Psikoloji

Duygularda dalgalanma konusunda ne yapabilirim?

1sadeo10 Temmuz 2024 08:54

borderline hastasıyım çok fazla duygusal dalgalanmalar yaşıyorum aile sosyal ve romantik ilişkilerim de boğuluyorum kapana sıkışıyorum sürekli hayır diyemediğimden kendi sınırlarımı işgal etmelerine izin veriyorum psikiyatrik destek alıyorum ama halen aşamadım bu durumu istemsizce önce her şeyi anlatıyorum sonra pişmanlık duyuyorum çevremdekiler ya sıkılıyor benden ya da sürekli çatışma halindeyiz bu hal bütün hayatımı olumsuz yönde etkiliyor bu durumdan nasıl kurtulabilirim

Bu soru 21 Temmuz 2024 13:26 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Zaman zaman kendinizi aşırı değersiz hissettiğiniz, ilişkiler içerisinde sınırlarınızı koyamadığınızdan istikrarlı bir şekilde yürütemediğimiz, duygularımızın aşırı inişli çıkışlı olduğundan günlük işlevinizin, kişisel yaşantınızın ve sosyal ilişkilerinizin zarar görmesine neden olabiliyor.

İlişkilerde sınır koyamadığınızdan hayır diyemediğini ve artık bunun sizi olumsuz etkilediğini fark etmişsiniz. İlişkilerde sınırları belirleyici kılan hayır deme davranışını engelleyen olumsuz düşünceler olabilir. Bu olumsuz düşüncelerden kaçındığımız, gerçekleşmesinden korktuğumuz için kendimizi değersizleştirerek, başkalarının isteklerine, tercihlerini öne çıkarttığımızdan hayır demek zorlayıcı bir hale geliyor. Farkında olmadığımız durumlar vardır. Mesela hayır dediğimizde bencil biri olduğumuzu düşünürüz. Hayır dediğimizde bir daha asla sevilmeyeceğimizin inancına kapılırız. Bazen hayır dersek karşımızdaki kişiyi kıracağımızı, üzeceğimizi düşünürüz. Belki en temel olumsuz inancımız terk edileceğim düşüncesidir. Farkında olmamız gereken ise hayır dediğimizde bencil biri olmadığımız, başkalarını kırıp üzmediğimiz, hala sevileceğimiz ve terk edilmeyeceğimizdir. Hayır dememiz bize sadece kendimize verdiğimiz değerin farkında olduğumuzu gösterir. Hayır dememiz kurduğumuz ilişki içerisinde kendi isteklerimize kendi tercihlerimize göre belirlediğimiz ve sınır koyabildiğimizi gösterir. Hayır deme davranışınızla ilgili zorlanıyorsanız eğer kendi başınızayken nasıl hayır diyeceğinizi prova yapabilirsiniz, alıştırmalar yapabilirsiniz. Hayır dediğinizi somut bir şekilde görmeniz daha gerçekçi bakmanızı ve uygulamanızı kolaylaştırabilir.

Günlük yaşantınızı, romantik ilişkilerinizi, sosyal ilişkilerinizi ve sizi etkileyen bu olumsuz durumun tetikleyici olan olumsuz düşüncelerin, inançların varlığını farkında olmanız, tanımlamanız başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Bu düşünceleri farkında olmanız duygularınızın yoğunluğu azaltır, tetikleyen davranışları da aynı oranda azaltacaktır. Düşüncelerinizi değerlendirmek, gözden geçirmek için;

-Hayır dersem en kötü ne olur?

Bu soruya en kötü terk edilirim cevabını verdiğinizi düşünelim.

-Terk edilirseniz en kötü ne olur?

-Gerçekleşebilecek en kötü senaryonuzun gerçekleşmesini düşündüren, destekeleyen faktörler nelerdir? Destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa nelerdir?

Bu gibi sorular çerçevesinde değerlendirdiğinizde verdiğiniz cevaplar başa çıkmanızı kolayştıracak, yol gösterecektir.

Sevgili danışan, psikiyatrik destek almanız sürece katkısı olacaktır. Ancak tek başına bazen yeterli olmayabiliyor. Sürecinizle ilgili bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alarak sağlıklı bir şekilde baş etmeyi öğrenebilir, kendi farkındalıklarınızı geliştirebilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimde Hastalık Arıyorum

Sürekli kendimde psikolojik ya da fiziksel hastalık arıyorum. Bunu dışa yansıttığım zamanlar da oluyor elbette ama genelde kendi içimde bu durumu yaşayıp olumsuz düşüncelere kapılıyorum. Dışa yansıttığımda insanların bana hastalık hastası gözüyle bakmasını istemiyorum (çünkü öyleyim). Ama aynı zamanda gerçek sağlık problemlerimi (mesela midem rahatsızlandığında, başım ağrıdığında ya da salgın hastalık geçirirken) "ilgi çekmeye çalışıyor" diye düşünmemeleri için hiçkimseye söylememeyi tercih ediyorum. Hastaneye gitmeyi sevmiyorum ama sürekli hastaneye gidiyorum. Büyük bir ikilemin içindeyim. Hem hasta değilmiş gibi davranıp hem hasta olduğumu düşünmek rahatsız ediyor. Buna benzer olarak ailevi problemlerim hemen hemen herkeste olabilecek bir düzeyde (çok şükür büyük bir şey yaşamadım) ama sanki büyük problemim varmış gibi yansıtıyorum insanlara. Bunu tamamen farkında olmadan yapıyorum. Bana ailem hakkında soru sorulduğunda konuşmak istemiyorum. Biriyle flörtleşirken aile mevzusu açıldığında derinlere dalıyorum. O da zannediyor ki büyük bir sorunum var??Ama yok işte. Ailemi seviyorum onlarla mutlu olduğum anlar da oluyor. Böyle davrandığımda onlara nankörlük yapıyormuş gibi hissediyorum. Ya da hiçbir derdim yokken bir anda modum düşüyor ve insanlar bana ne olduğunu sorduğunda cevap veremiyorum çünkü cidden yok sadece varmış gibi yapıyorum. Tamamen ilgi açlığı olduğunu düşünüyorum çünkü başka bir sebep gelmiyor aklıma. İlgiyi herkes sever ama bu biraz "bana acısınlar ve acıdıkları için bana ilgi versinler" gibi oluyor. Bu durumdan aşırı rahatsızım. Düzeltemiyorum çünkü dediğim gibi farkında olmadan yapıyorum ve aşırı (fazla aşırı) düşünen bir insanım bu davranışlarımı gün değerlendirmesi yaparken fark ediyorum. Her kelimemi, her harketimi hatta mimiğime kadar tekrar edip bunun üzerinde saatlerce düşünüyorum. Uyku ilacı kullanıyorum (Desyrel) ama onun bile fayda etmediği günler oluyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Konu konuyu açtı bambaşka yerlere geldim ama içimi dökesim varmışşş.