Çocuğumdaki dalgınlığın sebebi ne olabilir?
4 yaşında bir kızım var anaokuluna gidiyor . kızımda fark ettiğim ve öğretmeninden de duyduğum bir durumu var. Kızımın kafası biranda dalıyor okulda da aynı dalgınlığı oluyormuş ancak odaklanma ve dikkat sorunu yok öğretmeni de aynı şeyi söylüyor. Akademik olarak başarısını etkilemiyor kafasının dalgınlığı hatta sınıfta kendinden büyüklerden daha iyi yapıyor her şeyi akademik olarak becerilerinin kabiliyetinin çok başarılı olduğunu söylüyor etkinliklerde hemen dikkatini tekrar topluyor uzun süre odaklanıyor ama serbest zaman anında dikkati çok dağınık çok fazla dalıyor diyor aynı şeyleri okul dışında bizde yaşıyoruz . O anlarda ne olduğunu ne düşündüğünü sorduğumda hiçbir şey diyor bize aktarmıyor sebebini. odaklanmasını gerektiren bir şey yoksa dalgın bir hali oluyor zaman zaman. Öyle anlarda ne söylediğimizi bazen duymuyor seslendiğimiz de ilk seferde tepki vermiyor biraz daha yüksek sesle söyleyince tepki veriyor ama okul ödevi yaparken bir şey öğrettiğimiz anlarda dışarı çıktığımızda karşıdan karşıya geçerken vs böyle bir dalgınlık yok dikkati çok iyi. Bunun sebepleri ne olabilir nasıl bir tutumla yaklaşmalıyız ?
Bu soru 12 Aralık 2024 21:53 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle çocuğunuzdaki bu problemi fark edip çözüm aramak istemenizi takdir ediyorum. Her ebeveyn bu kadar duyarlı olamayabiliyor ve bu gibi durumlar ileride daha büyük problemlere yol açabiliyor. Çocuğunuzun bu durumundan akademik başarısı etkilenmiyorsa ve belirttiğiniz gibi dikkat eksikliği yoksa çocuğunuzun iç dünyasında karmaşık birtakım olaylar olabilir. Çocuklar bu yaşlarda geniş bir hayal dünyasına sahiptir ve o anlarda aslında kendi iç dünyasına bir yolculuk yapıyor olabilir. Bazen çocuklar kendi iç dünyalarını oluştururken yoğun bir şekilde hayal kurar ve dünyadan bir anlığına soyutlanabilirler. Çocuğunuzun bu durumu neden yaşadığını anlamak için oynadığı oyunlardan yola çıkabilirsiniz.
Çocuğunuzun bu durumu yaratıcılık ve hayal gücü yoğunluğundan kaynaklanıyorsa bu iyi ve normal bir şeydir zengin bir içsel yaşama sahip olduğu anlamına gelir. Bazende çocuklar hislerinin farkında olamazlar ve bu hisleri anlamlandırmak için kendi içsel dünyalarına dönerler. Bir durum hakkında düşünüyor ama bunu ifade edemiyorsa kendi içinde çözmeye çalışacaktır. Çocuğunuzun yanında eşinizle tartışmamanız, eğer tartıştıysanız onun yanında barışmanız çocuğun kişisel gelişimi için önemlidir ve bazen böyle durumlarda çocuklar anlattığınız gibi kendi iç dünyasına bir anlıkta olsa kapanabilmektedir. Çocuğunuzun akademik başarısının bu durumdan etkilenmemesi, serbest zamanlarda kendi içine dönmesi uyaranların olduğu ortamlarda daha fazla odaklanma sağladığının göstergesi olabilir. İleride gireceği sınavlarda başarılı olması adına bunu bilmek yararlı olacaktır, eğer yaptırmadıysanız moxo testi yaptırarak çocuğunuzun bu durumunu daha iyi anlayabilirsiniz, bir psikologtan yardım alabilirsiniz. Umarım çocuğunuz kısa süre içerisinde bu durumdan kurtulur. Sevgilerle…