• Anasayfa
  • Sorular
  • Devamlı endişeli-kaygılı hissetmek, kötü olaylar olacağı düşüncesi
Psikoloji

Devamlı endişeli-kaygılı hissetmek, kötü olaylar olacağı düşüncesi

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 07:37

Merhabalar, üniversite hazırlık dönemimden beri kaygı bozukluğu ile savaşıyorum gitmediğim psikolog ve psikiyatrist nerdeyse kalmadı. Biraz daha büyüdükçe daha farkında olmaya başladım tabi . Mesleğimi elime aldım evlendim yeni bir şehire taşındım hersey yolundaydı taa ki 2020 yılında babamin ilk hastalanmasina kadar, sabahin ilk satleryle ani bir telefonla hersey basladi . Beyin kanaması ardından beyin tümörü beyin ameliyatı ve son 6 8 ayının kalmasını öğrenmemiz pandemi ile beraber sık sık babamin yanına gidememem derken 2022 yılında babami kaybettim yine anı bir telefonla vefat haberini aldım. Onun üzerine yas surecini atlatamadığım için psikiyatrist tedavisi aldım çünkü aşırı takıntılarım ve ağlama krizlerim başlamıştı. Takıntı durumum ise devamli ocağı kapiyi kontrol etmem camları kontrol etmem vs gibi. 1 yıl tedavi gördüm ve nihayet iyileştim dedim; bebek tedavisine başladım hamile kaldım sebepsiz yere 2 aylıkken kalbinin durduğunu ve bi an önce kürtaj olmam gerektiğini öğrendim, bununla birlikte 3.5 yuldir çalıştığım iş yerinden ayrılmak durumunda kaldım. Evde kendime zaman ayırıp psikolojik ve fiziksel olarak toparlamak gerekiyordu. Kürtaj sonrası yaşadığım psikolojik sıkıntıdan sonra urtiket ve egzama oldum bagirsak ağrısından duramadim . Biraz kendimi toparladım yaşadığım yere dönerken evimi şu bastı boru patladı ve yeni taşınmıştım ve üst kat kaynakli idi. Üst kat komşuma durumu anlattım vs. Problem çıkarttı böyle komşuluk mu olur vs bize laf attı sadece tabu büyük kavga falan olmadı. Ama bu olaydan sonra ben evde duramamaya kalp carpisintisindan uyuyamamaya başladım

Cunku ya tekrar olursa yine onunla muhatap olmak zorunda kalırsak eşimle kavga ederlerse bu sefer ev masrafını karşılamazsa kavga çıkarsa gibi tetikte durmaya başladım , ilerde çocuğum olduğunda ya bisey olursa yine gibi drvamli düşüncelerim artmaya başladı. Eşimle bu noktada hep konuşuruz beni kaygilandiran düşündüren şeyleri hep paylaşırız ama ya o bi gun yanımda olmazsa nasıl baş ederim devamli endişeli devamli korkarak yaşamak istemiyorum

Bu soru 9 Temmuz 2024 12:52 tarihinde Uzman Psikolog Özlem Kayacan tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba güzel insan.

İnsan beyni muazzam bir yaratılışa sahip. Zihnimizden gün içinde ortalama 50-60 bin düşünce geçiyormuş! Ne kadar çok değil mi? Ancak çoğunun farkında bile değiliz.


Gemiyi yüzdüren okyanustaki sudur, ancak aynı su geminin batmasına da neden olur. Okyanustaki su; gemiye gelir, çarpar ve gider. Geminin içine giremez. Eğer girecek bir yol bulursa, kütlesi arttıkça gemiyi batırır. İşte düşünceler de böyledir. Gün içinde zihnimizden geçen 60 bin düşünce bizi yormaz, taa ki biz içlerinden bir ya da birkaçını seçerek zihin dünyamızda tutmayı tercih edene dek.


