Duygusal yoğunluğum çok fazla bunu nasıl aşabilirim?
Duygu durumum kendimi bildim bileli dışarıya eğlenceli ve mutlu gözükse de içerlerde bi yerde hep çok melankolik. Çocukluğumdan buralara kadar taşınan bir duygu bu nereye gitsem ne yapsam hep bi yanım çok duygusal ve aklım hep yaşanmamışlıklarda takılıp kalıyor. Aslında bi nevi kendime de üzülüyorum yaşadıklarıma ve geçmişime bunlar duygusal hal durumlarımı çok etkiliyor ve bu sadece ruhuma değil bedenime de yansıyor. Bazı zamanlar kabuğuma çekilip hiç kimseyle konuşmayasım geliyor dışarı bile çıkamayacak halde yorgun ve bitkin hissediyorum. O zamanlarda dışarı bile çıksam kendi görünüşümü beğenmediğimi ve tatmin olmadığımı düşünerek modumu daha da aşağılara çekiyorum. Aslına bakarsanız duygularla yaşayan yaşlı bir babaanne gibiyim geçen tanıdık bir abla bunu söylemişti bana:) Bu melankoliklikten çıkmak için çabalıyorum ekstra olarak nasıl daha iyi bu durumu anlayıp ordan çıkabilirim? Şimdiden teşekkürler hocam okuduğunuz ve yanıtladığınız için 🌸🤍
Bu soru 11 Aralık 2024 13:57 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, duygusal yoğunluk yaşamanızın etkilerini çok içten bir anlatımla ifade etmişsiniz. Yaşamış oldduğunuz melankolik hislerin uzun zamandır sizinle olduğunu ve zihinsel ve fiziksel anlamlarda sizi zorladığını belirtmişsiniz. Birlikte daha detaylı bakalım isterim.
Öncelikle duygusal yoğunluk birkaç nedene bağlı olabilir. Geçmişte yaşanılan deneyimler, üzüntüler, hayal kırıklıkları, eksiklik hissi şu an ki duyguları etkileyebilir. Geçmişte yaşayamadıklarınızın aklınızda kalması 'tamamlanmamış bir hikayeyi' gösteriyor olabilir. Bazı insanlar doğal olarak daha hassas ya da duygusal bir yapıda olabilir. Bu da yaşanılan olayları daha derinden hissetmenize ve etkilenmenize neden olabilir. Kendinize üzülmek, geçmişle barışamamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu his, kendinize karşı nazik davranamama ile size dönebilir.
Melankoli, yük gibi gözükse de belki de duygularınızı anlamanız için bir fırsat olabilir. Savaşmak yerine neden güçlü duygular hissettiğinize bakmak ve duyguları keşfetmek daha yardımcı olabilir. Öncelikle, duyguların kabulunden başlamalıyız sevgili danışan. "Neden böyle hissediyorum." demeden "Bu duygularım bana ne anlatmaya çalışıyor?" sorusunu sormalıyız. Aynı zamanda duygularınızı dışavurmak önemlidir. Bunu dilerseniz duygu günlüğü tutarak, dilerseniz bir alana yönelerek de yapabilirsiniz. Sanat, müzik gibi yollarla melankoliyi ifade etmeyi deneyebilirsiniz.
Bu durumun bedene yansımalarının olduğundan bahsetmişsiniz. Düzenli olarak nefes egzersizleri yapmak bu anlamda size iyi gelebilir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz: Derin nefes alıyoruz 4 sn boyunca, sonrasında bu nefesimizi 7 sn tutuyoruz. Sonrasında 8 sn boyunca nefesimizi veriyoruz. Bunu günde 15 tekrar şeklinde yapmayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda yoga ve meditasyon gibi uygulamaları da denemek faydalı olabilir.
Melankolik hislerinizi, kendinizi tanımanın bir yolu olarak görmeyi deneyin. duygularınızı anlamlandırabilirsiniz. "Geçmişte yaşanmamışlıklar" dediğiniz hisleri de yazıya dökmek bu yüklerden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Kendinizi sadece duygularınızın olumsuz yanlarıyla değil, bu yönlerinizi besleyen olumlu taraflarıyla da tanıyın. Duyguların geçici olabileceğini sıklıkla hatırlayın.
Kendi görünüşünüzle ilgili tatminsizlik hissettiğinizi söylüyorsunuz. Ve bu durum modunuzu düşürüyor. Bu noktada şunlara bakmalıyız. Öncelikle kendi güzelliğinizi ve değerinizi fark etmelisiniz. Aynadaki sizle karşılaştığınızda sadece fiziki özelliklerinize değil, sizi siz yapan özelliklerinize de bakmalısınız. Dış görünüşünüz için ufak değişiklikler de yapmak size iyi gelebilir. Kendinizi sevme noktasında bir parçadır. İç sesinize kulak verin, örneğin eleştirel bir iç sese sahipseniz bunu nazik bir dil ile değiştirmeye çalışın.
Bazen kabuğunuza çekilme ihtiyacı normaldir ancak tamamen izole olmadan küçük bağlar kurmak önemlidir. Birkaç tane güvenilir kişi ile paylaşım yapmak, bağları güçlendirir.
Son olarak, kendinize iyi gelen şeyleri not alabilirsiniz. Bu olumlu hisleri arttıran bir yöntemdir. Yine doğa ile iç içe olmak, yürüyüş yapmayı arttırmak önemlidir. Küçük başarılarınızı ve mutluluklarınızı fark edip, ödüllendirmeyi unutmayın.
Melankolik hisleriniz ve duygusal yoğunluğunuz, aslında sizi daha derin, daha empatik ve daha farkındalık sahibi bir insan yapabilir. Bu hisleri bir yük değil, kendinizi anlamaya yönelik bir araç olarak görmeye çalışabilirsiniz. Ancak bu süreçte kendinize nazik olmayı ve yalnız olmadığınızı hatırlamayı unutmayın.
Eğer bu hisler sizi fazlasıyla yoruyorsa, bir psikolog ile terapi desteği almanız hem duygusal yoğunluğunuzu hafifletebilir hem de bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmanızı sağlayabilir.
Hoşça kalın...
Sevgiler, Psikolog İrem Bor
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Hocam çok teşekkürler peki melankolik durumdan güçlü dayanıklı bir psikolojiye nasıl geçiş yapabiirim ?
12 Aralık 2024 18:42