Erkek arkadaşımla eski halimize nasıl dönebilirim?
Merhabalar. erkek arkadaşımla 1 ay aralıklarla 2 adet yıpratıcı tartışmamız oldu. Bunları düzelttik ama bana olan sevgisinin zarar gördüğünden bahsetti. Biliyorum ilişkilerde zaman zaman hissedilen duyguların miktarı değişebilir ama bu beni çok üzüyor.benim ona karşı olan sevgimin altında ezildigini soyluyor. birbirimizi seviyoruz ve iliskimiz toksik değil.bizim için önemli bir sınava hazırlanacagiz bu sene.iliskimizin bu süreçte onu korkuttugundan bahsetti.ben de olabildiğince yapıci bir şekilde onu anladigimi belirttim sakinlestirdim kaygılarını azalttım ama çok üzgünüm.Bu durumun dönemsel olabilecegini biliyorum ama uzman bir görüş almak istedim.t esekkurler
Bu soru 11 Temmuz 2024 12:20 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Partnerinizle ilişki içerisinde yer alırken ilişkinizi iç ve dış faktörlerle birlikte sürdürürsünüz. İç faktörler bizim elimizde olan, kontrolünü sağladığımız durumlar veya davranışlardan oluşur. Dış faktörler ise bizim elimizde olmayan, bizim dışımızda gerçekleşen, kontrol edemediğimiz durumlar ve davranışlardan oluşur,
İlişki içerisinde iki farklı yıpratıcı olarak tanımladığınız durumlar çevresel faktörlerden dışsal veya içsel sebeplerden dolayı yaşanmış olabilir. Önemli olan bu süreçlerle başa çıkabilmek ve çözümlendiğinde geride bırakabilmektir.
Partnerinizin kaygılarını azalttığınızı sakinleştirdiğinizi söylediğiniz, ancak bu durumda acaba kaygılarını azaltması/başa çıkmanız, sakinleşmeniz gereken siz veya sizin duygularınız olabilir mi?
Yaşadığınız durumun dönemsel olduğunu farkında olmanız başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Sınav sürecinde olmanız sınava yönelik kaygılar ya da başa çıkmadığınız durumlar -dış faktör- olabilir. Bunun farkındalığı ilişkinizde önemli bir yer edinecektir.
İlişkinizde yaşadığınız sorunlarla başa çıkmak için partnerinizle birlikte karşılıklı kontrol listesi yapabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturabilirsiniz. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için empatiyle yaklaşmayı öğrenmek.
Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz, ve kontrol edemediklerinizi yazın. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacak.
Örneğin;
Kendiniz için;
•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz.
Sevgili danışan, partnerinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkabilmek için çift terapisine gidebilirsiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Pınar hanımın tavsiyelerini en kısa surede uygulayacağım çok teşekkürlerrr