• Anasayfa
  • Sorular
  • Eşim ve sürkeli aşağılayan hor gören ailesine nasıl davlanmalıyım?
Aile

Eşim ve sürkeli aşağılayan hor gören ailesine nasıl davlanmalıyım?

Gizli Kullanıcı22 Şubat 2025 18:17

Eşim ailesiyle bir konuşur bir kavga eder yıllarca beni de ailesiyle papaz etti bu tavırlarından ailesi bana cephe aldı kötü koca dolduran gelin ilan edildim. Her zorluklarında koştum ve konuşmasak bile Allah için deyip yaptım her seferinde sonuç yA kovuldum ya ağır ithamlar söylenildi bana. Ikı yıl kadar konuşmadım aile binası bu esnada eşimde hep dışarlarda çalıştı burada benimle olmadı.

Durumumuza ise konuşmaman daha hayırlı deyip kestirip attı. Çünkü sonucunda hep ben üzülüyormuşum oyle söyledi. Ailesinin onca yaptığına hiç ses çıkarmaz savunmaya kalksa dahi hemen ağzına tıkarlar lafı suçlu çıkarırlar. Onlara göre hep onlar haklı ben ve oğlu suçlu.

Bu uzun zaman sürecinde torunlarını da hiçbir şekilde sevmediler ne kapıda olsun ne doğumuma dahi gelmediler. Ama sorsan yine onlar haklı oldu. Geçen eşim çocukları alıp bir yukarıya çıksam ne dersin dedi bence kendin çık annen babandır sen hal hatır sor ama çocukları işlerinize alet etmeyin muhakkak bir şey derler dedim eşim gönlümü aldı çocuklarla çıktı ailesi çocuklara eşim dışarı çıktığı esnada beni kötülemiş.

Kızım eve geldiğinde anne senin için böyle şeyler söylediler dedi ve benim çok zoruma gitti ve çocukları uzun zaman görmemişler ilk dedikleri şey bu olmamalıydı dedim eşime. Kızımda oyle yalan konuşmaz desem çocuk aklı ama değil doğrucudur. Ben artık eşime de ailesine de nasıl davranacağımı şaşırdım. Sizce ben nasıl davranmalıyım? Hep iyi niyetimden Allah için deyip ahiretimi yakmamak adına sustukça iyice bana hakaret edip onur kırıcı davranışlardan çekinmiyorlar.

Böyle birilerine tepkimi gösteremiyorum lütfen yardımcı olur musunuz?

Bu soru 24 Şubat 2025 07:54 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Yaşadığınız bu durum gerçekten zorlayıcı ve duygusal olarak yorucu olabilir. Yaşamda her zaman hayatımıza dahil olan insanlarla güçlü bağlar kuramıyoruz. Bu kişiler eşinizin ailesi olduğu için ilişkilerinizin karmaşıklığını görmek ve çocuklarınızın bu süreçte etkilenebileceğini düşünmek sizin için zor olabilir.

Eşinizin ailesiyle olan ilişkinizde, yanlış anlaşılmış olmanız ve haksız yere suçlanmış hissetmeniz oldukça yıpratıcı. Karşılıklı iletişimin olmadığı zamanlarda herkes kendini haklı ve diğerini suçlu görebilir. Oysa ki, herkesin kendi bakış açısından haklı olduğu bu tür durumlarda, duygusal tepkiler daha da derinleşebilir. Bu da kırgınlıkların büyümesine neden olur. Bu noktada, belki de duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı açıkça ifade etmek faydalı olabilir. Eşinize, yaşadığınız zorlukları ve hislerinizi açıkça dile getirmeniz, onun sizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Etkilenmiyor gibi gözükmek veya güçlü durmaya çalışmak her zaman mümkün değildir, bu noktada istek ve ihtiyaçlarınızı sözel yolla ifade etmeniz önemlidir.

Eşinizin, kendi ailesiyle olan ilişkisinin de tutarsız olduğunu görmekteyim. Eşiniz de kendi ailesinin bir üyesi olarak dışlanmış hissediyor olabilir ve bu noktada aileye dahil olabilmek adına daha çok yanlarında bulunup kendisinden bir parçayla aradaki mesafeyi azaltmaya çalışıyor olabilir. Eşinizi bu noktada yargılamadan anlamaya çalışmakta yaşadıklarınızı anlamlandırmada yardımcı olacaktır. Bir takım olduğunuzu hatırlamaya çalışın; eşiniz, siz ve çocuklarınızla ailedeki herkes için en iyi olanı yapmaya çalışın, birbirinizden destek alın ve işleri diğeri için zorlaştırmayın.

Çocuklarınızın bu tür bir atmosferde büyümesiyle ilgili endişelerinizi de anlıyorum. Onların ruhsal gelişimleri açısından, güvende hissetmeleri ve sevgi dolu bir ortamda büyümeleri çok önemlidir. Çocuklarınızla bu konuda konuşurken onları rahatlatmak adına karşı tarafı suçlamadan, neden böyle söylemiş olabileceklerine ilişkin saldırgan olmayan cümleler kurabilirsiniz. Çocuğunuza şunu sorabilirsiniz:

Böyle söylediklerinde nasıl hissettin?

Benim orada olmamam seni üzüyor mu?

Nasıl olsaydı ve ne söyleselerdi kendini iyi hissederdin?

Gibi onun kaygılarını anladığınızı ve yanında olduğunuzu ifade eden cümleler kurmak önemlidir. Onlara, her zaman yanlarında olduğunuzu ve onların hislerine değer verdiğinizi hissettirmek, bu süreçte destekleyici olabilir.

Bu karmaşık aile dinamiklerinde kendinizi ifade etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak bu tür durumlarda sınır koymak hem sizin hem de aileniz için sağlıklı olabilir. Sınır koymak, kendi ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı korurken, diğerlerinin duygularına da saygı duymayı içerir. Belki de eşinizle birlikte bu sınırları belirleyebilir, karşılıklı anlaşma sağlayabilirsiniz. Bu, aile içindeki gerginlikleri azaltabilir ve daha huzurlu bir ortam oluşturabilir.

Son olarak, bu süreçte kendinize zaman ayırın, kendi duygusal ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun ve kendinizi rahatlatacak faaliyetlerde bulunun. Unutmayın ki, duygusal sağlığınız ve huzurunuz her şeyden önce gelir.

Sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular