.
Son olarak, unutmak değil, bu olayı anlamlandırmak ve onunla başa çıkabilmek önemlidir.
Yaşadıklarınızı tamamen silmek mümkün olamayabilir ancak bu süreci daha iyi atlatmak ve kendinizi yeniden güçlü hissetmek için adımlar atabilirsiniz. Bu süreç zaman alabilir bir süreç olabilir, ancak unutmayın ki kendi iyiliğiniz her şeyden daha önemli. Kendinizi değersiz hissettiren durumları değerlendirmek de mümkün.
Umarım cevabım size fayda sağlayabilmiştir. Tekrar sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağız. Şimdilik hoşça kalın.
Sevgiler, Psikolog İrem Bor