Borderline hastalığıyla nasıl başa çıkılır?
Hayatimi aşırı etkiliyor ilaçlar da yan etki yapiyo devler hastanesi umursamıyor günlük hayatta cok zorlanıyorum aşırı aglama hissi uyuma hissi ve hayattan kopma isteği geliyo kendimle bas edemiyorum artık çok zorlanmaya başladım sanki içimde iki kisi var biri cok iyi niyetli biri cok kötü bi polar değilim ona eminiz ilac desteğini vucudum da beynim de onaylamiyor nasil başa çıkabilirim
Bu soru 21 Eylül 2024 20:34 tarihinde Psikolog Arya Khadivi Sohrabi tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Öncelikle borderline, diğer ismi ile sınırda kişilik bozukluğu ile yaşamanın oldukça zorlayıcı olduğundan bahsedebilmek mümkündür. Bu noktada semptomlarınızın günlük yaşamınıza yansımasını kapsamlı bir şekilde öğrenmek oldukça mühimdir. Kısaca borderline kişilik bozukluğu, kişilik bozukluklarının B grubunda bulunan, dürtüsellik ve ruh halinde dalgalanmalar ile karakteristik bir bozukluktur.
Buradaki önemli hususlardan biri de tanınızı bir psikiyatri doktorunun belli bir süreçte sizinle çalışarak koymasıdır. Eğer bu şekilde bir tanınız mevcut ise semptomlarınızın şiddetine göre, olabildiğince aynı psikiyatrist ile çalışarak ilaç tedavinizin sürdürülmesi oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ilaç tedavisinin yanı sıra, Şema Terapi ve Aktarım Odaklı terapi oldukça etkili yöntemler olarak bilinmektedir.
Eğer yukarıda bahsettiğim şekilde bir tanınız var ise ilaç tedavisi ve psikoterapiyi (psikiyatrist ya da psikoloğunuz ile) bir arada yürütmek önemlidir. Yazdıklarınızdan yola çıkarak ana semptomların yanında depresif bir takım semptomlar da gösterdiğinizi söylemek mümkün. Bu depresif semptomlar ise mevcut problemlerinizle baş edebilme esnekliğinizin azaldığı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ile baş edebilmek noktasında ise istikrarlı bir şekilde tedavi planına uymanız, düşüncelerde ve duygularda tutarlı olmayı anlamaya çalışmanız ve kendinizi nasıl biri olarak gördüğünüzü gerekirse yazarak ve yazdıklarınızı tekrar okuyarak iç görü kazanmaya yönelik çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Hastane konusunda ise seçtiğiniz psikiyatristin özellikle sizin mevcut durumunuz ile ilgileniyor ve çalışıyor olması önemlidir.