Cocuklar için zaman yönetimi nasıl yapılır?
Oğlum 10 yasinda,ozellikle yemek yemesi çok uzun sürer. hatirlatip "hadi" demeden yemegine devam etmiyor. Hatirlatmayip biraktigimda da saatlerce masada kaliyor. film, vídeo izleyerek yiyor, ekran olmadiginda da oyun oynuyor oyalaniyor yine yemiyor. genel olarak zaman algisi olusturamadim. bir tek uyku saatleri duzenli.bebekliginden beri yemekle ilgili sorun yaşıyoruz, en bilindik besinlerin bile tadini bilmiyor, denemesine ikna etmek çok zor her seferinde. Nasıl planlamasina yardımcı olabilirim bilemiyorum. oyun/ders saatlerinde de hatirlatmasam bir duzen olmaz, birakip karismasam yetistiremiyor ödevleri o zamanda huzursuz oluyor ama bu ona ders olmuyor yine aynı dongude tekrar...
Bu soru 24 Mayıs 2024 09:07 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, yaşadığınız bu zorluk günümüzde oldukça yaygın. Bir çok ebeveyn danışanımdan dinlediğim problemler arasında. Çözümü her aile yapısında farklı ve zaman alıcı olabilir. Çünkü yemekle ilgili bu sorunların temelinde çeşitli faktörler yatar. Sizin de bu konuda yapabileceğiniz bazı şeyler var ama bunları sakin ve hem çocuğunuza hem de kendi ebeveynliğinize karşı ön yargısız biçimde uygularsanız daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz :)
Sabır ve anlayış böyle davranış kazanımı dönemlerinde en önemli sermayelerden biridir. Öncelikle, sabır ve anlayışınızı koruyun. Evet bazen sükuneti korumak çok zor olabiliyor. Fakat bu tarz alışkanlıklar değişmek için zaman alabilir ve ani tepkiler sıkıntılı olabilir.
Olumlu modelleme konusunda kendinizi gözlemlediniz mi? Kendiniz yemek yerken, oğlunuzun yanında olumlu bir model oluşturun. Onun dikkatini çekmek için yavaşça ve keyifle yemek yiyin. Danışanlarımla çalışırken tahmin ettiklerinden daha etkili olan kısım buydu. Hem çocuklar hem yetişkinler, karşısında gördükleri kişinin neşesine ve iştahına özenir. Ona katılır. Burada istikrarınızı ve doğallığınızı korumanız önemli.
Yemek zamanı sınırlaması sizin ailenizde ne şekilde uygulanıyor? Yemek süresini belirli bir süreyle sınırlayın. Örneğin, 30 dakika içinde yemeğini bitirmesi gerektiğini belirleyebilirsiniz. Bu süre sonunda yemeği bitirememişse, tabağını kaldırabilirsiniz. Ancak, bu sınırlamayı ona önceden haber verin ve adil olun. Genellikle bunu da oyuna çevirebiliyoruz. Baskı ve gerginlik hissettirmeden, sakin ama net bir tavır sergiliyoruz.
Ödül ve cezalar konusu duruma göre, doğru uygulandığı şekilde yararlı olabiliyor. Yemek yeme sürecinde olumlu davranışları ödüllendirebilirsiniz. Örneğin, yemeği belirli bir sürede bitirdiğinde özel bir aktiviteye katılma veya sevdiği bir şeyi yapma gibi. Ancak cezalandırma yerine, olumlu davranışları pekiştirmek daha etkili olabilir.
Besinleri tanıma ve tadına bakma tekniğini çok işe yarar bulmuşumdur. Çocuklarımızı merakından yakalamak çok kıymetli ve etkili bir yöntem. Belki de farklı besinleri tanıma ve tadına bakma konusunda onu teşvik edebilirsiniz. Bunun için belirli aralıklarla birlikte farklı yemekler yapabilir veya dışarıda yemek yiyebilirsiniz. Ancak, bunu zorlamamak ve baskı yapmamak önemlidir.
Yemeği eğlenceli hale getirmeye odaklı aslında genel fikir. Yemek zamanını daha eğlenceli hale getirmek için farklı stratejiler deneyebilirsiniz. Örneğin, yemek sırasında birlikte sohbet etmek, masayı güzel bir şekilde dekore etmek veya yemeği oyunlarla ilişkilendirmek gibi.
Eğer bu sorunla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, bir ebeveyn olarak profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Terapi, size daha kişiselleştirilmiş ve etkili stratejiler önerebilirler. Çünkü çocukların gelişim dönemi her aşamada farklı sorunları ve ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Temel bir bilince ve baş etme becerilerine sahip olmak adına alt yapınızı güçlendirmek uzun vadede daha yararlı olur. Her konuda ve dönemde ayrı bir yıpranma ve bocalama sürecine girmeyi önler.
Çünkü her çocuk farklı ve bu zorlukların üstesinden gelmek için bazen deneme yanılma yöntemlerine başvurmak bile dengeyi olumsuz etkileyebiliyor.
Çocuğunuzun harika anılarına şahit olduğunuz bir ömür dilerim.
Sağlık dileği ve saygılarımla...