Çocuğumun konuşmaması normal mi?
Merhaba benim oğlum 27 aylık. Hala konuşamıyor. Yani anne baba abi yada sevdiği şeyleri söyleyebiliyor ama “su“ veya “su ver” vs demiyor İstediği şeyleri işaretle anlatıyor. İstediği şeyi söyletene kadar vermiyorum, anlamamış gibi yapıyorum ama ağlıyor ve daha fazla ağlıyor. Televizyon ve telefon bağımlısı asla değil günde 1 saat max. Ne yapacağım nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum. Ya da konuşmaması da normal mi bilmiyorum. Şimdiden teşekkürler.
Bu soru 24 Aralık 2024 09:47 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili ebeveyn,
Öncelikle çocuğunuzun dil gelişimine yönelik farkındalığınızın yüksek olması ve ne olduğunu anlamak ve ne yapabilirim düşüncesiyle çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Dil, alıcı dil ve ifade edici dil olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Alıcı dil, sözel ifadelerin anlaşılabilmesi iken İfade edici dil ise duygu ve düşüncelerin semboller ile ifade edilmesidir.
Çocuğunuzun 27 aylık yani 2 yaş 3 aylık olduğunu ifade ettiniz. Her çocuğun gelişim süreci, içinde bulunduğu ortam farklıdır ancak akranları ile kıyaslandığında belirgin düzeyde az konuşuyorsa değerlendirilmesinde fayda vardır. Çocuğunuzun bulunduğu gelişim döneminde alıcı ve ifade edici dil becerileri olarak neler beklediğimizi kafanızda bir şeylerin netleşmesi adına açıklayacağım.
Alıcı dil becerileri;
Kelimeler arası farklılıkları anlamasını bekleriz. Git, dur, büyük, küçük gibi.
Sıraları yönergeleri anlamasını bekleriz.
Öykü dinleyebilmeli.
Kullandığı objeyi tanımlayabilmeli.
Bazı tanımlayıcı sözcükleri anlayabilmeli. Ağlayan bebek, ıslak önlük gibi.
Yeni şeyler öğrenmek için dinleyebilmelidir.
İfade edici dil becerileri;
Çocuklar iki yaşına geldiğinde en az 50 civarında anlamlı ve işlevsel kelime haznesi olmasını bekleriz.
İkili birleştirmeler ve kısa cümleler ile kendisini ifade etmesini bekleriz.
Konuşmasının %50 civarında anlaşılır olmasını bekleriz.
Bu gelişim döneminde size sorular sorabilir.
Olumsuz anlamlı cümleler kurabilir.
Çocuğunuzun günde en fazla bir saat ekran kullandığını ifade etmişsiniz. Ekran maruziyeti birçok gelişim düzeyini olumsuz etkilemektedir. İlk 36 ay hiçbir şekilde çocuklarımızı ekranla tanıştırmamak önem arz etmektedir. Sonrasında ise yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak tablet, telefon, televizyon tüm cihazlar dahil yaşı*10 dakikadır. Yani 4 yaşındaysa 40 dakika, 5 yaşındaysa 50 dakika gibi.
Dil ve konuşma gecikmesinin farklı sebepleri de olabilir. İşitme kaybı, zihinsel engel, otizm, selektif mutizm yani seçici konuşmazlık gibi.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak öncelikle psikiyatrik bir rahatsızlık olmadığından emin olmanız gerekmektedir bu sebeple çocuğunuzu bir çocuk ergen psikiyatristine ardından dil ve konuşma terapistine götürmenizi rica edeceğim.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi ve kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen