Psikoloji

Depresif ve kötü ruh halimden nasıl kurtulurum

Gizli Kullanıcı11 Şubat 2025 00:39

Kendimi özellikle geceleri çok depresif hissediyorum genelde insanları güldüren neşe şaçan biriyim çevreme ama kendime çok kötü biriyim içimde sanki bir ateş var sürekli öleceğimi düşünüyorum veya hissediyorum iyi değilim özellikle ananemin vefatından sonra kendimi çok kötü ve yanlız hissediyorum ananemi çok seviyorum bana göre hala ölmemiş gibi ama onu çok özlüyorum kendimi hiç iyi hissetmiyorum derslerimde başarılı olmak istiyorum olamıyorum kendimi toparlayamıyorum hiç birşeye yetemiyormuş gibi hissediyorum bide kilo aldım üstüne artık hiç hayat enerjim yok herşey bomboş geliyo ne olursa olsun mutlu değilim büyük bir boşvermişliğin içindeyim üstelik üniversite öğrencisiyim derslerime çalışmıyorum herşey kötü gidiyo kendimi tek hissediyorum gelecek kaygım var napıcam bilmiyorum kafayı yemek üzereyim bide ölmekten çok korkuyorum.

Bu soru 16 Şubat 2025 16:40 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, paylaştığınız durumların sizin için oldukça zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum, duygularınızı böylesine açık yüreklilikle ifade ettiğiniz için de sizi takdir ediyorum. Bu destek alma cesaretinizin yaşadığınız zorluklarla başa çıkmanızda size güç vereceğine inanıyorum. Kendinizi depresif hissettiğinizi belirtmişsiniz, bu his yaşamımızın belli zamanlarda hemen hepimizin deneyimlediği bir durumdur. Yaşama karşı ilginin azalması, hiçbir şey yapmak istememe, erteleme davranışları, uyku ve yeme problemleri…. Yaşadığınız her şey aslında var olan sorununuzun bir parçası. Bunun belli yaşam olaylarıyla tetiklendiğini görebiliyorum, anneannenizin vefatı sizi oldukça etkilemiş, şu andada içinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak istediğinizin farkındayım, öncelikle sakin olun ve iyileşmek adına atacağınız adımlara karar verin.

Anneannenizin vefatı sizi derinden etkilemiş ve bu gayet doğal. Kaybettiğimiz sevdiklerimizle olan bağlarımız, onların fiziksel varlığı sona ermiş olsa bile devam eder. Anneannenizle olan anılarınız ve hissettikleriniz, onunla olan bağınızı yaşatmaya devam ediyor. Onu özlemeniz çok insani bir duygu. Böyle hissetmemeniz gerekiyormuş gibi gelebilir, artık hayatınıza devam etmeliymişsiniz ve bunun sizi etkilememesi gerekli gibi düşünebilirsiniz, oysa yas süreci herkes için farklıdır ve yasınızı şöyle yaşamalısınız gibi bir şey söz konusu değildir, burada yapılacak olan sizi çok daha büyük bir olumsuzluğun içerisine çekecek davranışlardan uzak durmaktır, bu beraberinde birçok psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir. Sizinle beraber yaşadıklarınızı anlamlandırmaya çalışarak, iyileşme adına neler yapabileceğinizi konuşalım.

Derslerinizde başarılı olma isteğiniz ve bu konuda yaşadığın zorluklar, sizi ekstra stres altında hissettiriyor olabilir. Üniversite dönemleri zaten başlı başına yoğun ve yorucu olabilirken, bir de duygusal yükler eklendiğinde bu durum daha da karmaşık hale gelebilir. Bu süreçte küçük adımlarla ilerlemeye çalışmak faydalı olabilir. Bunun için

Premack İlkesi yöntemini deneyebilirsiniz. Bu sayede erteleme davranışınızın da önüne geçebilirsiniz. Bu ilke şunu söyler; gerçekleşme olasılığı yüksek olan bir davranışınızın ön koşulu olarak, gerçekleşme ihtimali düşük olan bir davranışınızı belirleyin. Hemen örnek veriyorum;

Örneğin; ders çalışmanız gerekiyor = şu anki koşullarda gerçekleşme ihtimali düşük bir davranış.

dizi veya film izleme alışkanlığınız var ve oturup telefondan bir şeyler izlemek = gerçekleşme ihtimali yüksek olan bir davranış.

O halde şunu uygulamalısınız; Bir şeyler izlemem için öncelikle ders çalışmam gerekiyor. Burada ders çalışma ön koşul olacağı için istenilen davranışı gerçekleştirme isteğiniz artacaktır. Bunun yanında ders çalışmak için kısa süreli hedefler koymak ve bunları başardıkça kendinizi ödüllendirmek, motivasyonunuzu artırabilir.

Kilo aldığınızı ve bunun da ruh halini etkilediğinizi söylemişsiniz. Bedensel değişimler, ruhsal durumlarımız üzerinde etkili olabilir, bunun yanında ruhsal durumumuz da bedenimizde değişikliklere neden olmaktadır. Unutmayın ki, fiziksel görünümümüzden çok daha fazlasıyız. Küçük adımlarla sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek, zaman içerisinde hem ruhsal hem de fiziksel olarak iyi hissetmenize katkı sağlayabilir.

Ölüm korkunuzun sağlıksız yaşamınızla tetiklenmiş olabileceğini düşünmekteyim, ölüm; yaşayan herkes içindir ve bizler doğduğumuz anda ölüme giderek yaklaşan canlılarız, bu büyük bir gerçek olmakla birlikte sürekli de öleceğimizi düşünmeyiz, burada sizi ölüme yaklaştıracağını düşündüğünüz davranışlarınızı fark etmelisiniz, şu anda “dayanıksız” olduğunuzu görebiliyorum, başınıza bir şey gelirse onunla mücadele edemeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz, ancak gerçek böyle değildir, şu anda yaşamdasınız ve tek bir yaşamınız var, bir şey olursa onunla o zaman ilgilenebilirsiniz. Anneannenizin vefatı “yaşamda her an her şey olabilir ve yaşam öngörülemez” düşüncelerine sahip olmanıza neden olmuş olabilir. Yaşadığınız “şu anı” daha yaşanabilir bir hale getirmeye çalışın.

Çevrenizdeki insanlara neşe saçan biri olmanız, içsel dünyanızdaki karmaşıklığın başkaları tarafından fark edilmesini zorlaştırabilir. Ancak unutmayın ki, herkesin hayatında iniş çıkışlar olabilir ve kendinizi kötü hissetmeniz de bu iniş çıkışların bir parçasıdır.

Gelecek kaygısının ve yalnızlık hissinin sizi boğduğunu hissetmeniz de çok anlaşılabilir bir durum. Geleceğe dair belirsizlikler çoğumuzu endişelendirir. Burada önemli olan, bu duygularla başa çıkmak için kendinize destek olacak yollar bulmaktır. Kendine zaman tanıyın, küçük adımlarla ilerlemek uzun vadede daha sürdürülebilir bir mutluluk getirir.

Yaşamda tek başımıza mücadele edemeyeceğimiz zamanlar vardır, profesyonel destek bu yüzden önemlidir, olumsuz duygularla başa çıkmanız ve iyileşme için psikolojik destek almanızı tavsiye edebilirim.

Sevgiler.


Geri bildirimlerin bizim için çok değerli! Deneyimlerin doğrultusunda görüşlerini paylaşarak uygulamamızı daha iyi hale getirmemize yardımcı olabilirsin. Anketi doldurmak için buraya tıklayabilirsin.Teşekkür ederiz!”

Cevaplanmış benzer sorular