Benden soğuyan eşime karşı ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle bu nasıl olabiliyor? Yani soğuma olayı ve bir anda bütün sevgiyi bitirebilme? Sanırım birikme. Açık bir iletişimle bunu vermeyen ve 2 çocuğumuz, 20 yıllık evliliğimiz varken bir anda bu kararı alma nedeni nedir? Anlamak istiyorum. Çok sordum, sadece bahane diyebileceğimiz durumlardan bahsetti. Ve bu durumların belki de daha ağır olanlarını bana yaptı, ama ben soğumak yerine sevmeye çabaladım, iyi taraflarına baktım. Bende sadece kötü tarafları görmüş ve onlara sarılmış. Bense ne olursa olsun iyi bir noktasını bulup ona sarıldım. Anlamaya çalışıyorum. Sorunu tam olarak anlatmıyor. Ve neredeyse tüm iletişim ve ilişkimizi bitirdi. Bunu anlamam için ve ne yapmam gerektiği hakkında yardım istiyorum. Ne yapmalıyım bu konularda. Terapi vb. Düşüncesinden önce eşime karşı ne yapmam gerekiyor bunu öncelikle öğrenmek istiyorum. Bu durumlar 1 senedir devam ediyor.
Bu soru 31 Aralık 2024 15:27 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Yaşadığınız durumda 20 yıllık bir evlilik, iki çocuk ve yıllarca paylaşılan anılar varken eşinizin bu şekilde mesafeli davranması ve sevgisinin azaldığını ifade etmesi sizin için oldukça yıpratıcı ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu tür durumlar birdenbire olmuş gibi görünse de, genellikle uzun bir süreçte biriken duygusal anlamda kopuklukların olması ve iletişimde problemler nedeniyle gelişebilir. Bu durumu anlamak ve çözmek adına neler yapabilirsiniz birlikte bakalım isterim.
Öncelikle soğuma nasıl olur buradan başlayalım.
Duyguların ihmal edilmesiyle olabilir, eşlerden biri kendini duygusal olarak anlaşılmamış, değer verilmemiş ya da yalnız hissetmiş olabilir. Bu hisler birikerek zamanla birer mesafeye yol açabilir.
Çözülmeden geçilen hususlar, iletişim eksikliği nedeniyle konuşulmamış veya bastırılmış problemler birikerek patlamış olabilir.
Rutine girmesi durumu olabilir, yıllar içinde evlilikteki heyecan ve yenilik kaybolmuş, ilişki rutin bir hal almış olabilir.
Veya eşinizin kişisel olarak yaşadığı stres, kaygı, depresyon gibi duygusal zorluklar yaşıyor olabilir ve bu duruma katkıda bulunmuş olabilir.
Her biri soğumanın nedenleri arasındadır ancak sizin yaşadığınız durumdaki neden için net bir ifade kullanamıyorum.
Ancak bu tür soğuma durumları tek taraflı bir sorun değil, ilişkinin iki tarafını da etkileyen bir süreçtir.
Eşinizin bu süreçte neden böyle davrandığını daha iyi anlamak için sabır ve empatik bir tutum benimsemeniz oldukça kıymetli.
Eşinizle konuşurken suçlama veya savunmaya geçmeden, açık, net ve tarafsız sorular sormak fayda sağlayabilir:
“Seni son zamanlarda mutsuz eden şeyler neler?”
“Bizim ilişkimizi eskisi gibi görmüyor olmanı neye bağlıyorsun?”
“Sence bizim evliliğimizde daha iyi olabilecek şeyler nelerdi?” gibi soruları kendi cümlelerinizle kullanabilirsiniz.
Eşinizin davranışlarını anlamak için empatinin önemli olduğundan bahsettim. Şu açılardan bakmak durumu anlamaya belki de yardımcı olabilir:
Eşiniz neden böyle hissediyor olabilir?
Hangi olaylar veya durumlar onu etkilemiş olabilir?
Empati kurarken, onun hislerini onaylamak önemlidir: “Sana böyle hissettiren bir şeyler olduysa, bunu anlamak istiyorum. Sana önem veriyorum.” demek bu mesajı verir.
Eşinizin hissettiklerini anlamaya çalışırken, kendi davranışlarınızı da dürüstçe değerlendirmeyi unutmayın.
İlişkinizde eksik kalan noktalar olabilir mi? Örneğin, yeterince ilgi gösterme, destek olma veya iletişim kurma gibi konularda sorunlar yaşandı mı?
Onun sizi eleştirdiği noktalar var mıydı? Varsa bu eleştirilerde haklı mıydı?
Kendi beklentileriniz ve davranışlarınızda değiştirilebilecek noktalar var mı?
Eşinizle duygusal bağı canlı tutmak için:
Geçmişteki güzel anıları hatırlatacak sohbetler yapabilirsiniz. Günlük yaşamda küçük ama anlamlı jestler yaparak ilişkinize sıcaklık katabilirsiniz.
Eşinizin sevdiği bir şey yaparak da ona değer verdiğinizi gösterebilirsiniz. Onunla baş başa vakit geçirebileceğiniz özel zamanlar ayarlayabilirsiniz.
Eşinizin dile getirdiği sorunları veya şikayetleri küçümsemek yerine, bunları ciddiye aldığınızı göstermeniz de oldukça önemli. Şöyle demek nasıl olurdu:
“Sana yeterince destek olmadığım durumlar varsa, bunları değiştirmek isterim.”
“Bana hissettiklerini anlatmanı istiyorum, çünkü ilişkimiz benim için önemli.”
Bu tür sorunların çözümünün zaman alacağını bilerek harekete geçmelisiniz. Eşinizin mesafesi sizi duygusal olarak incitebilir ama ona yaklaşırken sabırlı olmanız da önemlidir. Onu anlamaya çalıştığınızı hissettiğinde size daha açık yaklaşarak paylaşımda olabilir.
Eğer eşiniz sizin bu çabalarınıza rağmen iletişim kurmaktan kaçınıyorsa, çift terapisi önerisinde bulunabilirsiniz.
Eşinizle bu süreci çözmeye çalışırken, kendi duygusal sağlığınızı asla ihmal etmeyin. Eğer bu durum sizi çok fazla yıpratıyorsa, bireysel terapi almayı düşünebilirsiniz.
Ayrıca, aile veya yakın arkadaşlarla konuşabilirsiniz. Paylaşımda olmak zihni rahatlatabilir.
Kendinizi rahatlatacak aktiviteler yapmanız da güzel olacaktır. Yürüyüş, spor, meditasyon veya hoşlandığınız alanlara yönelmek gibi.
Bu süreci çözmek için açık ve sabırlı bir iletişimle onun duygularını anlamaya çalışmanız önemli. Ancak, yalnızca sizin çabanız yeterli olmayabilir; ilişkinin iyileşmesi için eşinizin de buna istekli olması gerekir.
Kendi duygularınıza da özen göstermeyi unutmayın, sadece ilişkiniz değil, sizin mutluluğunuz da önemlidir. Hoşça kalın…
Mutlu Yıllar
Sevgilerle,
Psikolog İrem Bor
Teşekkür ediyorum, bu kadar net, açık ve profesyonel açıklamalar için.