Sosyal Hayat

Düşüncelerimi nasıl kontrol altına alabilirim?

Gizli Kullanıcı2 Ağustos 2024 08:42

Merhaba ben Huriye. Ben çok olumsuz düşünen biriyim. Bu olumsuz düşüncelerim panik atak ve anksiyeteye neden oldu. 2 yıl önce tedavi gördüm ve iyileştim ama geçtiğimiz haziran ayında panik atak ve anksiyete çok yoğun bı şekilde tekrar başladı gene tedaviye başladım ama kendimi iyi hissetmiyorum. Sürekli tekrar panik atak tutacak diye toplum içine ve evden olabildiğince çıkmamaya çalışıyorum. Çıktığımda sanki başım dönüyor, gözüm bulanık görmeye başlıyor gibi hissediyorum. Artık sıkıldım düşünmekten. Her şeyi akışına nasıl bırakabilirim?

Bu soru 2 Ağustos 2024 13:15 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, yaşadığınız problem dış uyaranların çarpıtılmış olarak algılandığı ve bunun sonucunda ortaya çıkan belirtilerle baş edememe durumudur. Panik atak yalnızca panik atak geçirilen durumda ortaya çıkan bir sorun değildir, kişinin daha öncesinde panik atak geçirmeyle ilgili kaygıları vardır, panik atak geçirmemek adına ise birtakım kaçınma davranışları vardır. Tedavide öncelikle kişinin bu kaçınmaları üzerinde durulur, örneğin; panik atak geçirme riskine karşı evden çıkmamak bir kaçınmadır, kendinize güvene almanızı sağlayan bir güvenlik davranışıdır. Güvenlik davranışlarının ortadan kalkması adına kişiye panik atak geçireceğini düşündüğü durumlarla yüzleşmesi sağlanır; bu yüzleşme gerçek hayatta olabileceği gibi imgeleme(zihinde canlandırma) yoluyla da olabilir. Bunu bir örnekle açıklamak isterim:

Sizden istenen davranış çok hızlı bir şekilde merdiven inip-çıkmak olsun.

Bu davranışın sonunda kalbiniz hızla çarpacaktır, yüzünüz kızarabilir, bacaklarınız titremeye başlayabilir. Tıpkı panik atak geçirirken yaşadığınız gibi. Ancak o an panik atak geçirmiyorsunuz ve aynı vücut tepkilerini yaşıyorsunuz, bu tepkiler sizi panik ataktaki kadar rahatsız etmeyecektir, o halde kalbin hızla çarpması ve terleme bir felaket değildir, bir süre sonra kendiliğinden geçecektir, Panik atağın da aynı süreçlerden geçtiğini bilmelisiniz, panik atak öldürücü değildir, panik atak geçirdiğiniz durumlarda öncelikle nefesinizi kontrol etmelisiniz, hızlı kalp çarpmasının nedeni nefesinizi kontrol edemediğiniz içindir.

Merdiven in-çık davranışının yanı sıra zihninizde panik atak geçirdiğiniz durumları canlandırın, buna maruz kalmadığınız sürece bu duruma alışmanız zor olacaktır. Bunu yaparken şu an burada ve güvende olduğunuzu unutmayın.

Kaygıyla ilgili Mindfulness terapinin nefes ve beden egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. YouTube üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Hiç kaygılanmamak elbette mümkün değildir ancak kaygınızı baş edilebilir seviyede tutmak için başa çıkamadığınız durumlarda yardım almak önemlidir.

iyi günler dilerim.