Erkek kardeşim şuan ilaç kullanıyor. Yine ağlamalar başladı.
Merhaba ben daha önce yazmıştım. Erkek kardeşim 3 aydır okula gitmiyordu. Ağlama krizleri geçiriyordu. Derslerini anlamadığını ve yapamadığını söylüyordu. Ben ne yapıcağım diyip sürekli ağlıyordu. Biz de bir ay önce psikiyatriye götürdük. Doktor spor, aktivite yapmasını söyledi. Ama erkek kardeşimi bu tarz şeylere gönderemiyoruz. Pek fazla arkadaşı da yok. Çok içine kapanık bir çocuk. İlaç tedavisi görüyor. Şuan ilaç kullanmasının ikinci ayı ama ağlamalar yeniden başladı. İlk ay bir şey yoktu. Biraz daha iyi olduğunu düşünmüştük. Böyle durumlarda ağlamalar devam eder mi ? Ne yapmamız gerekiyor?
Bu soru 24 Mart 2025 15:30 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle kardeşinize yönelik duyarlılığınızı onun gelişimi için gösterdiğiniz hassasiyeti tebrik ediyorum. Bu durumun hem sizin hem de aileniz için gerçekten zorlayıcı ve duygusal anlamda yıpratıcı olabileceğini anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum. Kardeşinizin yaşadığı duruma ve bu durumda neler yapabileceğinize birlikte bakalım. Öncelikle belirtmeliyim ki bahsettiğiniz durumda kardeşinizin yaşı ve psikiyatri doktorunun verdiği ilaç değerlendirme için önemli ancak bahsettiğiniz bileşenler üzerinden kardeşinizin yaşadığı durumu anlamaya çalışacağım ve bu bileşenlere göre size önerilerde bulunacağım.
Kardeşinizin okula gitmediği, derslerini anlamadığını ve yapamadığını, bu durumun ağlama krizlerine sebep olduğunu ve içine kapanık bir çocuk olduğunu belirtmişsiniz. Bahsettiğiniz ifadeler üzerinden adım adım ilerleyelim.
İlk olarak okula gitmemesi üzerine konuşalım. Okula gitmemesinin sebepleri derslerini anlamaması ve içine kapanık bir çocuk olması olabilir ancak başka olası sebepleri de olabilir bunlar üzerine farkındalığınızın artması ve öğretmeni, doktoru ve siz ailesi ile iş birliği içinde kardeşinize bir yaklaşım geliştirmeniz etkili bir adım olacaktır.
Peki okula gitmemesinin başka hangi sebepleri olabilir?
İlk olarak derslerini anlamamasının ardında öğrenme güçlüğü yaşıyor olması olabilir. Öğrenme güçlüğünde okuma ve yazmada zorluk (harfleri karıştırma, okurken yavaş olma) yazı yazmada güçlük (harfleri ters yazma, yazıyı düzenlemekte zorlanma), matematikle ilgili kavramları anlamada zorlanma (sayıları karıştırma, işlemleri yapamama). durumları vardır. Kardeşinizde bu gibi sorunlar olduğunu düşünüyorsanız en iyi gözlemi ve değerlendirmeyi çocuk ergen psikiyatristi yapacaktır. Okula gitmek istemesinin sebepleri arasında akademik zorlukların dışında ayrılık kaygısı yaşıyor olması da olabilir. Yani sizden ve anne babasından ayrılmak istememesi olabilir. İçine kapanık bir çocuk olduğu için arkadaşlarıyla ilişkisinde zorluklar yaşıyor olması olabilir.
Bu noktada kardeşinizin duygularını tanımlamasına ve düzenlemesine yardımcı olabilmek için nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri ve mindfulness çalışmaları yapabilirsiniz. Ona duygularını yansıtarak anlaşıldığını hissetmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin "Bu durumun seni üzdüğünü anlıyorum. Evet şuan zorlanıyorsun ama duygular gelir ve gider. Bende her zaman senin yanında olacağım." gibi bir yaklaşımda bulunabilirsiniz.
Küçük hedefler belirleyerek okula gitme sürecine alışmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin tam gün yerine yarım gün veya sevdiği, belirli derslere gitmesi okula alışması adına faydalı bir girişim olabilir.
Bu süreçte başarılarını fark etmek, küçük ilerlemelerini kutlamak motivasyonunu artıracaktır.
Bu süreçte günlük rutinler oluşturabilir, süreci keyifli hale getirebilirsiniz. Örneğin haftanın belirli günleri okuldan geldikten sonra istediği yemeği yeme hakkı olması, güne sevdiği şarkıyı dinleyerek başlaması gibi.
Son olarak doktorunuzun önerdiği spor ve aktivitelere katılması üzerine konuşmak isterim. Bu tür aktiviteler, genellikle kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak, kardeşiniz bu aktivitelere katılamıyorsa, evde birlikte küçük aktiviteler yapmayı düşünebilirsiniz. Birlikte yürüyüşe çıkmak, evde sevebileceği basit bir oyun oynamak ya da ilgisini çekebilecek bir hobi üzerinde çalışmak, onun sosyal etkileşimini artırabilir ve duygusal durumuna olumlu katkı sağlayabilir. Önemli olan, bu aktiviteleri onun ilgi alanlarına ve rahatlık düzeyine göre seçmektir.
Bu süreçte oyun terapisi de kardeşinizin duygularını ifade etmesi, sorunlarını çözümleyebilmesi için faydalı olacaktır.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Merhaba vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim ama erkek kardeşim Üniversite 4 . sınıfa gidiyor. Benim hatam onu belirtmemişim çok özür dilerim.
24 Mart 2025 15:52Psk. Fatma Gizem Bitgen
Anlıyorum o halde yeni bir soru ile sorabilirsiniz 🌱
24 Mart 2025 16:38