Eşim alınganlık edip hemen küsüyor ne yapmalıyım?
Eşimle 7 senedir evliyiz 2 oğlum var eşim çok çabuk küsüyor ne olursa olsun hep ben özür diliyorum ayrıca kaynanamla aynı evdeyiz ayrı eve çıkmak istemiyor ben artık bunalımdayım sürekli ağlıyorum ve hiç umursamıyor kendi aile tarafına hep gideriz benim annem babam yok ama aile büyüklerime beni 1 kere götürmüştür 7 senede istemiyor onları 2 oğlum olmasa boşanırdım nasıl bir yol izlemeliyim yardım edin lütfennn:((((
Bu soru 18 Kasım 2024 18:47 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar, sevgili danışan. Aile içinde ve romantik ilişkilerde bu tarz iletişim problemleri, küsme gibi durumlar oldukça yıpratıcı ve zorlu olabilir. Aile büyüklerinizi göremiyor oluşunuz , partnerinizin bu durumda yapıcı davranışlarda bulunuyor olmaması size kendinizi değersiz hissettirmiş olabilir. Bu konuda hissettiğiniz duygularda haklısınız düşüncelerinizi anlıyorum.
İki oğlum olmasa boşanırdım gibi bir cümle kullanmışsınız. Bu konuda öncelikle sizin duygularınızın ve isteklerinizin önemi büyük. Mutsuz ve karmaşa dolu ailelerde büyüyen çocuklar bu durumlardan olumsuz etkilenmesi oldukça yüksek. Bu yüzden duygularınızdan ve isteklerinizden emin olmaya çalışıp ona göre adım atmalısınız.
Evliliğinizi bitirme kararı almak sizinle partneriniz arasında olmalıdır. Kendiniz değerlendirdikten sonra bu yönde karar alırsanız çocukların bu durumu az hasarla atlatmasın için gerekli yollar izlenebilir. Bu konudaki endişenizi anlıyorum.
Evliliğinizi sürdürme kararı alırsanız, İstekleriniz, beklentileriniz, duygularınız, düşünceleriniz hakkında eşinizle açık dürüst bir iletişim kurmalısınız.
Bu iletişim partnerinizle birbirinizi yargılayacak ve tartışacak şekilde değil birbirinize empatik bir şekilde yaklaşarak neler istediğinizi anlamaya çalışcağınız bir iletişim olmalıdır.
Beklentilerinizi ve isteklerinizi açık bir şekilde dile getirmeli ve sınırlarınız korumalısınız. Bir birey olarak aile büyüklerinizle görüşüp görüşmemek gibi bir kararı kendiniz alabilirsiniz. Partnerinize bunu hatırlatmalı be ondan anlayışlı olmasını isteyebilirsiniz. Aksi taktirde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağını anlatabilirsiniz. Bu konuşma sürecinde sakin kalmak ve yapıcı bir şekilde konuşmak önemlidir. Siz duygularınızı düşüncelerinizi anlattığınız gibi partnerinizi de dinlemelisiniz.
Yaşamış olduğunuz durumlar bazen size değersiz hissettirse de insanların vermiş olduğu tepkilerin ,yapmış olduğu davranışları asıl değerinizi belirlemediği unutmayın. Kendi değerinizi kendiniz hatırlayabilir ve bunu geliştirmek için girişimlerde bulunabilirsiniz.
Kendi fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak adına meditasyon, yürüyüş , hobi edinme gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz.
Bu süreçte duygusal bağ arttırmak önemlidir. Çevrenizde güvendiğiniz insanlarla duygularınızı paylaşmak iyi gelebilir.
Partnerinizle kuracağınız iletişim ya da bu süreçte karar vermek , iletişiminizi güçlendirmek kolay olmayabilir. Sabır ve zaman gerektirir.
Aile ve çift terapisi almayı deneyebilir. Böylece daha profesyonel ve sağlıklı ilerlemiş olabilirsiniz.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın. ⭐️
Uzm. Psk. Berfin Sönmez