Dizi ve filmlerden abarti sekilde cok etkileniyorum
Merhabalar ben herhangi bir dizi ya da film izledigimde, kitap okudugumda asiri etkisinde kaliyorum. film bitince kalbim küt küt atiyor zor nefes aliyorum. sebepsiz bir sekilde cok duygusallaşıyorum. artik film izlemekten bile korkuyorum ya etkisinde kalirsam diye. bazen yeri geliyo agliyorum (bunlar film sirasinda degil film bittikten sonra yasaniyor). bazen filmdeki karakterlerle kendimi ozdeslestiriyorum o zaman daha cok duygusallasip etkisinde kaliyorum. filmi izledigim gun boyunca yatana kadar kalbim kut kut atar ve bi turlu kendime gelemem. izledikten sonraki 3 gun icerisinde de surekli aklima gelir. aklima geldikce de kötü olurum. ayni sebepten mi bilmiyorum ama yuksek sesle muzik dinlemeye baslarsam da kalp ritmim yukseliyo. igrenc bi his bi seylerin etkisinde kalmaktan cok yoruldum. acip film izlemeye bile cekiniyorum. ozellikle kalp ritmimin yukselmesi beni daha kotu yapiyo. gozumu her kapattigimda filmdeki sahneler karakterler gozumde canlaniyo. ve film sonrası anormal derecede duygusallasiyorum sebebi nedir normal bi sey mi? degilse de cozumj var mi? neler yapmam gerekiyo lütfen yardim edin
Bu soru 6 Mayıs 2025 11:15 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle deneyimliyor olduğun bu süreci benimle paylaştığın için seni tebrik etmek isterim. Çünkü böyle bir süreç için adım atıyor olmak gerçekten hiç kolay değildir. Bu nedenle sende kendini tebrik etmelisin. Elimden geldiğince sana yardımcı olmaya çalışıyor olacağım.
Kimi insanların duygusal hassasiyetleri diğer kişilere oranla daha yoğundur. Bunu aslında şu şekilde betimleyebiliriz: bazen sanki içinizdeki antenler daha hassas çalışıyor; filmlerdeki sahneler, karakterlerin duyguları ya da hikâyeleri doğrudan kendi iç dünyanıza dokunuyor gibi bir hissiyat hissederiz. Bu oldukça net ve anlaşılır bir tepkidir. Bu nedenle film veya dizi izlemekten uzak durmaya çalışabilir kendinizi bu konulardan daha fazla soyutlamaya çalışabilirsiniz. Özellikle de bu belirtilerin kalp atış hızınız ile doğru orantılı olarak artması da yalnızca duygusal değil fiziksel olarak da sizi oldukça yoruyor olmalı.
Kimi zaman gerçek hayatta ifade edemediğiniz ya da bastırdığınız duygular, bir filmin, kitabın içindeki dünya sayesinde birden ortaya çıkabiliyor. Hangi karakterle özdeşleştiğinize, hangi sahnelerin sizi daha çok etkilediğine bakarak, aslında içinizde hangi duygunun biriktirdiğiyle ilgili ipuçları da bulabilirsiniz. Her zaman bundan kaynaklı olacak değil tabiki ama emin olabilmek için bunları tanımlamak size yardımcı olacaktır.
Fiziksel belirtiler (kalp atışında hızlanma, nefes darlığı, bahsettiğiniz huzursuzluk) zaman zaman kaygı bozukluklarında da karşımıza çıkan yaygın belirtilerdir. Özellikle duygusal tetikleyiciler karşısında vücudunuz verdiği tepkiler aslında sizi beyninizin tehlikeli olarak algıladığı durumlardan sizi korumak ve belki de uzaklaştırmak için bu şekilde ortaya çıkıyor olabilir. Ancak unutmayın bu hayat ve düşünceler sizin onları değiştirebilir ve yönetebilirsiniz. Peki nasıl yapacağız?
Şimdi, isterseniz birkaç küçük öneriyle, bu döngüyü biraz olsun yumuşatmayı deneyebiliriz:
1. İzlerken veya okurken kendinizi gözlemleyin: Duyguların yükseldiği anlarda, bir durup, kendinize “Şu anda ne hissediyorum?” diye sormak ve kısa bir nefes egzersiziyle (4 saniye burundan nefes al, 4 saniye tut, 4 saniyede yavaşça ver) bedeni rahatlatmak faydalı olabilir.
2. Sınırlar koyun: Tamamı ağır, travmatik ya da çok duygusal yapımlar yerine, bazen daha hafif, komik veya sıcak hikâyelerle başlamak iyi gelebilir. İlk etapta izlediğiniz şeyleri kontrol altında tutmak, sizi daha az riskli bir alanda tutmakla birlikte rahatlamanıza da yardımcı olacaktır.
3. Kapanış rutini oluşturun: Film ya da kitap bittiğinde, küçük bir yürüyüş, bir bardak rahatlatıcı bir bitki çayı eşliğinde sakin bir şeyler dinlemek ya da kısa bir meditasyon yapmak, kendinize “şimdi buradayım, film bitti”’ şeklinde dönüş yapmanıza yardımcı olur.
4. Duygularınızı dışavurun: Özellikle etkisinden kurtulamadığınız zamanlarda, bir deftere yazmak veya günlük tutmak, “bu filmde bana asıl ağır gelen neydi?” diye kendinize sorup yanıtlamaya çalışmak rahatlatıcı olabilir. Hislerinizi yazıya dökmek sizi rahatlatacağı gibi temelde yatan ve bu belirtileri oluşturan asıl nedenleri de bulmanıza yardımcı olacaktır.
5. Müzik konusunda da kontrollü olun: Yüksek sesin kalp ritminizde yarattığı değişimi fark ettiniz, bu çok kıymetli bir gözlem. Bazen biraz sessizlik, bazen de daha yavaş tempolu müziklerle kendinizi dengelemeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle en rahat olduğunuz ve sizi en rahat hissettiren sesin farkına varabilirsiniz.
Bu süreçte “ben neden böyleyim?” diye kendinizi yargılamaktan da mümkünse uzak durun. Aynı durumları veya olayları yaşamıyor olsak da herkesin zorlandığı bir şeyler olabileceğini unutmayın. Burada önemli olan sizin bu olaylara nasıl baktığınız ve engelleri nasıl aştığınızdır.
Umarım cevabım sizin için verimli olmuştur. Adım adım belki de biraz zaman isteyen bir süreç olacak ama sonunda verim alabileceğinize dair kendinize güvenin
Sevgiler,