Psikoloji

Bipolar ve anksiyete ile nasıl baş edebilirim

zeynepkrkyaaa17 Eylül 2024 13:54

Merhabalar, ben bipolar ve anksiyete hastasıyım. Artık baş edemiyorum, sürekli depresyon ve öfke kontrolsüzlüğü yaşıyorum, en ufak sıkıntı da karşımda ki kişiye vurabiliyorum o an gözüm dönüyor. Ne yapmalıyım? Ne istediğimi bilmiyorum, şu an bir şey için çabaladığımda elime ulaştı mı aslında istemediğimi farkediyorum. Hastalık derecesinde kıskançlık problemim var. Sürekli kafamda kökü senaryolar kuruyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim 🙏🏻 💐

Bu soru 1 Ekim 2024 19:52 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle sorunlarını tanımlayıp,anlamlandırıp soru sorma ve destek alma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın,soru sorduğun için teşekkür ederim.

Mesajınıza istinaden bipolar ve anksiyete tanınız için bir destek alıp almadığınız ya da ilaç kullanıp kullanmadığınız konusunda bir bilgiye sahip olamadığım için cevabımı bu seçeneklere göre veremeyceğimi belirtmek isterim.

Olabildiğince zor tanılarla mücadele ettiğiniz ve sizi anlamaya çalıştığımı söylemek isterim,şunu bilmelisiniz ki sahip olduğunuz olumsuz duygudurumunuz ve öfke yönetimi konusunda olan zorluğunuzu bu tanıya sahip olan ya da olabilme ihtimali olan kişilerde sık görülen semptomlardan bazılarıdır.Size öncelikle olarak önerim tanılarınızın getirdiği ilaç kullanımı,psikiyatri kontrolünde giden bir tedavinin yanı sıra bir psikolojik destek alarak terapötik ilişki kurarak birlikte ilerletmek olacaktır.Bipolar tanımı gereği bir duygudurum bozukluğudur,ruh halinizde sürekli bir değişiklik ve iki uçlu olma halidiir.Bu noktada depresyon ile eşlik edebilir belirli bir düzeni olmayabilir ama yaşam boyu size eşlik edebileceği gerçeğini de kabul edebilmeli ve hayatınızın bir parçası olduğunu kendinize hatırlatmanız faydalı olacaktır.Bu semptomların kontrol altında tutulabilmesi için düzenli ve sistematik olarak bir takip ve tedavi planı oluşturulmalı ve buna olabildiğince sadık kalınmalıdır.Kişiler arası olan iletişim yollarına güçlendirmek adına araştırmalar yapmak ya da bu konular ile ilgili pratikler yapmak bu noktada fayda sağlayabilir

.Öfkenize sebep olan durum hakkında düşünmek ve bu durum için mantıklı, geçerli, kanıtlar sunabilmek öfke yönetiminizde ve temelini anlamanızda yardımcı olabiliir.Bu gibi öfke kontrolü noktalarında derin derin,olabildiğince uzun ve yavaş bir şekilde burundan nefes alıp ağızdan verirken bedeninize ve nefesinize odaklanmak işe yarayabilir.sizi öfkelendiren kişi,durum ve olaya karşı aranızda mesafe oluşturabilirsiniz,bu belirli bir zaman dilimi ya da an için olabilir.o an da zihninizden geçenleri not alabilir ve bunu sonrasında somut olarak görmenizi sağlayabilirsiniz.Öfkeniz çok yükseldiyse o an içinizden geriye doğru sayabilirsiniz..

Kendinize olumlu ve sakinleştirici şeyler söylediğiniz bir ses kaydı oluşturup,bunu dinleyebilirsiniz.O an ki ihtiyacınızın ne olduğunu belirleyip bu ihtiyacı hangi şekillerle ifade edebileceğinizi ya da gösterebileceğinizi listeleyebilirsiniz.Kendinizi mutlu olduğunuz bir anın içinde düşünebilir gözünüzün önüne getirebilir ve o anda ki pozitif şeylere odaklanmayı deneyebililrsiniz bunu olabildiğince rahat bir ortamda mümkünse oturarak gözleriniz kapalı bir şekilde uygulamayı deneyebilirsiniz.Bu uygulamalar neticesinde mesajınızda şikayetçi olduğunuz bir çok konunun çözülebileceğini ve sizi iyi hissettirebileceğini göreceksinizdir. Umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Sevgilerle ve musmutlu olmanız dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

Cevaplanmış benzer sorular