Çevremizdeki her şeye farkında bile olmadan anlamlar yüklüyoruz, bir şeyin iyi ya da kötü, tehlikeli veya güvenli olduğuna dair kararlar veriyoruz. Bu kararları bazen elde ettiğimiz kanıtlar çerçevesinde, doğru bir şekilde verirken bazen de tamamen kişisel çıkarımlarımızla, yanlı ve yanlış bir şekilde elde ediyoruz. Bilişsel Davranışçı Terapide, adına “Bilişsel Çarpıtmalar” denilen bir mekanizma mevcuttur. Bilişsel Çarpıtmalar, tıpkı tozlu, kirli, buğulu bir gözlük arkasından bakıyor gibi gerçeği olduğu gibi görmemizi engeller.


Sıkıntılı, üzgün veya kaygılı hissettiğimizde de “Bilişsel Çarpıtma” dediğimiz, bir dizi yararsız düşünme tarzı eşlik eder. Bunlar otomatiktir, biz fark etmeden zihnimize girerek duygu ve düşüncelerimizi etkilerler. Bu düşünme tarzlarından bazılarının sürekli kullanılması durumunda, duygusal sıkıntı kaçınılmaz boyuta ulaşır.


İnternet ortamında Bilişsel Çarpıtmaların listesine ulaşabilirsiniz. Kendi yararsız düşünme tarzlarınızı tanımladıktan sonra, onları günlük yaşamda fark etmeye başlarsınız. Bu düşünceler, genellikle üzücü bir olaydan hemen önce veya olay sırasında ortaya çıkarlar. Onları fark etmek, bu düşüncelere meydan okuyarak onlardan uzaklaşmaya ve böylece durumu farklı ve daha yararlı bir şekilde görmenize yardımcı olabilir. Nasıl ki bir duman dedektörü bize yangından önce sinyal verip zaman kazandırıyorsa, işlevsel olmayan yararsız düşüncelerimizin farkında olmak, düşüncelerin bize hissettireceği duygulara kapılmadan fark etmemizi ve durumu yönetebilecek zamanı bulmamızda yardımcı olur.


Neler yapabilirsiniz?


Zihninizden geçen düşünceleri tıpkı bir bulutu izler gibi izlemeyi deneyin. Bulutları izlerken yargısız ve tarafsız bir tutum sergileriz. Bir bulutun diğerinden daha önemli yada diğerinden daha tehlike dolu olduğunu düşünmeyiz. Buradaki amacımız düşünceleri durdurmak değil, onları sakince izleme antremanı yaparak bu yetimizi geliştirmek.


Bilinçli farkındalık (Mindfullness) uygulamalarıyla gün içinde kaygı semptomlarını rahatlatabilirsiniz. Bilinçli farkındalık, dikkatinizi tarafsız ve nazik bir şekilde yönetme becerisidir. Modern dünyada yaşarken, zihnimiz ve vücudumuz arasındaki bağlantıyı her geçen gün kaybediyoruz. Düşüncelerinizi, düşüncelerinizle açığa çıkan duygularınızı nazik bir şekilde gözlemleyebilmek, bu tüm bunların nefesinize ve vücudunuza olan etkisini anlamak bu bağlantıyı yeniden kurmanızı, vücudunuzun sizinle kurduğu sessiz iletişimi güçlendirebilir.


Eğer kendi düşünce – duygu – davranış sisteminizi ve bu sistemin kaygılarınızla olan ilişkisini daha iyi anlamak, bilişsel çarpıtmalarınız yoluyla ortaya çıkan işlevsiz düşünce tarzınızı bulmak ve onları sağlıklı ve işlevsel düşüncelerle değiştirmek konusunda zorlanıyorsanız Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüyle çalışan bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu destek, ihtiyaçlarınıza yönelik kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla süreci daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde yönetmeni sağlayabilir.


Sevgiyle kalın, kendinize iyi davranın.

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim, ne demek istediğinizi Çok iyi anladım hemen araştırmalarima başlıyorum

pskozlemkayacan

Rica ederim 🤗 verdiğim cevabın size fayda sağlaması beni mutlu etti, sevgiler 🌻

Cevaplanmış benzer sorular