Çocuğum öğretmeni tarafından darp edildi ve güven sorunu yaşıyor
Merhaba oğlum 2. Sınıfta öğretmeninden şiddet gördü kafasını 3 kez sıraya vurmuş ve çenesinden tutup geriye doğru yasladığında sırası devrilmiş ve damağı iç kısmı yarılmıştı ondan öncesinde de sınıf arkadaşını tuvalet ihtiyacı için izin istediğinde dövmüş şu anda kakasını tutuyor tuvalete gitmek istemiyor okulunu çok seviyor şimdiki öğretmenine güvenemiyor ödevlerinde sorun yok evde de olmuyor sadece okulda böyle teşekkür ederim kolay gelsin
Bu soru 7 Ekim 2024 19:05 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Ebeveynlerin yanında ilkokul öğretmenlerinin de çocukların kişilik gelişimlerinde önemli rolü olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Özellikle şiddete maruz kalan çocuklarda tuvalet kaçırma / tuvaleti tutma davranışını sıklıkla görüyoruz. Tuvalet tutma davranışın altında “bunu yapabiliyorum, bu benim kontrolümde, kimse istemediğim sürece bunu bana yaptıramaz” düşüncesi yatar. Çünkü çocuk bu davranışlarla nasıl başa çıkacağını bilemez, elinden ne geliyorsa onu yapmaya çalışır. Burada sorunun çözümü için çocuğun bu travmaya tekrardan maruz kalmaması gereklidir.
Şu anda çocuğunuzun güven problemi yaşaması da oldukça normal, dünyanın güvenilir bir yer olmadığını düşünüyor olabilir. İnanın bu düşünceye sahip çocukların yetişkin yaşamlarında da belli güven problemleri ve farklı sorunlar yaşadığını terapilerde görebiliyoruz. Çocuğunuza güvende olduğu hissini vermelisiniz.
Mutlaka şiddet gördüğü öğretmenden uzaklaşması gerekiyor. Bu noktada kimsenin çocuğunuza şiddet gösterme hakkına sahip olmadığını bilmenizi isterim, şiddet hiçbir şeyin çözümü değildir. Eti senin kemiği benim mantığı oldukça eski ve cahil insanlara ait düşüncelerdir. Çocuğun yaptığı olumsuz davranışların elbette yaptırımı olmalıdır, çocuklar yapmaması gereken davranışların hoş karşılanmadığını anladıklarında o davranıştan vazgeçerler ancak tepki vermek şiddet yoluyla gerçekleştiğinde bu düşünce çocukta pekişir ve ilerleyen zamanlarda arkadaşlarıyla oyunlarında dahil istemediği durumlarda şiddet gösterdiğini fark edersiniz, şiddet öğrenilir ve pekiştirilir. Herkesin öğretmen olmanın gerekliliklerine sahip olmadığını bir kere daha anlamış oluyoruz, bu düzeni değiştirmekte zorlanabiliriz, ancak kendi çocuğunuz için elinizden geleni yapmak durumundasınız, ileride bir sorun yaşadığında bu travmayı yaşatan öğretmen hayatınızda olmayacak.
Çocuklar hissettikleri duyguları ve düşüncelerini yetişkinler gibi ortaya koyamazlar, bu noktada terapi ile çocukların neler yaşadığını ortaya koyabiliyor ve olumsuz düşüncelerini değiştirebiliyoruz. Çocuğunuzda gördüğünüz davranış sorunlarını küçümsemeyin ve çözümünü ertelemeyin. Bir uzman desteğiyle yürümek faydalı olacaktır.
Şu anda öğretmen değişikliği sağlanmış olsa dahi sorun tamamen ortadan kalkmayabilir. Çocuğa bir daha böyle bir durum yaşamayacağını sözel yolla söyleseniz dahi aradaki güvenli bağın kurulması zaman alabilir, bu noktada öğretmenin çabası da oldukça önemlidir.
Umarım paylaşımlarımla sorunuza ilişkin sizi aydınlatabilmişimdir, tabiki her çocuk biriciktir ve farklı başa çıkma yöntemleri vardır, çocuğunuzu keşfetmek için çaba göstermelisiniz. Burada bu soruyu sormanız dahi çocuğunuz için doğru olanı yapmaya çalıştığınızı gösteriyor, dilerim ki sorunun çözümüne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
sevgiler.