Erkek arkadaşım depresyonda mı?
Depresyondaki erkek nasıl davranır, öfkelimi olur erkek arkadaşım zaman. Zaman öfke sorunları yaşıyor huysuz oluyor eleştirel birine dönüşüyor bazen de çok iyi beni seviyor düşünüyor kafam karışıyor ben depresyonda olduğunu düşünüyorum bazen hiçbir şey yapmak istemiyor eve kapanıyor aradığımda bile az konuşuyor her zaman herkesin modu iyi olmaz diyip duruyor antidepresan ilaca başladı sizce depresyonda mı yoksa başka bi sorun mu var onda teşekkür ederim şimdiden
Bu soru 1 Aralık 2024 16:22 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, partnerinizin yaşadığı durum hakkında endişelenmenizi anlıyorum. Depresyonun etkileri, herkes için farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Öfke, içine kapanma, motivasyon kaybı, eleştirel tavırlar depresyonun yansıması olabileceği gibi başka bir durumla da ilgili olabilir.
Depresyondaki erkeklerin belirtilerinde, öfke-sinirlilik, içine kapanma, motivasyon kaybı, dalgalı ruh hali ve bazı fiziksel belirtiler (uyku bozukluğu, iştah) görülebilir.
Sizin durumunuzda, partnerinizin antidepresan kullanmaya başlaması önemli bir detay. Bu partnerinizin zorlandığını ve çözüm aradığının göstergesi olarak gözüküyor. Antidepresanlar etkisini zamanla gösterebilir ancak ilk haftalar ruh halinde dalgalanmalar yaşanabilir.
Partenizin problemlerle ve stresle baş etme mekanizmasından kaynaklı olarak da öfke ve eleştirel tavırlar sergilemiş olabilir. Burada depresyonda olup olmama noktası detaylı bir analiz ve uzman görüşü gerektirir.
Ancak siz bu durumda ona karşı neler yapabilirim derseniz, destekleyici olmak çok önemlidir. Ona yalnız olmadığını hissettirmelisiniz. İletişiminizi güçlendirmek de önemlidir. Duygularını sizinle paylaşmasını sağlayın. Benimle konuşmak ister misin? ya da Kendini anlatmak ister misin? gibi sorular sorabilirsiniz.
Aynı zamanda terapi sürecine de başlamasının iyi olacağından ve ilaç kullanımı ile terapinin eş gitmesi gerektiğinden bahsedebilirsiniz.
Dediğim gibi, bahsettiğiniz belirtiler için kesin bir depresyon teşhisinin psikiyatrist ile konması gereklidir. Bu belirtiler başka bir durumu da açıklayabilir.
Bu süreci iyi yönetmek için birlikte adımlar atabilirsiniz. Bu anlamda sizi de etkiliyor ve yoruyorsa destek almaktan çekinmeyin.
Unutmayın, bu bir süreçtir. Sağlıklı atlatmak destekle mümkün olabilir.
Size fayda sağlamaktan mutluluk duyuyorum. Tekrar olursa sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağız. Şimdilik hoşça kalın..
Sevgilerle, Psikolog İrem Bor